Általános cikkek borító gender chick lit

Klasszikusok csajos borítóval

.konyvesblog. | 2013. május 15. |

Vajon milyen borítót kapnának a férfiszerzők tollából született klasszikusok, ha nők írták volna őket? Erre a kérdésre kereste a választ amerikai ifjúsági könyvek szerzője, Maureen Johnson.

Bárcsak minden olyan email után járna tíz cent, amelyben egy férfi olvasója azt kéri, tegyen nem lányos borítót a könyveire, hogy ő is el tudja olvasni, ábrándozott a Twitteren Johnson, majd megszületett a nagy ötlet. Az írónő arra kérte több mint 77 ezer követőjét, hogy tervezzenek csajos borítókat olyan, mindenki számára ismert könyvekhez, amelyeket férfiszerző jegyez. És bumm, így lett a Coverflip! A felhívásra több száz újraértelmezett borító érkezett, új külsőt kapott többek között Kerouac Útonja, Franzen Szabadsága, de a Carrie, a Gépnarancs, és A Legyek Ura is.

Johnson nem tesz különbséget a férfi és a női írók között, hiszen mindkét nem írhat ugyanarról a témáról, ugyanolyan minőségben. Azt szeretné, ha a könyvborítókról is eltűnnének az óriási kontrasztok, és ne lenne valami kevésbé értékes, csak azért, mert lányos.

cpf.jpg

A férfi változat sötét, és baljós, de álljunk csak meg egy szóra! A női Stephen King tényleg Carrie Bradshaw-t választaná hősnőjének?


lpn.jpg

Balra az eredeti dzsungelláz, jobbra a női Coelho pasztellszínekkel illusztrált naptára a Disznó Évére.

naripn.jpg

Stilizált erőszak vs. a csillagszemű, kelet-európai gésa, orrnyereg nélkül.

szabfn.jpg

A szabadság szárnyakat ad, hát még a női borítóra applikált szárnyas betét reklám! Olvass Franzent azokon a napokon is!


útonfn.jpg

Az eredeti borító nem árul el túl sokat a történetről, de legalább nem gondoljuk azt, hogy egy frissen érettségizett lánycsoport keresi benne a boldogságot, az élet értelmét, és egyikük sosem látott biológiai anyját.

Vajon milyen lenne a nagy magyar klasszikusok csajos borítója? Kisfia arcát szelíden megsimító női kéz a Légy jó mindhaláligon? Rózsaszín szalagos kalapdoboz a Tótékon? Szerintetek?

Forrás: DailyMail, HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.