10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

A nemrég elhunyt John le Carré vitathatatlanul a kémthrillerek királya, könyveinek adaptációival hatással volt a kémfilmek műfajára is. A kém, aki bejött a hidegről filmes feldolgozása megváltoztatta a zsánert, a kémek elképzelt hazafias és hedonista életvitelét, mozgóképes nimbuszát lerángatta a földre. Az alábbi tíz filmes adaptációval emlékezünk meg az író zsenialitásáról.

Bányász Attila | 2020. december 17. |

A kém, aki a hidegből jött (1965)

Az író harmadik könyve, A kém, aki bejött a hidegről elhozta számára a népszerűséget: egyrészt otthagyta a hírszerzést, hogy végre az írásnak szentelhesse az életét, másrészt Oscar-jelölt film készült a történetéből Richard Burtonnel a címszerepben. A '60-as években Európa odavolt a kémfilm műfajáért. Le Carré története, amelyben azért kompromittálnak egy ügynököt, hogy csalétekként használhassák föl, megreformálta a zsánert: a kémkedés világának rideg és sivár ábrázolása teljesen új volt a nagyérdemű számára. A kémre, aki bejött a hidegről otthon sem várt egy szikrányi melegség sem - a patriotizmus feláldozásra került a pragmatizmus oltárán.

Smiley népe (1982)

JOHN LE CARRÉ
Csapda
Ford.: Falvay Dóra, Agave, 2011, 320 oldal
-

A nyugalmazott brit kémfőnök elkeseredett sakkjátszmában feszül neki orosz ellenfelének, Karlának: táblájukon a figurák mindkét oldalon hús-vér emberek. Nem Gary Oldman volt az első, aki le Carré klasszikus figuráját, George Smiley-t eljátszotta, és a Csillagok háborúja Obi-wan Kenobija, Alec Guinness is csak a harmadik a sorban. Mégis Guinness volt az, akinek az alakítása annyira lenyűgözte le Carré-t, hogy a későbbi könyveiben róla mintázta George Smiley figuráját. Guinness két BBC sorozatban is Smiley szódásszifon szemüvege mögé bújhatott: a Suszter, szabó, baka, kémből készült Az árulóban, és a Csapdából adaptált Smiley népében. Guinness mindkétszer elnyerte érte a Brit Filmakadémia legjobb színészének járó díját. A Smiley népe előtt érdemes a sorozat előzményét, Az árulót is megtekinteni.

Elhunyt John le Carré, a kémthrillerek nagymestere - Könyves magazin

89 éves korában elhunyt John le Carré, aki újradefiniálta a kémregények műfaját. Az író a család közlése szerint tüdőgyulladásban hunyt el szombat este.

Oroszország-ház (1990)

JOHN LE CARRÉ
Az orosz ház
Ford.: Szaffkó Péter, Európa-Fabula, 1991, 504 oldal (Antikvár)
-

Van némi pikantériája, hogy az egykori James Bond, Sean Connery játssza a főszerepet le Carré Az orosz házból készült könyvének adaptációjában. A hidegháborús korszak egyik legnagyobb szabású akciójának kulcsfigurája egy civil, egy magánkiadó, akinek szigorúan titkos szovjet katonai információk kerülnek a birtokába. A kiszivárogtató pedig maga Michelle Pfeiffer, így talán érthető, hogy Connery figurája miért esik szerelembe, amivel aztán veszélybe sodor mindent és mindenkit. Mégsem a szerelmi történet a lényeg (persze, kinek mi), hanem az enyhülés korszakában az ellenségkép megváltozása, ahogy a titkosszolgálatok elveszítik a lábuk alól a talajt. Az Oroszország-ház az első amerikai produkció volt, melynek jelentős részét a Szovjetunió területén, főleg Moszkvában és Leningrádban forgatták.

A panamai szabó (2001)

JOHN LE CARRÉ
A panamai szabó
Ford.: Sóvágó Katalin, Aquila, 1998, 460 oldal, (Antikvár)
-

A panamai szabóban az akkori ügyeletes James Bond, Pierce Brosnan rombolja porig a kémek imázsát. A valóság abszurditását megidéző filmben Brosnan Panamában éli a kémek mindennapjait, informátorként pedig Geoffrey Rush léha és önző figuráját szemeli ki, aki úri szabóként bejáratos a gazdasági és politikai elit világába. Rush pedig el is árasztja rengeteg információval, csak kár, hogy a fele sem igaz. Ezzel persze a háború szélére sodorja az országot. Pierce Brosnan, Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis triumvirátusa mindent megtesz, hogy felhívja a figyelmünket annak veszélyeire, hogy mi történik, ha a titkosszolgálatok kezében túl sok hatalom összpontosul.

A kém, aki megmentette az életem - Orosz Anna, John le Carré egyik fordítója - Könyves magazin

25 év után holnap végre visszatér John le Carré leghíresebb titkosügynöke, George Smiley. Az Agave a világpremierrel egy időben jelenteti meg A kémek öröksége című regényt, amelyet, csak úgy, mint A titkos zarándokot, Orosz Anna fordított magyarra. A fordító most arról mesélt, hogyan változtatta meg az életét John le Carré.

Az elszánt diplomata (2005)

JOHN LE CARRÉ
Az elszánt diplomata
Ford.: Odze György, Saxum, 2002, 384 oldal, (Antikvár)
-

A csendes és törvénytisztelő diplomata politikai aktivista feleségét Kenyában brutális módon meggyilkolják. A halkszavú férfi képtelen belenyugodni az asszony halálába, és a helyszínre utazva nyomozni kezd. Visszaemlékezései nyomán kapunk képet a feleségéről. Ez a kép árnyalódik, ahogy a nyomozás során újabb és újabb részletek derülnek ki a nőről, akit teljesen talán ő maga sem ismert. A szerelmi szál mellett a történetben a gyógyszeripari és politikai összefonódások kapnak hangsúlyt, melyeket Ralph Fiennes és Rachel Weisz nagyszerű játéka nyomatékosít. A filmet a szenzációs Isten városát is jegyző Fernando Meirelles rendezte. Az asszony karakterét az író Yvette Pierpaoli humanitárius aktivistáról mintázta. Weisz az alakításáért elnyerte a Golden Globe-, és az Oscar-díjat is. Le Carré regényét a korrupt vezetők ábrázolásmódjáért Kenyában betiltották.

Suszter, szabó, baka, kém (2011)

Az ezerarcú Gary Oldman pantheonja George Smiley figurájával tovább bővült, még ha ezért pont nem is gyűjtötte be az Oscar szobrocskát. Az viszont nagy dolog, hogy a svéd Tomas Alfredsonra, hangulatos korrajzok varázslójára (Engedj be!) bízták rá le Carré nagyvolumenű adaptációját. A hidegháború közepén a brit titkosszolgálat felsővezetésébe bevackolódott „vakond” kifüstölése patinás tónust és elképesztő színészgárdát kapott. Nem beszélve a gyönyörű helyszínekről, melyek kis hazánknak köszönhetők. Alfredson nemcsak filmes remekművet, de titkosszolgálati szakértők szerint minden idők leghitelesebb kémfilmjét forgatta le.

A kémek valósága - John le Carré világa - Könyves magazin

Ha az ember a fikciós irodalomból akar képet kapni arról, hogy milyen lehet egy kém, egy titkos ügynök élete és munkája a való világban, nehezen keresgélhetne jobb helyen, mint John le Carré életművében. A jelenleg 82 éves, de még mindig aktív író olyan szikárságot és realizmust vitt a nemzetközi intrikák és hatalmi játszmák színterébe, ami addig példátlan volt, elvégre a kémtörténetek leginkább a ponyvaregények akciókkal, kalandokkal sűrített világába tartoztak. Mint a le Carrénél legalább egy generációval korábbi Ian Fleming James Bond-sorozata.

Az üldözött (2014)

Philip Seymour Hoffman utolsó alakítása rányomja bélyegét Az üldözöttre, pedig ezt leszámítva is kivételes produkció. A könyvvel ellentétben a film a Seymour alakította német hírszerző tiszt szemszögéből mutatja be az eseményeket. Le Carré tipikus figuráival ellentétben az ő karaktere cseppet sem kiábrándult. Bízik a munkájában, a tapasztalatában és a rendszerben, az ártatlanokat pedig kész valóban megmenteni. Már ha ártatlanoknak bizonyulnak. Az üldözöttben egy megkínzott fiatalember kerül a titkosszolgálatok látókörébe, aki az iszlám közösségben az apja nem épp a legtisztességesebb módon szerzett vagyonát akarja megszerezni. Vajon mi irányítja a titokzatos férfit: meghurcolt áldozat vagy fanatikus szélsőséges? A terror elleni harc még sosem volt ellentmondásosabb, főleg, hogy a biztonság oltárán morális értékek is feláldozásra kerülnek. Seymour mellett Rachel McAdams, Robin Wright, Willem Dafoe és Daniel Brühl mesél a terror elleni harcról, kicsit másképp.

