Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

Ruff Orsolya | 2020. március 16. |

 A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy mától bezárnak az iskolák, és mindenkinek át kell állnia a távoktatásra. A közösségi felületeken azonnal megkezdődött az ötletelés, a tanárok rengeteget segítenek egymásnak, és több színész is felajánlotta a segítségét. Mi pedig körülnéztünk, milyen alternatívák állnak rendelkezésre a magyar nyelv és irodalom oktatásában – a lista természetesen nem teljes, de jó kiindulási alap lehet.

Mivel a cél az, hogy minél kevesebben menjenek közösségbe, ezért a könyvtárazás rögtön kiesett, de szerencsére a Magyar Elektronikus Könyvtárban rengeteg könyv ingyenesen letölthető, így sok olyan is, amelyek kötelezőek vagy ajánlottak az iskolában. A Digitális Irodalmi Akadémia honlapja szintén adja magát: a DIA oldalán a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásai között válogathatunk, ráadásul van letölthető applikációja is. A kortárs művek elemzésében sokat segíthet az Aegon-díj honlapja, ahol rengeteg óravázlat között böngészhetünk. A Mozaik Kiadó még a múlt héten jelezte, hogy ingyenesen elérhetővé teszi a tankönyveit, így azok egy regisztrációt követően digitálisan elérhetők a cég honlapján. A tabletre és okostelefonra letölthető BOOKR Kids fejlesztői szintén közölték, hogy rengeteg kötelező olvasmány elérhető náluk, így a tanárok akár egyéni olvasmánylistát is összeállíthatnak a diákjaiknak. A Tantaki Oktatóprogramok szintén ingyenes hozzáférést biztosít 1220 gyakorló feladathoz és több száz oldalnyi elméleti magyarázathoz, nyelvtan, matek és fizika tantárgyakban. 

Megkerestük Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértőt, módszertani tanácsadót, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanárát, aki évek óta a Gergő bácsi internetes tantermei és az Interaktív pedagógiai műhely elnevezésű facebook-oldalakon teszi közzé tapasztalatait, és arra kértük, hogy javasoljon néhány oldalt, amelyek hasznosak lehetnek a diákok számára.

Szerencsére nagyon sok jó forrás áll a tanulók rendelkezésére, így különösen az idén érettségizőknek segíthet a Magyartanárok Egyesületének honlapján elérhető érettségi feladatok és mintafeladatok adatbázisa. Szintén sokat számíthatnak a középiskolásoknak azok az érettségi videók, amelyeket Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Nemzedékek Tudása Kiadóval közösen készített. Ugyancsak hasznosak lehetnek a Nem középiskolás fokon című irodalmi műsor videói, melyekben olyan alkotókat mutatnak be, mint Balassi Bálint, Pilinszky János vagy József Attila. A Zanza.tv honlapján szintén több rövid videót találni, például irodalom és nyelvtan témakörben is (ennek van egyébként applikációja is). A Holnap témazáró elnevezésű Youtube-csatorna főleg a középiskolásoknak lehet hasznos, a fő profiljuk a kötelező olvasmányok bemutatása, az eddig feltöltött videókban az Antigonét, Az ember tragédiáját, az Isteni színjátékot, a Hamletet és a Tartuffe-öt tárgyalják ki. Az Okosdoboz.hu oldalon az általános iskolások és a középiskolások is találnak feladatokat (itt tantárgyak és témakörök alapján is lehet keresgélni), a verstanulóknak pedig sokat segíthet a Versike.hu nevű oldal. Az applikációk közül a Helyeselj! nevű alkalmazással a saját helyesírásunkat tesztelhetjük, de létezik hangoskönyv-lejátszó és olyan app is, amellyel a magyar szólások és közmondások között böngészhetünk.

Több tantárgyat is összefog az Oktondi.hu nevű oldal, amely osztályokra lebontva tartalmaz segédanyagokat. A nyelvtan és irodalom tantárgy egyelőre a középiskolásoknál jelenik csak meg, de ott témakörökre lebontva gyűjtöttek ki olyan linkeket, amelyek segíthetnek a tanulásban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A színészek felolvasással segítenék a diákok távoktatását

A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy a koronavírus miatt hétfőtől bezárnak az iskolák, így a tanároknak és a diákoknak át kell állniuk a távoktatásra. Az internetes és közösségi oldalakon pár órán belül rengeteg felajánlás, ötlet született, több színész pedig arra vállalkozott, hogy szívesen felolvassák, előadják a tananyag egy részét, köztük a kötelező olvasmányokat.

...
Hírek

Saját olvasmánylistát állíthatnak össze a BOOKR Suliban a tanárok

A koronavírus miatti digitális oktatás merőben új helyzet elé állította a tanárokat, a diákokat és a szülőket, de szerencsére azért már léteznek olyan alkalmazások, amelyek megkönnyíthetik az átállást.

...
Gyerekirodalom

Mit keres három mai kamasz Mátyás király udvarában?

Az iskolák és az óvodák ideiglenes bezárása miatt rengeteg gyerek marad otthon, és bár a tanítás digitálisan folytatódik, a következő napokban azon leszünk, hogy minél több olvasnivalót kínáljunk nekik és a szüleiknek. Elsőként Mészöly Ágnes új történelmi ifjúsági regényéből, A királyné violájából mutatunk egy részletet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

...
Hírek

A Harry Potter korrektúrapéldánya csaknem 5 millió forintot ért egy aukción

...
Podcast

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...
Nagy

Fullasztó füstszag, távoli sikolyok – Hegedűs Zsófia és Plangár Zsanett befejezése a Völgyhídhoz

...
Hírek

Margaret Atwood 35 szerzőtárssal írt közös karanténregényt

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul