Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni, minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. A Széchenyi-díjas pszichológus 87 éves korában hunyt el, rá emlékezünk. 

Forgách Kinga | 2021. október 21. |

Három évvel ezelőtt az a szerencse ért, hogy személyesen is találkozhattam Csíkszentmihályi Mihállyal. A flow-elmélet atyja 84 évesen azért jött el Magyarországra, hogy bemutassa új könyvét, A futás örömét, amelyet tanítványával, Christine Weinkauff Duransóval közösen írtak, és amelyben azt vizsgálták, hogyan élhető át a flow sportolás közben. A sajtóbemutató teljesen kötetlen volt, Csíkszentmihályi egyszerűen csak leült az újságírókkal egy nagy asztalhoz és bármit lehetett kérdezni tőle, ő pedig – annak ellenére, hogy kilencéves kora óta nem beszélt az anyanyelvén – magyarul válaszolt minden kérdésre. A beszélgetésből főként az derült ki, hogy idősebb korában elsősorban a flow-elmélet gyakorlati alkalmazása foglalkoztatta, hogy miként lehet vele segíteni az embereknek, hogyan lehet konkrét problémákra alkalmazni.

Csíkszentmihályi Mihályból azon a napon sugárzott az életerő és az energia. Nem győzte hangsúlyozni, hogy a flow-t nem kell tanulni, az már eredendően bennünk van, minden ember képes rá, sőt, azt is elmesélte, hogy ő hegymászással tartja karban a testét és tapasztalja meg a flow-t. Ahogy azt is többször elmondta, hogy bár az élet tele van nehézségekkel, a megpróbáltatások közepette is meg lehet tartani a pozitív életmódot és a reményt, és igenis tudunk jobb világot, jobb társadalmat teremteni, ha akarunk. Hitt abban is, hogy a pszichológiának és a társadalomtudományoknak ebben komoly felelőssége van, mert a jól megalapozott gondolatmenetek tényleg alkalmasak arra, hogy jobb életet teremtsenek az emberiség számára. Ő eszerint élt és ennek fényében végezte kutatásait.

Csíkszentmihályi Mihály
Flow - Az áramlat
Ford.: Legéndyné Szabó Edit, Athenaum, 2020, 372 oldal
Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat

Ha megnézzük Csíkszentmihályi pályáját, hamar kiderül, hogy ez az optimista életszemlélet és a tudomány erejében való hit volt az a két dolog, amely megalapozta a sikerét. A pozitív pszichológia képviselőjeként és egyik megalapozójaként ugyanis azt kutatta, hogyan lehetne teljesebb az életünk, hogyan lehetne több boldog élményben részünk. A flow fogalma ma már közismert, de Csíkszentmihályi Mihály elmélete nagy utat járt be, mire ilyen sokakhoz eljutott. A pszichológust már egészen fiatalon foglalkoztatni kezdte az állapot, amelybe a művészek alkotás közben kerülnek, ahogy az is, amikor más örömteli tevékenységek közben – legyen az sport, vagy bármilyen önmagáért végzett tevékenység – megjelenik a bevonódás, az elmélyülés érzése. Kutatásokat végzett és könyvet is írt a témáról a hetvenes évek derekán, de a nagy áttörést ez még nem hozta el számára. Már bőven hatvan felé járt, amikor a munkássága elkezdett széles körben érdeklődést kiváltani. 1988-ban egy kiadó felkérte, hogy írjon a flow-ról egy tudományos igényű könyvet. A Flow – Az áramlat című kötet életének fő műve lett, amely világhírnevet hozott számára, és amely rengeteg ember életére volt hatással.

A flow-elmélet mögött az az elképzelés húzódik meg, hogy a legfontosabb az életben megtalálni, hogy mi az a tevékenység, ami örömet okoz számunkra.

Csíkszentmihályi úgy gondolta, amikor az ember flow-élményt él át, a bevonódottság állapotába kerül, az életünknek pedig ezek a legemlékezetesebb pillanatai, ezekért a percekért érdemes élni. A flow-t önmagában jutalmazó, autotelikus élményként írta le, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben maga a tevékenység jelenti a jutalmat számunkra. A flow-hoz elsöprő örömérzet társul, úgy érezzük, birtokában vagyunk a képességeinknek, a figyelmünk pedig annyira leszűkül az aktuális feladatra, hogy elveszítjük közben az időérzékünket is, minden más gondolat, minden szorongás eltűnik. A flow eléréséhez a legfontosabb, hogy legyen előttünk egy konkrét cél, és hogy a kihívás ne legyen se túl magas, se túl alacsony. „Ellentétben az általános hiedelemmel, életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket. (…) A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghez vigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot” – írta könyvében.

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt.

Az első, áttörést hozó műve után pedig még számos könyve megjelent, ezek közül több magyarul is olvasható (pl. Az öröm művészete, A kreativitás, A fejlődés útjai, A futás öröme, Tehetséges gyerekek – flow az iskolában, Jó munka, Életre hangolva, Kamasznak lenni, És addig éltek, amíg meg nem haltak). Írásai, kutatásai mögött mindig ott húzódott a flow-elmélet és az elképzelés, hogy a boldogságunkért mi magunk is tehetünk: „A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák – ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz”.  

Csíkszentmihályi Mihály élete során számos díjat kapott, munkásságát Magyarországon is többször elismerték. A legnagyobb öröm azonban az lehetett számára, hogy a flow-kutatások töretlenül folytatódnak, hogy újabb és újabb tudományos eredmények támasztják alá a flow létezését. Facebook-oldalán rendszeresen osztott meg cikkeket a témában, az elmúlt időszakban is aktív volt. Csíkszentmihályi Mihály október 20-án, 87 évesen halt meg. Az utolsó napjait otthon, családja körében töltötte. 

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja

87 éves korában elhunyt a világhírű amerikai-magyar pszichológus, a flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológiai koncepciójának megalkotója.

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály: A flow-ra minden ember képes

...
Általános cikkek

Könyvesblokk: Ezek a könyvek segítenek megtalálni a boldogságot a nyáron!

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.