Éjszakai szolgálat (2016)

JOHN LE CARRÉ
The Night Manager – Éjszakai szolgálat
Ford.: Fazekas László, Agave, 2016, 576 oldal, (Antikvár)
-

Az Éjszakai szolgálatban Loki és Dr. House feszül egymásnak, ehhez pedig Erzsébet királynő és a Tenet szöszije asszisztál. Le Carré ezúttal a fegyverkereskedelmet veszi górcső alá, és egy ex-katona éjszakai portást épít be a bűnszövetkezetbe, hogy lebuktassa a rosszfiúkat. Egzotikus helyszínekre kalauzol az extravagáns és stílusos sorozat, amelyben le Carré, ha megváltani nem is, de legalább megmenti a világot. Az erősen aktualizált történetet a rendező Susanne Bier saját koncepciója alapján forgatta le.

Saját életéről vall John le Carré, a hidegháború leghíresebb krónikása - Könyves magazin

The Pigeon Tunnel címmel a héten jelenik meg John le Carré önéletrajza, melyet óriási várakozás előz meg. A hidegháborús regényeiről ismert szerzőről tavaly Adam Sisman írt könyvet (John le Carré: The Biography), ez viszont az első olyan kötet, melyben Le Carré vall saját magáról és az életéről.

A mi emberünk (2016)

JOHN LE CARRÉ
A mi emberünk
Ford.: Falvay Dóra, Agave, 2010, 278 oldal, (Antikvár)
-

A mi emberünkben ismét civil kerül a pályára: a Karib-tengeren nyaraló brit házaspár megismerkedik egy nagymenő orosz milliomossal. A férfi az orosz maffia könyvelője, aki a kiszálláson gondolkozik: az angol pár segít neki felvenni a kapcsolatot a brit titkosszolgálattal. Nem is sejtik, hogy ezzel mit szabadítanak a nyakukba. A házaspár bőrébe Ewan McGregor és Naomie Harris bújik, Stellan Skarsgård orosz multimilliomossá lényegül át Susanna White (Gyilkos megszállás) akcióthrillerében. Le Carré története a szervezett bűnözés, a nemzetközi pénzügyek és a politika szimbiózisára világít rá.

The Little Drummer Girl (2018)

JOHN LE CARRÉ
Kettős szerepben
Ford.: Kaposi Tamás, Agave, 2018, 512 oldal
-

Az Éjszakai szolgálat producerei ezúttal le Carré egyik klasszikus történetét filmesítették meg, amelyből Diane Keatonnal és Klaus Kinskivel a ’80-as években már készült egy filmadaptáció. A jól bevált recept szerint ismét egy egyedi látásmódú rendezőt kértek fel: az Oldboy  és A szobalány alkotója, koreai Chan-wook Park foglalta el a bársonyszéket, akinek stílusjegyei a vizuális megvalósításban, a színészvezetésben és a zenében most is tetten érhetők. A ’80-as évek elején egy Moszad ügynök egy palesztin terrorista sejt lefülelésére beszervez egy színésznőt, hogy épüljön be a terroristák közé. A hat részes minisorozat első fele a kémmé válás folyamatára, míg a második fele magára az akcióra fókuszál. A sorozatban Michael Shannont, Alexander Skarsgård-ot és a legutóbb a Kisasszonyokban hatalmasat alakító Florence Pugh-t láthatjuk.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhunyt John le Carré, a kémthrillerek nagymestere

89 éves korában elhunyt John le Carré, aki újradefiniálta a kémregények műfaját. Az író a család közlése szerint tüdőgyulladásban hunyt el szombat este.

...
Beleolvasó

John le Carré hőse a moszkvai fenyegetések miatt elvállal még egy munkát

...
Kritika

John le Carré kémvilágában mindenki mocskos egy kicsit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik