Egy gyerek elvesztésével soha nem lehet megtanulni együtt élni

Szeptember 15-től hatályba lépett az abortusztörvény-módosítás, amely a terhesség megszakítása előtt a szívhang meghallgatására kötelezi a nőket. A törvénymódosítás heves indulatokat váltott ki, a Felhő Café Könyvek pedig kötetbe gyűjtötte az érintettek történeteit. Az Abortusztörténetek szerzői nem féltek felszólalni, nyersen és őszintén mesélik el, hogy milyen érzés elveszíteni egy meg nem született gyermeket. Fiatal lányok, nők, leendő apák és kórházi dolgozók szemszögéből ismerhetjük meg a hátborzongató történeteket, amelyeket Péterfy-Novák Éva, Mérő Vera és Erdődi Juhász Ágnes szerkesztett kötetbe. A bemutatón Péterfy Bori olvasott fel a könyvből, Dr. Wafa Diána szülész-nőgyógyász és Révész Liliána Renáta pszichológus és gyásztanácsadó pedig szakmai szemmel világított rá az abortusz lelki és egészségügyi következményeire.

Simon Eszter | 2022. december 06. |
Abortusztörténetek
Felhő Café, 2022, 318 oldal
Abortusztörténetek könyv

A társadalmi egyeztetés, sőt az egészségügyben dolgozók tájékoztatása nélkül meghozott törvénymódosítás a szívhang meghallgatásához köti a terhesség megszakítását. Az új rendelet sokakban felháborodást váltott ki, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány létrehozója, Mérő Vera és Péterfy-Novák Éva is azonnal reagáltak a módosításra közösségi oldalukon. Az Abortusztörténetek a Felhő Café Könyvek harmadik kötete, amelyben ötvenöt amatőr szerző meséli el, hogyan nézett szembe élete egyik legnehezebb döntésével. A történetek különböznek, hiszen más-más élethelyzetek, családi viszonyok és indokok állnak az elhatározás hátterében, 

de a fájdalomban és a gyászban egyformán osztoznak.

A szerzők Péterfy-Novák Éva és Mérő Vera felhívására küldték el a kiadónak a történeteiket. Van aki saját néven, mások álnéven, illetve néhányan névtelenül írták meg a novellákat. Az Abortusztörténetek nem könnyű olvasmány, bátran és megszakításokkal kell olvasni, mert akár érintettek vagyunk, akár nem, lehetetlen külső szemlélőnek maradni. A Felhő Café Kiadó küldetése, hogy hangot adjon azoknak, akik korábban nem mertek vagy nem szólalhattak fel. A kiadó korábbi két kötetében is - Mérő Vera Lúg és a Trauma - 55 trauma/írás című könyvekben - a traumafeldolgozás áll a fókuszban nyersen és plasztikusan, de cseppet sem hatásvadász módon, és ez az Abortusztörténetekben sincs másképp. 

Emberjogi aktivistaként Mérő Vera sem hagyta szó nélkül a szeptemberi törvénymódosítást. „Dühöt és tenni akarást érzek, ha igazságtalanságot látok” - mondta, majd hozzátette, hogy a Lúg című kötet kapcsán is ezért állt Renner Erika ügye mellé. Mérő Vera szerzői oldalán reagált a rendeletre, amihez sokan csatlakoztak. Hirtelen több mint száz történet zúdult rá, majd eldöntötte, hogy publikálja a szövegeket, mert fontosnak tartotta, hogy mások is megismerjék őket. A kötet ötletét Péterfy-Novák Éva vetette fel, amelybe a Mérő Verához érkezett történetek mellett a Péterfy Akadémia kreatívíró-kurzusain született szövegekből válogattak.

Az Abortusztörténetekben találunk olyan novellákat, amelyekben nemi erőszak áldozatául esett nők mesélnek a terhesség-megszakításról,

de olyat is, amiben azért került sor az abortuszra, mert a magzat nem volt egészséges. Minden történet megrázó, hiszen egytől-egyig az emberi élet kioltásáról szól, de olvashatunk arról is, milyen, amikor egy pár közösen hozza meg a döntést, ami akár erősítheti is a kapcsolatukat. „Ezek amatőr írások. Szerkesztőként csiszoltuk őket, mint a csiszolatlan gyémántokat, de mi sem tudtunk hideg profik maradni” - mondta Mérő Vera, és elmesélte, hogy ez a munka nekik is megterhelő volt. „Ezeket a történeteket nem lehet nem beengedni. Én átfolyattam magamon őket. Volt köztük olyan, ami padlóra vitt. Nekem rémálmaim voltak, Évának pedig hányáscsillapítóért rohantam a patikába”.

Önmagában már az is felháborodást keltett, hogy a rendelet-módosítás társadalmi egyeztetés nélkül született, de a Belügyminisztérium az egészségügyi dolgozókat sem tájékoztatta. „Olyan helyzetbe kerültünk, amihez nem kaptunk segítséget” - mondta Dr. Wafa Diána szülész-nőgyógyász, és hozzátette, hogy noha az új rendelet szívhang-törvényként híresült el, életjeleket másképp is be lehet mutatni. „Ezt a helyzetet többen többféleképpen kezeljük. Én megkérdezem a pácienseket, hogy szeretnék-e látni az életjelenségeket, és ha azt mondják, hogy nem, akkor nem kényszeríthetem rájuk. Sok kolléga hasonlóan gondolkodik. Köt minket a jogszabály, elvileg be kell mutatnunk az életjeleket, de ha valaki elfordul és nem néz oda, akkor mit tudunk mi tenni a rendelőben?” Dr. Wafa Diána Mérő Verához hasonlóan dühös, mert úgy érzi belekényszerítették a helyzetbe, miközben az egészségügyi rendszernek jelentős szerepe van abban, hogyan élik meg a nők az abortuszt. „Mi vagyunk a végrehajtók, mi szívjuk ki az embriókat. Próbálom nem elfojtani magamban az érzéseket ezzel kapcsolatban. Arra jutottam, hogy mindenkinek joga van a méltó élethez. Így próbálom feldolgozni a helyzetet.” 

Péterfy-Novák Éva szerint soha nem lehet feldolgozni, ha valaki elveszíti a gyermekét, csak megtanulni együtt létezni, együtt élni ezzel,

ezért is tartja kegyetlennek a módosítást. A Felhő Café Könyvek társalapítója a Péterfy Akadémia traumakurzusain és az Abortusztörténetek szerkesztése során is kizárólag szövegként próbált tekinteni a történetekre, de előfordult, hogy nem tudta magát távol tartani tőlük és bevonódott. 

Révész Liliána Renáta pszichológus és gyásztanácsadó szerint az írás narratív traumafeldolgozás, mert azzal, ha papírra vetjük a traumánkat, távolabb kerülünk tőle. A kötetben az ötvennégy női szerző mellett egy férfi szemszögéből is megismerjük, milyen érzések kavarognak egy leendő apában, milyen kérdésekkel és félelmekkel kell szembenéznie. A szerzők többek között arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a terhesség megszakítása éppúgy érinti a férfiakat, mint a nőket. Dr. Wafa Diána szerint a törvénymódosítás egyetlen pozitívuma, hogy a férfiak is elkezdtek foglalkozni a témával. Az Abortusztörténetek nem könnyű olvasmány, amiben lehetetlen kívülállónak maradni és empátiát ébreszt azok iránt, akik már elveszítettek egy gyermeket.

A Felhő Café Könyvek Túléltem - 55 trauma/írás című kötetéről ITT írtunk, Mérő Vera Lúg című kötetének bemutatójáról ITT olvashatsz, a szerzővel készült interjúnkat pedig ITT találod. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megváltoztatták az abortusz szabályait Magyarországon

Pintér Sándor belügyminiszter átírta az abortusz szabályait. az új rendelet szerint szeptember 15-től a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését. Az új szabályozás támogatás helyett érzelmi zsarolást jelent a nehéz helyzetbe jutott nők számára. Most olyan könyveket ajánlunk, amelyekből kiderül, mi zajlik egy nőben akkor, amikor a terhességének megszakítása mellett dönt.

...
Hírek

Benedek Ágota saját abortuszáról is ír Állva maszturbálok című szorongásnaplójában

Benedek Ágota szorongásnaplója – két évvel a karanténnapló után – októberben jelenik meg Állva maszturbálok címmel, benne körömrágásról, szerelemről és – nem mellesleg – saját abortusz-élményéről is szó esik.

...
Kritika

A Szívhangban a beszéd segít visszaszerezni a kontrollt, amit a vetéléssel elveszítünk

Elmondható-e - illetve sokkal inkább: hogyan mondható el, mit jelent átélni a vetélést? Mit jelent egy gyerek elvesztése annak, aki várta, és annak, aki nem? Czakó Zsófia Szívhang című kötetének tervével lett a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj egyik első nyertese. A könyvet a Margón mutatják be. Kritika.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni