Digitálisabb vagy, mint egy hetedikes? – Maradj otthon #4

Nekünk ez az ötödik nap. Pont egy hete jelentette be a miniszterelnök, hogy bezárnak a sulik, amiben csak az volt a meglepő, hogy miért kellett rá annyit várni. Szinte abban a pillanatban a tanárok az elérhető összes platformon elkezdtek ötletelni, kidolgozni, javasolni. Az évek óta tartó központosító törekvések mellett és ellenére a közösségi, alulról szerveződő kreativitás megint utat tört magának; félelem emiatt nem is volt bennünk, legfeljebb kíváncsiság.

Hétfőn elindult az új rendszer, az életünket azóta ritmikus szabálytalanság keretezi.

Érdekes emberkísérletbe ugrottunk fejest (és ebből a szempontból mindegy, hogy a halmaz melyik részei vagyunk mi magunk, szülők, tanárok vagy gyerekek), és persze mindenki megköti a saját kompromisszumait, de a saját tapasztalat eddig egészen jó. Persze, az is lehet, hogy csak szerencsénk van. Az sem utolsó dolog. Mindenesetre folyamatos az online jelenlét: a tanárok leckét küldenek, itthon pedig a hetedik osztályos digitális tesztalany regisztrál, letölt, megtekint és folyamatosan kérdez. Az edző is pár perces videós instrukciókat küld minden nap, emailek, chatek, digitális platformok izzanak. Közben néha lemegyünk tollasozni egyet. Napi feladatköröm kibővült, így egyszerre vagyok házitanító, logisztikus, privát rendszergazda és Harry Potter-viccek hallgatója – a köztes időben próbálok újságot írni.

Ami a Könyvest illeti, egyrészt beszűkülnek a keretek (elindított sorozatok torpannak meg, interjúk halasztódnak el), a másik oldalról viszont új lehetőségek nyílnak meg. Még jobban oda tudunk figyelni olyan projektekre, amelyeket régóta dédelgetünk, de igazán az új Könyves elindítására tartogattunk. Ezek egyike az Újraolvassuk…-sorozat, amelyben az új NAT-ot és kerettanterveket alapul véve a kötelező olvasmányokat poroljuk le ismét – hogy miért, arról az Egri csillagokról szóló cikk bevezetőjében írtam bővebben. Az iskolák bezárásával a sorozat talán azoknak is tud segíteni, akik a négy fal közé szorulva most kicsit elvesznek az internetzajban, és nem tudják, hová kapjanak először.

Mert zaj, az van.

Ami egyrészt megnyugtató, hiszen mindenki jelzi: itt vagyok, figyelj rám. Alkalmazkodunk az új viszonyokhoz, ami sokaknak az egyetlen fogódzó most a külvilághoz. Ne legyenek illúzióink: nem mindenkinek. Ahol nincs folyóvíz a házban, ott nem az élő stream követése meg a Google Classroomhoz való csatlakozás a legégetőbb probléma. Közben viszont beindult egy elég erős szolidaritási hullám is, ami jó lenne, ha kitartana. Nekünk meg maradnak a folyamatos közvetítések, felolvasások, jóga- és nyelvórák, szigorúan mind az interneten. Miközben most, pont ezen az ötödik napon valahol legbelül semmi másra nem vágyom, csakhogy egy kicsit befelé fordulhassak. Nem akarok folyamatosan híreket nézni, miközben mást sem teszek.

Úgy érzem magam, mint Turi Tímea versében (keressétek a friss ÉS-ben) a cet, amely egyenlő távolságra vergődik a felszíntől, a szárazföldtől és a mélytől, és a távolból hallgatja a ninivei piac csevegését.

Maradj otthon
Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Néztük a vuhani és az olasz eseményeket, majd megérkezett hozzánk is a koronavírus. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén: könyvekről, filmekről, zenékről, kiállításokról, cikkekről.

Azt veszem észre magamon, hogy az egyetlen, ami valamennyire kikapcsol, a képzőművészet. Jobb (értsd: tényleges látogatás) híján a Google Arts & Culture oldalát nézem, amelyen tematikusan vagy ötletszerűen órákra elveszhetünk. Az oldal az elsők között dobja fel Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményét, amiről eszembe jut a Szépművészeti Múzeum januárban zárt Rembrandt-kamarakiállítása, arról pedig a szenzációs Rubens és Van Dyck-happening. Rembrandtról viszont eszembe jut még valami, Typex zseniális képregénye (olvassátok el róla Rusznyák Csaba kritikáját), és miközben újra belelapozok, azon kapom magam, hogy egy furcsa szűrő hullott arra, ahogyan és amit olvasok. Olyan mondatok, jelenetek ugranak ki a könyvekből, amik fölött máskor elsiklanék –  például a 17. századi amszterdami pestisjárvány, amire Typex kevés szót veszteget, inkább képben meséli el a kiváltó okot és következményeket. De hasonlót tapasztalok Bronisław Wildstein gigantikus regényének olvasásakor is. A velünk élő múlt (Németh Orsolya fordította magyarra) cselekménye Manhattanben veszi kezdetét, de valójában egy lengyel család százéves történetét öleli fel. Az első oldalakon a 2008-as gazdasági válság előestéjéről, egészen pontosan a tőzsde összeomlásáról kapunk beszédes pillanatképeket:

„… a számok és a betűk absztrakt világán túl, látta, ahogy összedőlnek a befejezetlen épületek, leomlanak az állványzatok, leállnak a gyártósorok, bezárnak a boltok, elnéptelenednek a hivatalok, ahol az ügyeiket intézik az emberek, kihunynak a fények, és sötétség borul a városra és az emberekre. Mindenütt csend van. (…) Egy másodperc töredékéig tartott a döbbenet. Megkétszerezett erővel csapott le a lárma. Megőrült a tőzsde. Az emberek egymáshoz vagy a telefonba üvöltöztek, de időnként csak úgy ordítottak, anélkül, hogy ezt bárkinek is címezték volna. A tőzsde volt a káosz megtestesülése. Úrrá tudunk-e lenni ezen a káoszon? – gondolta Adam. Eddig hogy tartottuk kordában? És valóban urai voltunk-e valaminek, vagy csak sodródtunk a háborgó idő felszínén, és közben azt képzeltük, mi irányítjuk a hullámait?”

Még csak az elején járok, de már most alig várom, hogy folytathassam. Közben valahogy úgy jött ki a lépés, hogy mostanában csak nagyon jó lengyel könyveket fogok ki. Aktuális kedvencem is lengyel, Szczepan Twardoch, aki előszeretettel mozgatja a szereplőit a történelmi kataklizmák előszobáiban. Már a Morfium című könyve is elég jó volt, de A király című gengszterregénye mindent vitt. Lehet, hogy megint előveszem.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kell-e félni az unalomtól? – Maradj otthon #3

Az otthonmaradós sorzatunk új részében megmutatjuk, hogyan lehet könyvekkel legyőzni az unalmat. 

...
Nagy

„A nagyság ára a felelősség." - Maradj otthon #2

Az otthonmaradós sorozatunkban a járványügiy háborús helyzetet Boris Johnson miniszterelnök Winston Churchillről írt könyvével folytatjuk.

...
Nagy

Amikor megállt az élet - Maradj otthon #1

Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A szerkesztőség tagjai által váltóban készülő sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén. 

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!