Így készülnek a romantikus regények borítói

.konyvesblog. | 2020. január 21. |

harlequin.JPG

Ha kapásból megkérdeznénk valakit, mi kell egy romantikus könyv borítójára, akkor nagy eséllyel azt válaszolná, hogy egy szerelmespár meg valami szép háttér, tenger, naplemente, ilyesmi. De mi van akkor, ha az embernek nem egy, hanem évente akár több száz romantikus regény borítóját kell megterveznie? A Kirkus meginterjúvolt egy Tony Horvath nevű művészeti igazgatót (azt sajnos nem sikerült kiderítenünk, hogy a nevén kívül van-e magyar kötődése), aki a torontói Harlequin nevű kiadónak dolgozik. Utóbbi nem kispályás, hiszen az ötvenes évek óta ad ki szerelmes regényeket, és ma már a HarperCollins tagja. 

A kiadó a különböző szerzők által írt könyveket olyan sorozatcímek alatt adja ki, mint Ármány, Vágy és Merészség, és havonta 66 (!) könyvet dob piacra. A borítónak természetesen általában is nagy jelentősége van, de ezeknél a könyveknél különösen – Horvath azt mondja, hogy egy könyvborító ugyanúgy működik, mint egy moziplakát, egyetlen képpel mesél el egy történetet.

A cikkből mindenesetre kiderül, hogy a kreatívokkal szemben nem elvárás, hogy elolvassák az összes megjelenés előtt álló szerelmes regényt. A tervezési folyamat ebben az esetben ugyanis úgy történik, hogy a szerzőknek ki kell tölteniük egy űrlapot, amelyen összefoglalják a regény cselekményét, megadnak bizonyos részleteket a szereplőkről, valamint a legfőbb helyszínekről, és megjelölnek legalább három olyan jelenetet, amely szerintük fontos a könyv megértéséhez. Ha a szerzőnek konkrét elképzelése van a szereplők kinézetével, ruhájával vagy frizurájával kapcsolatban, akkor természetesen további javaslatokat is tehet a kreatívok felé.

A borítók nagy részéhez torontói modelleket fényképeznek, és persze ezeket keverik a stockfotós hátterekkel – a kiadó művészeti osztályának Instagram-oldalán nagyon jól végig lehet követni, mi történik, amíg a műtermi fotóból létrejön a szuperromantikusnak szánt borítókép:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Harlequin Art Department (@harlequin.art.dept) által megosztott bejegyzés,

Horvath amúgy nemcsak tervez, ő felel a sorozatok egységes kinézetéért is – ennek azért van jelentősége, hogy ha megjelenik egy új könyv, akkor a vásárló a boltban azonnal beazonosíthassa, hogy az a kötet mondjuk a Vágy-sorozat részeként jelent meg. Két sorozat könyveinek a tervezését viszont továbbra is megtartotta magának, hiszen valójában azért választotta ezt a munkát, mert a tervezés, a gyártás, a különböző szakemberekkel való egyeztetések miatt ez a folyamat sosem válik unalmassá, és mindig tartogat számára valami újat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!