Elvesznek társadalmi szerepek közt a Szentjánosbogár lányok

Elvesznek társadalmi szerepek közt a Szentjánosbogár lányok

Kristin Hannah azonos című regényéből készített az Eastwick és a Született boszorkányok alkotója, Maggie Friedman egy romantikus dramedyt a Netflix számára, amelyben Kate és Tully három évtizeden átnyúló barátságát követhetjük nyomon. Az egyszerre három párhuzamos idősíkon játszódó történet nem rest mélyen megmeríteni minket a szentimentalizmus hullámai közt, miközben a két barátnő kapcsolata a képernyőn mindent kitakar: cselekményt, karaktereket és korszakokat.

Bányász Attila | 2021. augusztus 25. |

Szerencsés, akinek a gyermekkori barátsága évtizedeket képes átvészelni. Ha mindig ott áll támaszként mellette valaki, akire jóban-rosszban számíthat. Aki boldogan nevetve támogatja vagy vele sírva nyújt vigaszt. Aki keresetlenül őszinte, még akkor is, ha fáj. Aki megértő és önfeláldozó, mert saját magánál is fontosabb a másik. Épp ezért senki nem tud úgy és annyira megbántani, mint a legjobb barát.

KRISTIN hANNAH
Firefly Lane - Szentjánosbogár lányok
Ford.: Palásthy Ágnes, Könyvmolyképző, 2014, 656 oldal
-

Kate és Tully a ’70-es évek óta a legjobb barátnők. Valószerűtlen kapcsolatuk kamaszkorukban kezdődött, amikor a Firefly Lane-en egymás szomszédjai lettek.

Kate a víz és Tully a tűz:

előbbi a láthatatlan stréber, míg utóbbi a suli menő csaja. Az élet mégis egymás mellé sodorja őket, és ők támaszt keresve egymásba kapaszkodnak. Kate a magánéletben biztos lábakon áll: szerető családi háttérrel bír, ezért érzelmileg kiegyensúlyozott, az élet más területein azonban gátlásos és bizonytalan. Tully az anyjával él egy fedél alatt, ám az asszony minden szinten – hála a tudatmódosítóknak – a ’60-as években megrekedt hippi, aki vajmi keveset fog föl a valóságból, és törődik a lányával. Az érzelmileg elhanyagolt Tully kénytelen hamar felnőni: korán megtanulja a saját erejéből megszerezni, amit akar, de az élete kiüresedett, és a szeretethiánytól megkérgesedett szívvel képtelen megbízni másokban. Kivéve Kate-ben, akivel véd- és dacszövetséget kötnek.

-

Tully szeret a középpontban lenni, vehemens természetével rátelepedni másokra. Ahogy valaki találóan megfogalmazza az egyik epizódban: „ő a tornádó, mi meg lebegünk utána”. Szinte egy pillanat alatt Kate családjának részévé válik: fogadott nővérré a ’70-es, harmadik kerékké a ’80-as, és kéretlen nagynénivé a 2000-es években. Kate bájos esetlenségét képtelen levetkőzni, amivel rendre keresztbe tesz saját magának. A lányok felnőtt élete ugyanannál a tévétársaságnál indul a '80-as években, hogy aztán egyéni értékrendjük alapján kétfelé ágazzon: míg egyiknek a karrier, másiknak a család kerül előtérbe. Barátságuk azonban megmarad, bár alaposan próbára teszi az élet. Vajon valóban olyan elnyűhetetlen ez a kapocs, amelyen nem fog sem az idő, sem a tisztázatlan párkapcsolatok vasfoga? 

A barátság nemcsak megerősít, hanem egyben kiszolgáltatottá is tesz: a másik pontosan tudja, hogy mi fáj a legjobban.

-

Szinte vállalhatatlanul sok témát felkap a tízrészes első évad, melyekkel a szűkre szabott játékidő miatt csupán felszínesen foglalkozik: a ’70-es években Kate és Tully a tinilányok minden nyűgével és bajával szembesül az első havi vérzéstől a családi problémákon át az első szexuális együttlétig; a ’80-as évek Kate-nek a párválasztás és a családalapítás misztériumával telik, Tully a karrierépítés buktatóin lendül át; a 2000-es évekre mindketten a csúcson vannak, de rá kell ébredniük, hogy amit addig elértek az életben, mennyire kevés annak fényében, amiről kénytelenek voltak érte lemondani.

Vaskos társadalomkritika ez a nőkre kényszerített szerepvállalásról a család és a karrier függvényében. Kérdés: tényleg választani kell?

A siker titka a másikról való lemondásban rejlik? Valóban el kell-e ezeknek ilyen markánsan különülniük? Ha a gyerek(ek) kirepült(ek), középkorúként van-e létjogosultsága egy nőnek sikeres karriert építeni? És a karrierje csúcsán állónak középkorúként családot alapítani?

Hírlevél feliratkozás

Tully szerepét mintha Katherine Heiglre öntötték volna. Érezte ezt a színésznő is, akire a 2000-es évek mozis romkomjai után rátaláltak a sorozatok; a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok főszerepe mellett a produceri feladatokat is elvállalta. A sorozatban övé a drámai szál: a sikeres, kiégett showwomané, aki pikírt szarkazmusával takargatja megejtő sebezhetőségét. Kate szerepében Sarah Chalke bájos sutaságával hódít, bár gegjei sajnos nem csattannak akkorát, mint mondjuk a Született feleségek poénjai. Mindkét színésznőnek van rá lehetősége, és él is vele, hogy karaktereiket elmélyítsék: ők alakíthatták a 20-as és a 40-es évekbeli alteregóikat is, és gesztusaikban számottevő a különbség. Szó szerint felnőttek a feladathoz.

-

Bármennyire is jók Heigl és Chalke, a kamaszkori figuráikat alakító ifjúság leiskolázza őket: Ali Skovbye és Roan Curtis remek felnövéstörténetet kreálnak, különösen utóbbi nagyszerű a fiatal Kate szerepében, még akkor is, ha a grimaszolást olykor túltolja. A mellékszereplőkért viszont kár: a két barátnő annyira belakja a képernyőt, hogy a többiekre nem nagyon marad idő, pedig Kate meleg bátyjának történetszála, aki nem meri felvállalni a coming outot, Kate férjének életközepi válsága, nem beszélve Kate szüleinek felemás kapcsolatáról, mind-mind megérne egy misét.

A Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok történetileg szétforgácsolja magát:

felnövéstörténet, szerelmi háromszög, szerelem, szex, párválasztás, családi és transzgenerációs problémák, gyerekszülés, vetélés, esküvő, házasság, médiahelyzet, metoo, coming out, mindenbe bele-belekap, de igazán mélyre nem merészkedik. Az egyszerre három párhuzamos idősíkon folyó történet ugyan reflektál egymásra, de ki is oltják egymás drámai feszültségét, nem beszélve arról, hogy olykor elveszik köztük a néző. Egyvalami marad, a két főhősnő között működő kémia, amely viszi előre a történetet. Kate és Tully szerethetőek, ez tesz kíváncsivá minket a sorsuk iránt. Nem pedig az epizód végi cliffhangerek, amelyek között van ugyan arcul csapós, de becsapós is, ami az elbaltázott dramaturgia miatt súlytalan, érdektelen, és inkább ellenérzést szül a nézőben. Kérdés, hogy az utolsó epizód előremutató befejezése visszacsábítja-e majd a nézőket egy újabb évadra. Megér ennyit (ez) a barátság?

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Klasszikusok csajos borítóval

...
Hírek

Így készülnek a romantikus regények borítói

...
Nagy

5 romantikus könyv, amit érdemes elvinned a nyaralásra

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!