A horogkereszt árnyékában végnapjait éli a felszabadult, frivol Berlin

A horogkereszt árnyékában végnapjait éli a felszabadult, frivol Berlin

A német Volker Kutscher könyvsorozata nemcsak egy antihős detektív sorsát követi nyomon, de a háttérben megvillantja a weimari köztársaság bukásának és a náci Németország felemelkedésének mindennapjait is. A könyveket a Babilon Berlin című filmsorozat dolgozza fel. Magyarul most jelent meg az ötödik kötet, amelynek középpontjában egy sorozatgyilkosság és a nácik térnyerése áll. Enyhén spoileresen folytatjuk.

Ruff Orsolya | 2022. július 07. |
volker Kutscher
Elestek márciusban
Ford.: Csősz Róbert, General Press, 2022, 600 oldal
-

A Babilon Berlint a premier idején minden idők legdrágább német sorozataként hirdették, és nem is lehetett rá panasz, a színészi alakítások, a dramaturgia, a díszletek, a jelmezek, a képek, minden a helyén volt (enyhe szívfájdalom, hogy talán valami ilyesmi lehetett volna a Budapest noir is, ha annak idején nem esik kútba az HBO-féle adaptáció). A sorozat Volker Kutscher regényeit dolgozza fel, amelyek a húszas-harmincas évek Berlinjében követik végig a kölni detektív, Gereon Rath nyomozását és egyéni pokolra szállását. Németországban idén októberben jelenik meg a kilencedik kötet, a negyedik évad premierjét pedig (amely a Goldstein című könyvet dolgozza fel) 2022-re tervezik. A sorozatkészítők korábban azt mondták, hogy 1933-ig követik majd az eseményeket, azon az időszakon túl már nem kívánnak továbblépni: „Ha egy sorozatot Babilon Berlinnek hívnak, akkor az egy rendkívüli városról szól, rendkívüli időkben. És ez a rendkívüli korszak, a Babilon-időszak, egy szabad és felszabadult kor, 1933-ban véget ért”.

Magyarul nemrég jelent meg a könyvsorozat ötödik része, az Elestek márciusban, ami viszont már pont ebben az időszakban játszódik. Rath egy hajléktalan veterán halála miatt nyomoz, ami rutinfeladatnak tűnik; ebben az ügyben a gyilkosságiak amúgy sem törik magukat különösebben, főleg, mivel az új náci kapitány irányítása alatt egy csomó detektívet átirányítanak, és ráállítják őket a kommunistákra. A hullák száma ugyanakkor egyre szaporodik, és az is kiderül, hogy kapcsolat van az áldozatok között – az első világháború idején egy egységben harcoltak a franciák ellen. A szóban forgó időszakról egy Achim von Roddeck nevű hadnagy írt regényt (ennek a címe valójában az Elestek márciusban): ebben leleplezni vél egy zsidó származású századost, aki gyerekeket lőtt le, eldugott egy rakás aranyat, a háború végén pedig állítólag felrobbant és halottnak nyilvánították. Az egykori katonából lett regényíró viszont azt sejteti, hogy Engel százados visszatért, és bosszút áll a régi bajtársakon, így egykettőre rendőri védelmet sürget magának. Az állítólagos fenyegetés miatt persze óriási érdeklődés övezi a könyv megjelenését, és Roddecknek is gyorsan emelkedik a csillaga, a náciknak ugyanis kapóra jön az ellen-Remarque – utóbbi könyveit, sok más nem kívánatos íróéval együtt, pedig hamarosan máglyán égetik el.

A weimari köztársaság végnapjai ezek,

a baljós jelek egyre szaporodnak, de a társadalom egy része még mindig nem érzi, hogy éppen szétesőben van az addig jól ismert világuk. Köztük van Gereon Rath is, aki azt hiszi, hogy a nácik hőzöngésének hamarosan vége, és a közeledő választásokon majd visszaleng a politikai inga: „A nácik már úgyis leszálló ágban voltak, csak egy kicsit türelemmel kell lenni, és a bolondokházából, amellyé Németország az utóbbi két-három évben vált, többé-kevésbé ismét normális hely lesz majd”. A Reichstag felgyújtása viszont jó alkalmat ad a náciknak a mozgósításra és a leszámolásra, és az SA börtönei gyorsan megtelnek. Kutscher könyve, amellett, hogy fordulatos, és szépen építkezik és vezet végig a nyomozáson, elég részletes történelmi tablót fest a demokratikus végnapokról is. Ami persze azzal is jár, hogy átalakul, majd eltűnik a dekadens, frivol, a szabadságát megélő Berlin.

De nemcsak az éjszakai és művészi élet lesz más. A hivatalokban például egyre többen vállalják fel náci szimpátiájukat, az opportunisták számára új utak nyílnak („De valójában csak egyszerű átlagemberek voltak, akik még gyorsan fel akartak ugrani a megfelelő vonatra, mielőtt az felgyorsulna”), a zsidó származású vezetőket eltávolítják, a zsidó tulajdonban lévő üzletek ellen bojkottot hirdetnek. Rath ugyanakkor még mindig nem hiszi, hogy a nácik meg tudják szilárdítani a hatalmukat („A nácik már megint a szájukat tépik”), ellentétben menyasszonyával, az ugyancsak a rendőrségen dolgozó Charlyvel, aki

a legrosszabbra készül.

Az ötödik kötetben Kutscher nagy teret szentel kettőjük kapcsolatának is, ami egy krimihez képest talán túl nagy súlyt is kap időnként, de a karaktereket mindenképp építi. A történelmi noirok közül még mindig ez az egyik legjobb sorozat, a történelmi háttér és a krimiszál is nagyon rendben van, még ha az ötödik rész helyenként kicsit túlírtnak is tűnik. A filmsorozat apró részletekben eltér a könyvektől, és a nagy eldöntendő kérdésre (melyik legyen előbb: a könyv elolvasása vagy a sorozat megnézése?), elég egyértelműen a könyv áll az első helyen, viszont a Babilon Berlin annyira pazar kiállítású, hogy kár lenne lemondani róla.

Volker Kutscher
A hatvanéves Kutscher német irodalmat, filozófiát és történelmet tanult, majd napilapok szerkesztőjeként dolgozott. 1996-ban publikálta első krimijét, a Gereon Rath-sorozat első része pedig 2007-ben jelent meg Németországban. A széria megalkotásánál nagy hatással volt rá a Maffiózók-sorozat, és két mozifilm, amelyeket gyors egymásutánban látott még 2002-ben: A kárhozat útja című film Sam Mendestől, és a Fritz Lang rendezte M – Egy város keresi a gyilkost című 1931-es klasszikus.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Magyarul már a negyedik részénél jár a német Volker Kutscher krimisorozata, amelyet legtöbben talán a Babilon Berlin című sorozat miatt ismernek. A Halál a mulatóban annyiban más az eddigiekhez képest, hogy Kutscher az egész krimiképletből kivonta az egyik legizgalmasabb összetevőt, magát a bűnös várost, Berlint. Szerencsére a sztori még így is nagyon jól működik.

...
Nagy

A Babilon Berlin bűnnel és piszkos alkukkal teli világában semmi sem csak fekete vagy fehér

...
Általános cikkek

Kondor Vilmos csalódott interjút adott a Budapest noirról

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...