Általános cikkek

Kondor Vilmos csalódott interjút adott a Budapest noirról

Valuska László | 2017. november 29. |

A Budapest Noir főszereplői, Tenki Réka és Kolovratnik Krisztián

Kondor Vilmos nem nyilatkozott eddig saját sikerkönyvének, a Budapest Noirnak az adaptációjáról, amit Gárdos Éva rendezett, a fontos szerepeket Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka játsszák. Úgy tűnik, nem véletlenül maradt távol a film sajtókampányától, mert a wmn.hu-nak adott interjújában elég csalódottan beszél mind a gyártási munkákról, mind az elkészült filmről. Az író a filmiparban kiszolgáltatott szereplő: eladja a könye megfilmesítési jogait, onnantól kezdve nagyon kevés ráhatása marad a készülő munkára, ráadásul az adaptáció mindig egy új művet hoz létre, amit a nézők hajlamosak elfelejteni. Dragomán György A fehér király bemutatójakor ezt mondta nekünk: 

"Én filmet nézni megyek a moziba, és nem adaptációt. Vagyis a filmet önálló entitásnak tekintem, igazából szeretem azt gondolni, hogy semmi köze a könyvhöz. "

Az interjú önmagában is érdekes, hiszen Kondor először adott interjút telefonon, de az is, ahogy Gyárfás Dorka úgy hámozza meg az interjúalanyt, mint a hagyma héját - bontja le a rétegeket. A Kondor-rajongók egyébként zokogni fognak azon a régi híren, amit most árnyaltabban ismerhetünk meg, hogy az HBO nagyon komolyan vette egy esetleges sorozat gyártását, még a karakterek jogait is külön megvásárolták. A Budapest Noirból simán lehetett volna egy olyan penge sorozat, mint az Aranyélet.

10 dolog, amit tudnod kell Kondor Vilmosról

1. 1954-ben született, Szegeden járt egyetemre, majd Párizsban folytatta tanulmányait.
2. Vegyészmérnök diplomát szerzett a Sorbonne-on, de nem disszidált, hanem visszatért Magyarországra.
3. Feleségével és lányaival él egy Sopron melletti faluban.
4. Van egy Simon nevű kutyája.
5. A Budapest noir előtt már írt három regényt, de ezeket nem publikálta.
6. A Budapest noirban vendégszövegként felfedezhetjük Kondor egyik kedvenc szerzője Dashiell Hammett Véres aratás című regényének részleteit.
7. Gordon az első kötetben az Est, a másodikban a Magyar Nemzet, a harmadikban a Reuters, a negyedikben az Új Magyarország munkatársa.
8. "Nem állt szándékomban párhuzamot vonni az akkori kor és napjaink között. Nem parabolákat írok, hanem krimiket"- mondja Kondor egy interjúban.
9. Egyik kedvenc írója Umberto Eco, tőle is a A Foucault-inga című regény.
10. Állítása szerint az Agave volt az első és egyetlen kiadó, akinek elküldte a kéziratát, rögtön el is fogadták.

A teljes interjút a wmn.hu-n lehet elolvasni, mi kigyűjtöttük a legérdekesebb részeket:

  • "Ha valami problémám volt vele, az az, hogy túlságosan hű maradt a regényhez. Ha én írtam volna a filmet, legalább két szereplőt kivágok a történetből."
  • "Nem, semmit nem olvastam, nem küldték el nekem. Egyetlen alkalommal néztem csak bele, amikor kilátogattam a forgatásra, bementem az egyik sátorba, és ott találtam a forgatókönyvet az asztalon kinyitva – én akkor belelapoztam."
  • "Többször kértek arra, hogy írjam én a forgatókönyvet, de mindig nemet mondtam. Az én hibám, hogy úgy hittem, ettől még néha megkeresnek, megmutatják az elkészült változatokat, kikérik a véleményem."
  • "Az HBO akkori elnöke nagyon el volt szánva erre a projektre, és mindent megkapott: nemcsak az első regény, hanem a további részek jogait, sőt a karakterek jogait is arra az esetre, ha a regényeken túl is továbbfejlesztenék a történetet. Nekem pedig az HBO neve, és az akkoriban látott sorozatai garanciát jelentettek."
  • "Nem voltam meggyőződve arról, hogy akarom látni Kolovratnik Krisztiánnal, illetve, hogy szeretném, ha az ő alakja bármilyen lenyomatot hagyna a pszichémen. Egyébként nem hagyott."
  • "És rendben van, hogy kitalálták, hogy Gordon ismerte korábbról Szőllősit, de hogy tegeződtek volna, az sehogy sem fér bele. Olyan nincs, hogy egy iparmágnás tegezzen egy nyavalyás zsurnalisztát."
  • "És nem véletlen, hogy míg a magyar kritikusok húzzák a szájukat, addig az amerikai visszhang egyöntetűen pozitív. Számukra ugyanis a noir steril képi világot jelent. Nem azt, amit én szeretek: a zsíros, ragacsos, saras világot."

Kondor Vilmos - Az ember, aki miatt a magyar krimiről beszélünk

Kondor Vilmos volt az a szerző, aki gyakorlatilag majd fél évszázaddal a műfaj kialakulása után először adaptálta tisztán magyar miliőbe a hardboiled krimit és a klasszikus amerikai noirt. Az álneves szerző titokzatos figura, ezért interjúztunk is vele, ha már a magyar krimi meg-...

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.