Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni, minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. A Széchenyi-díjas pszichológus 87 éves korában hunyt el, rá emlékezünk. 

Forgách Kinga | 2021. október 21. |

Három évvel ezelőtt az a szerencse ért, hogy személyesen is találkozhattam Csíkszentmihályi Mihállyal. A flow-elmélet atyja 84 évesen azért jött el Magyarországra, hogy bemutassa új könyvét, A futás örömét, amelyet tanítványával, Christine Weinkauff Duransóval közösen írtak, és amelyben azt vizsgálták, hogyan élhető át a flow sportolás közben. A sajtóbemutató teljesen kötetlen volt, Csíkszentmihályi egyszerűen csak leült az újságírókkal egy nagy asztalhoz és bármit lehetett kérdezni tőle, ő pedig – annak ellenére, hogy kilencéves kora óta nem beszélt az anyanyelvén – magyarul válaszolt minden kérdésre. A beszélgetésből főként az derült ki, hogy idősebb korában elsősorban a flow-elmélet gyakorlati alkalmazása foglalkoztatta, hogy miként lehet vele segíteni az embereknek, hogyan lehet konkrét problémákra alkalmazni.

Csíkszentmihályi Mihályból azon a napon sugárzott az életerő és az energia. Nem győzte hangsúlyozni, hogy a flow-t nem kell tanulni, az már eredendően bennünk van, minden ember képes rá, sőt, azt is elmesélte, hogy ő hegymászással tartja karban a testét és tapasztalja meg a flow-t. Ahogy azt is többször elmondta, hogy bár az élet tele van nehézségekkel, a megpróbáltatások közepette is meg lehet tartani a pozitív életmódot és a reményt, és igenis tudunk jobb világot, jobb társadalmat teremteni, ha akarunk. Hitt abban is, hogy a pszichológiának és a társadalomtudományoknak ebben komoly felelőssége van, mert a jól megalapozott gondolatmenetek tényleg alkalmasak arra, hogy jobb életet teremtsenek az emberiség számára. Ő eszerint élt és ennek fényében végezte kutatásait.

Csíkszentmihályi Mihály
Flow - Az áramlat
Ford.: Legéndyné Szabó Edit, Athenaum, 2020, 372 oldal
Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat

Ha megnézzük Csíkszentmihályi pályáját, hamar kiderül, hogy ez az optimista életszemlélet és a tudomány erejében való hit volt az a két dolog, amely megalapozta a sikerét. A pozitív pszichológia képviselőjeként és egyik megalapozójaként ugyanis azt kutatta, hogyan lehetne teljesebb az életünk, hogyan lehetne több boldog élményben részünk. A flow fogalma ma már közismert, de Csíkszentmihályi Mihály elmélete nagy utat járt be, mire ilyen sokakhoz eljutott. A pszichológust már egészen fiatalon foglalkoztatni kezdte az állapot, amelybe a művészek alkotás közben kerülnek, ahogy az is, amikor más örömteli tevékenységek közben – legyen az sport, vagy bármilyen önmagáért végzett tevékenység – megjelenik a bevonódás, az elmélyülés érzése. Kutatásokat végzett és könyvet is írt a témáról a hetvenes évek derekán, de a nagy áttörést ez még nem hozta el számára. Már bőven hatvan felé járt, amikor a munkássága elkezdett széles körben érdeklődést kiváltani. 1988-ban egy kiadó felkérte, hogy írjon a flow-ról egy tudományos igényű könyvet. A Flow – Az áramlat című kötet életének fő műve lett, amely világhírnevet hozott számára, és amely rengeteg ember életére volt hatással.

A flow-elmélet mögött az az elképzelés húzódik meg, hogy a legfontosabb az életben megtalálni, hogy mi az a tevékenység, ami örömet okoz számunkra.

Csíkszentmihályi úgy gondolta, amikor az ember flow-élményt él át, a bevonódottság állapotába kerül, az életünknek pedig ezek a legemlékezetesebb pillanatai, ezekért a percekért érdemes élni. A flow-t önmagában jutalmazó, autotelikus élményként írta le, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben maga a tevékenység jelenti a jutalmat számunkra. A flow-hoz elsöprő örömérzet társul, úgy érezzük, birtokában vagyunk a képességeinknek, a figyelmünk pedig annyira leszűkül az aktuális feladatra, hogy elveszítjük közben az időérzékünket is, minden más gondolat, minden szorongás eltűnik. A flow eléréséhez a legfontosabb, hogy legyen előttünk egy konkrét cél, és hogy a kihívás ne legyen se túl magas, se túl alacsony. „Ellentétben az általános hiedelemmel, életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket. (…) A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghez vigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot” – írta könyvében.

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt.

Az első, áttörést hozó műve után pedig még számos könyve megjelent, ezek közül több magyarul is olvasható (pl. Az öröm művészete, A kreativitás, A fejlődés útjai, A futás öröme, Tehetséges gyerekek – flow az iskolában, Jó munka, Életre hangolva, Kamasznak lenni, És addig éltek, amíg meg nem haltak). Írásai, kutatásai mögött mindig ott húzódott a flow-elmélet és az elképzelés, hogy a boldogságunkért mi magunk is tehetünk: „A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák – ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz”.  

Csíkszentmihályi Mihály élete során számos díjat kapott, munkásságát Magyarországon is többször elismerték. A legnagyobb öröm azonban az lehetett számára, hogy a flow-kutatások töretlenül folytatódnak, hogy újabb és újabb tudományos eredmények támasztják alá a flow létezését. Facebook-oldalán rendszeresen osztott meg cikkeket a témában, az elmúlt időszakban is aktív volt. Csíkszentmihályi Mihály október 20-án, 87 évesen halt meg. Az utolsó napjait otthon, családja körében töltötte. 

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja

87 éves korában elhunyt a világhírű amerikai-magyar pszichológus, a flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológiai koncepciójának megalkotója.

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály: A flow-ra minden ember képes

...
Általános cikkek

Könyvesblokk: Ezek a könyvek segítenek megtalálni a boldogságot a nyáron!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok?