Könyvesblokk: Ezek a könyvek segítenek megtalálni a boldogságot a nyáron!

.konyvesblog. | 2018. július 16. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5.jpg

krimik, illetve a focis és a romantikus könyvek után, most olyan olvasmányokat ajánlunk a nyárra, amik segíthetnek eljutni a teljesebb élethez, legyen szó akár párkapcsolatról, munkáról, pénzről vagy sportról. Van köztük olyan, ami szerint a mindennapi rutinból kell kitörni, és van, ami az újrakezdésben segít, de akad olyan is, ami szerint első lépésként az is megteszi, ha kihúzzuk magunkat. 

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van 

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Fordította: Balla Katalin, MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT, 2018, 221, 3590 HUF

 

Raphaelle Giordano „boldogságregénye” a nyár első számú bestsellere, Franciaországban már kétmillió ember olvasta, de nálunk is az élen jár a sikerlistákon. Főszereplője a harmincnyolc és negyed éves Camille, akinek látszólag mindene megvan, hogy boldog legyen, mégis úgy érzi, hiányzik valami. Végül egy bizonyos „rutinológus”, Claude segít neki új álmokat és célokat találni, és a terápia teljesen megváltoztatja az életétA regény végén megtalalhatjuk a Camille terápiája során alkalmazott eszközök és módszerek leírását, hogy magunkon is kipróbálhassuk: ki tudunk-e törni általuk a mindennapi rutinból. 

Almási Kitti: Lezárás, elengedés, újrakezdés

Almási Kitti: Lezárás, elengedés, újrakezdés

Athenaeum Kiadó, 2018, 224, 3499 HUF

 

Dr. Almási Kitti szakpszichológus könyve azoknak segíthet az újrakezdésben, akik éppen szakítás vagy válás után vannak. Utat mutat abban, hogy mi szükséges egy párkapcsolat lezárásához, körbejárja az elengedési folyamatokat, és megmutatja azt is, hogy miként gyógyíthatjuk meg a kapcsolatban szerzett sérüléseinket. De ennél tovább is megy, mert segít abban is, hogy átlássuk, mi befolyásol minket egy új kapcsolatba lépve, és elárulja, mitől lesz igazán jó élmény egy első randi. 

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme - Technikák a jobb teljesítményhez

Fordította: Dövényi Ibolya, Libri Könyvkiadó, 2018, 376 oldal, 3599 HUF

 

Napjainkban egyre többen húznak futócipőt. De vajon mi hajtja az embereket a futópályára vagy a terepre, hogy  kocogjanak vagy akár ultramaratont fussanak? Csíkszentmihályi Mihály és tanítványa szerint a válasz egyszerű: a flow. A futás öröme futóversenyzők történetein keresztül mutatja be, hogy milyen tényezők, képességek szükségesek a flow-élményhez, és milyen emberfeletti teljesítményre lehetünk képesek, ha egyszer elkap minket az áramlat. A könyv egyébként nem csak futóknak szól, a benne bemutatott módszerek bárkinek segíthetnek a teljesebb élet elérésében. Csíkszentmihályi Mihály szerint ugyanis a flow-ra minden ember képes, erről legutóbbi magyarországi látogatásakor beszélt nekünk. 

Dan Ariely: A túlköltekezés pszichológiája

Dan Ariely- Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Fordította: Morvay Krisztina, HVG Könyvek kiadó, 2018, 320 oldal, 3900 HUF

 

Bármennyire is próbáljuk tagadni, a pénz, illetve az általa nyújtott lehetőségek fontos szerepet játszanak abban, hogy milyen az életminőségünk. De vajon mennyire vagyunk tudatosak, ha költekezésről van szó? A viselkedési közgazdaságtan elismert professzora, Dan Ariely egész életét az emberi irracionalitás kutatásának szentelte, új könyvében pedig arra világít rá, hogy miért hozunk sokszor értelmetlen döntéseket, ha pénzről van szó.  „Több kutatásunk is igazolta, hogy ha nincs pénzügyi tervünk arra, hogy mit kezdünk a pénzzel, az egészet el fogjuk pazarolni” – fogalmazta meg interjúnkban Ariely. A teljes beszélgetésért katt IDE!

Boldogság - Harvard Business Review Pszichológiasorozat 2.

Boldogság - Harvard Business Review Pszichológiasorozat 2.

Édesvíz Kiadó, 2018, 2168, 2490 HUF

 

Az utóbbi években több felmérés is azt az eredményt hozta, hogy a magyarok többsége nem szereti a munkáját. De vajon mennyire fontos a boldogságunk szempontjából, hogy hol dolgozunk és mivel foglalkozunk? A Harvard Business Review pszichológiasorozatának második része a boldogság és a karrier kapcsolatát elemzi. Új és izgalmas nézőpontokat felvillantva keresi a választ a kérdésre, van-e szerepe a boldogságnak mint érzelmi tényezőnek a munkahelyi közegben, és vajon jobban teljesítenek-e a boldog emberek. 

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez - Így kerüld el a káoszt 

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

21. Század Kiadó, 2018, 4490 HUF

 

Dr. Peterson bestsellerének kulcstétele, hogy a legfontosabb tennivalónk elkerülni a káoszt, azaz elérni, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel. Önsegítő könyvében kitér a fegyelem, a szabadság, a kaland és a felelősség értékeire, hogy aztán tizenkét praktikus és átütő szabályban foglalja össze életvezetési tanácsait, amelyek segítségével kitörhetünk a káoszból. A könyvhöz több videó is készült, melyekben Peterson az általa kulcsfontosságúnak tartott szabályokat mutatja be, ezekbe belenézhetsz ITT,. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.