Egy gyerek elvesztésével soha nem lehet megtanulni együtt élni

Szeptember 15-től hatályba lépett az abortusztörvény-módosítás, amely a terhesség megszakítása előtt a szívhang meghallgatására kötelezi a nőket. A törvénymódosítás heves indulatokat váltott ki, a Felhő Café Könyvek pedig kötetbe gyűjtötte az érintettek történeteit. Az Abortusztörténetek szerzői nem féltek felszólalni, nyersen és őszintén mesélik el, hogy milyen érzés elveszíteni egy meg nem született gyermeket. Fiatal lányok, nők, leendő apák és kórházi dolgozók szemszögéből ismerhetjük meg a hátborzongató történeteket, amelyeket Péterfy-Novák Éva, Mérő Vera és Erdődi Juhász Ágnes szerkesztett kötetbe. A bemutatón Péterfy Bori olvasott fel a könyvből, Dr. Wafa Diána szülész-nőgyógyász és Révész Liliána Renáta pszichológus és gyásztanácsadó pedig szakmai szemmel világított rá az abortusz lelki és egészségügyi következményeire.

Simon Eszter | 2022. december 06. |
Abortusztörténetek
Felhő Café, 2022, 318 oldal
Abortusztörténetek könyv

A társadalmi egyeztetés, sőt az egészségügyben dolgozók tájékoztatása nélkül meghozott törvénymódosítás a szívhang meghallgatásához köti a terhesség megszakítását. Az új rendelet sokakban felháborodást váltott ki, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány létrehozója, Mérő Vera és Péterfy-Novák Éva is azonnal reagáltak a módosításra közösségi oldalukon. Az Abortusztörténetek a Felhő Café Könyvek harmadik kötete, amelyben ötvenöt amatőr szerző meséli el, hogyan nézett szembe élete egyik legnehezebb döntésével. A történetek különböznek, hiszen más-más élethelyzetek, családi viszonyok és indokok állnak az elhatározás hátterében, 

de a fájdalomban és a gyászban egyformán osztoznak.

A szerzők Péterfy-Novák Éva és Mérő Vera felhívására küldték el a kiadónak a történeteiket. Van aki saját néven, mások álnéven, illetve néhányan névtelenül írták meg a novellákat. Az Abortusztörténetek nem könnyű olvasmány, bátran és megszakításokkal kell olvasni, mert akár érintettek vagyunk, akár nem, lehetetlen külső szemlélőnek maradni. A Felhő Café Kiadó küldetése, hogy hangot adjon azoknak, akik korábban nem mertek vagy nem szólalhattak fel. A kiadó korábbi két kötetében is - Mérő Vera Lúg és a Trauma - 55 trauma/írás című könyvekben - a traumafeldolgozás áll a fókuszban nyersen és plasztikusan, de cseppet sem hatásvadász módon, és ez az Abortusztörténetekben sincs másképp. 

Emberjogi aktivistaként Mérő Vera sem hagyta szó nélkül a szeptemberi törvénymódosítást. „Dühöt és tenni akarást érzek, ha igazságtalanságot látok” - mondta, majd hozzátette, hogy a Lúg című kötet kapcsán is ezért állt Renner Erika ügye mellé. Mérő Vera szerzői oldalán reagált a rendeletre, amihez sokan csatlakoztak. Hirtelen több mint száz történet zúdult rá, majd eldöntötte, hogy publikálja a szövegeket, mert fontosnak tartotta, hogy mások is megismerjék őket. A kötet ötletét Péterfy-Novák Éva vetette fel, amelybe a Mérő Verához érkezett történetek mellett a Péterfy Akadémia kreatívíró-kurzusain született szövegekből válogattak.

Az Abortusztörténetekben találunk olyan novellákat, amelyekben nemi erőszak áldozatául esett nők mesélnek a terhesség-megszakításról,

de olyat is, amiben azért került sor az abortuszra, mert a magzat nem volt egészséges. Minden történet megrázó, hiszen egytől-egyig az emberi élet kioltásáról szól, de olvashatunk arról is, milyen, amikor egy pár közösen hozza meg a döntést, ami akár erősítheti is a kapcsolatukat. „Ezek amatőr írások. Szerkesztőként csiszoltuk őket, mint a csiszolatlan gyémántokat, de mi sem tudtunk hideg profik maradni” - mondta Mérő Vera, és elmesélte, hogy ez a munka nekik is megterhelő volt. „Ezeket a történeteket nem lehet nem beengedni. Én átfolyattam magamon őket. Volt köztük olyan, ami padlóra vitt. Nekem rémálmaim voltak, Évának pedig hányáscsillapítóért rohantam a patikába”.

Önmagában már az is felháborodást keltett, hogy a rendelet-módosítás társadalmi egyeztetés nélkül született, de a Belügyminisztérium az egészségügyi dolgozókat sem tájékoztatta. „Olyan helyzetbe kerültünk, amihez nem kaptunk segítséget” - mondta Dr. Wafa Diána szülész-nőgyógyász, és hozzátette, hogy noha az új rendelet szívhang-törvényként híresült el, életjeleket másképp is be lehet mutatni. „Ezt a helyzetet többen többféleképpen kezeljük. Én megkérdezem a pácienseket, hogy szeretnék-e látni az életjelenségeket, és ha azt mondják, hogy nem, akkor nem kényszeríthetem rájuk. Sok kolléga hasonlóan gondolkodik. Köt minket a jogszabály, elvileg be kell mutatnunk az életjeleket, de ha valaki elfordul és nem néz oda, akkor mit tudunk mi tenni a rendelőben?” Dr. Wafa Diána Mérő Verához hasonlóan dühös, mert úgy érzi belekényszerítették a helyzetbe, miközben az egészségügyi rendszernek jelentős szerepe van abban, hogyan élik meg a nők az abortuszt. „Mi vagyunk a végrehajtók, mi szívjuk ki az embriókat. Próbálom nem elfojtani magamban az érzéseket ezzel kapcsolatban. Arra jutottam, hogy mindenkinek joga van a méltó élethez. Így próbálom feldolgozni a helyzetet.” 

Péterfy-Novák Éva szerint soha nem lehet feldolgozni, ha valaki elveszíti a gyermekét, csak megtanulni együtt létezni, együtt élni ezzel,

ezért is tartja kegyetlennek a módosítást. A Felhő Café Könyvek társalapítója a Péterfy Akadémia traumakurzusain és az Abortusztörténetek szerkesztése során is kizárólag szövegként próbált tekinteni a történetekre, de előfordult, hogy nem tudta magát távol tartani tőlük és bevonódott. 

Révész Liliána Renáta pszichológus és gyásztanácsadó szerint az írás narratív traumafeldolgozás, mert azzal, ha papírra vetjük a traumánkat, távolabb kerülünk tőle. A kötetben az ötvennégy női szerző mellett egy férfi szemszögéből is megismerjük, milyen érzések kavarognak egy leendő apában, milyen kérdésekkel és félelmekkel kell szembenéznie. A szerzők többek között arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a terhesség megszakítása éppúgy érinti a férfiakat, mint a nőket. Dr. Wafa Diána szerint a törvénymódosítás egyetlen pozitívuma, hogy a férfiak is elkezdtek foglalkozni a témával. Az Abortusztörténetek nem könnyű olvasmány, amiben lehetetlen kívülállónak maradni és empátiát ébreszt azok iránt, akik már elveszítettek egy gyermeket.

A Felhő Café Könyvek Túléltem - 55 trauma/írás című kötetéről ITT írtunk, Mérő Vera Lúg című kötetének bemutatójáról ITT olvashatsz, a szerzővel készült interjúnkat pedig ITT találod. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megváltoztatták az abortusz szabályait Magyarországon

Pintér Sándor belügyminiszter átírta az abortusz szabályait. az új rendelet szerint szeptember 15-től a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését. Az új szabályozás támogatás helyett érzelmi zsarolást jelent a nehéz helyzetbe jutott nők számára. Most olyan könyveket ajánlunk, amelyekből kiderül, mi zajlik egy nőben akkor, amikor a terhességének megszakítása mellett dönt.

...
Hírek

Benedek Ágota saját abortuszáról is ír Állva maszturbálok című szorongásnaplójában

Benedek Ágota szorongásnaplója – két évvel a karanténnapló után – októberben jelenik meg Állva maszturbálok címmel, benne körömrágásról, szerelemről és – nem mellesleg – saját abortusz-élményéről is szó esik.

...
Kritika

A Szívhangban a beszéd segít visszaszerezni a kontrollt, amit a vetéléssel elveszítünk

Elmondható-e - illetve sokkal inkább: hogyan mondható el, mit jelent átélni a vetélést? Mit jelent egy gyerek elvesztése annak, aki várta, és annak, aki nem? Czakó Zsófia Szívhang című kötetének tervével lett a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj egyik első nyertese. A könyvet a Margón mutatják be. Kritika.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam