A családon belüli titkoktól főleg az ártatlanok szenvednek

.konyvesblog. | 2019. augusztus 29. |

Samantha Downing első kiadott regénye úgy képes szórakoztatni, hogy közben semmi újat nem mond. A thriller nagykönyvét viszont olyan magabiztosan ismeri, mintha veterán lenne: az Elbűvölő feleségem a pszichothrillerek ismert és kedvelt elemeit sorakoztatja fel, hatáskeltő eszközeit pedig remek időzítéssel szabadítja olvasóira, így a végeredmény lebilincselő és borzongató kikapcsolódást kínál a forró nyári estékre.   

Samantha Downing: Elbűvölő feleségem

Fordította: Bosnyák Edit, Agave Könyvek, 2019, 350 oldal, 3680 HUF

 

Millicent és férje irigylésre méltó házasságban él egy elit kaliforniai lakónegyedben, Hidden Oaksban. A külvilág felé végig egy teljesen átlagos kertvárosi család képét mutatják, akik az amerikai álmot és családmodellt testesítik meg. Két gyermekük (egy fiú és egy lány), viszonylag jól jövedelmező állásuk van, az anyuka hatására pedig kiemelten ügyelnek az egészségmegőrzésre és a családi szabályok betartására. Ám minden párkapcsolatnak megvannak a maga próbatételei. Millicent és párja arra jött rá, hogy a kezdetben szükségszerűen, önvédelemből, majd később kedvtelésből, közösen elkövetett gyilkosságok által kiváltott izgalmak képesek friss életet lehelni házaséletükbe. Természetesen egy ilyen hobbit nagyon nehéz sokáig titokban végezni, ezért fokozottan ügyelniük kell a korábban megismert látszat fenntartására és tetteik elleplezésére. A gyanú elterelésére képletesen feltámasztanak egy sorozatgyilkost, aki régebben a területen garázdálkodott. De az egyre csak szaporodó titkok és hazugságok súlya alól nehéz menekülni.  

Ezt a házasságot a gyilkolás tartja életben

A mi szerelmünk története hétköznapi. Találkoztam egy gyönyörű nővel. Hozzám jött feleségül. Gyerekeink születtek. Kiköltöztünk a kertvárosba. Megosztottuk egymással a legnagyobb álmainkat és legsötétebb titkainkat. Tizenöt évvel később elkezdtünk unatkozni. Samantha Downing: Elbűvölő feleségem Fordította: Bosnyák Edit, EAgave Könyvek, 2019, 350 oldal, 3680 HUF Úgy nézünk ki, mint bármelyik házaspár.

Downing saját állítása szerint már 11 regény hevert a fiókjában, mire az Elbűvölő feleségemet megírta. Ennek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy miért működik olyan jól az első nyomtatásban is megjelent regénye. Tudatosan és magabiztosan használja a krimi és a pszichothriller hatásmechanizmusait. Szinte bagatellnek tűnik a könyv erőszakábrázolása: bár egy brutális tetteket elkövető sorozatgyilkos házaspárról van szó, a gyilkosságok jóformán könyvön kívül, közvetett módon jelennek meg. Nincsenek olyan explicit módon jelen, hogy valóban brutálisnak hassanak, inkább a következményeik számítanak. Azok viszont nagyon is. A legapróbb cselekedetnek, a legeseménytelenebbnek tűnő részletnek is fontos szerep jut a későbbiek során. Éppen ezért, ha a feszültséget nem is mindig, de a figyelmet folyamatosan képes fenntartani és előremozdítani a cselekményt. 

A könyv eseményeit a névtelenül maradó, bár sokak által Tobiasként megismert férj szemszögeből, időben ide-oda ugráló narrációjában mutatja be az írónő. Tobias beszűkült tudására korlátozódik az olvasó ismereteinek többsége is. Downing pedig ezáltal szégyentelenül él a lehetőséggel, hogy folyamatosan megtévessze, félrevezesse olvasóját. Ez a technika könnyen elsülhetett volna rosszul is. De az alkotó szerencsére erős kézzel végig kordában tartja az eseményeket. Ebben persze az is segítette, hogy nem bonyolította meg feleslegesen a történetet. Természetesen az események sodrása egy pszichothrillerhez méltóan érdekes, izgalmas, és szövevényes, de a történetvezetés mégis sallangoktól mentes, követhető és letisztult. 

A pár tevékenysége megrengeti az egész lakóközösséget, ennek következtében pedig egy olyan morális pánik bontakozik ki, amiben nagy szerepe van a rejtélyek médiareprezentációjának, valamint a könyv az erőszakhoz és a narratívához vonzódó médiafogyasztási élményre is reflektál. 

„– Gyerünk! – noszogat. – Válaszoljatok a kérdésre! Miért töltitek az egész napot a számítógép előtt?

– A macskás videók miatt – felelem.

Trista kuncog.

– Ne legyél seggfej! – förmed rám Andy.

– A szex miatt – jelenti ki Millicent. – Vagy a szex, vagy az erőszak miatt. Ez a két oka lehet.

– Vagy mindkettő – teszem hozzá.

– A szex valójában nem szükséges – magyarázza Andy. – Legalábbis valódi szex nem kell. A szex ígéretére van szükség. Vagy erőszakra. Vagy mindkettőre. És egy történetre. Történet is kell. Nem számít, hogy igaz-e vagy hazugság, és az sem, hogy ki meséli el. Csupán annyit kell elérni, hogy az emberek kíváncsian várják, mi következik ezután.” 

A látszólag visszatérő gyilkos hatására beindulnak a találgatások, a pletykák, nő a rettegés, mindez végül a nyugodtan éldegélő párra és az egész családra is kihat. A titkok nem elsősorban azok életét befolyásolják, akik ismerik azt, hanem azokét, akik nem. A következmények pedig beláthatatlanok. 

Bár Downing regénye tartogat érdekes fordulatokat, mégsem mondható, hogy a zsáner kedvelőinek sok újdonsággal szolgálna. Az Elbűvölő feleségem mégis egy ügyesen vezetett, egyszerű történet, ami morbid humorával kellemes borzongást nyújt. És aminek hatására kétszer is elgondolkodsz, hogy valóban ismered-e a szeretteidet.

Szerző: Laki Péter