Scrollozgatni Bödőcs agyában

Scrollozgatni Bödőcs agyában

Ha Bödőcs Tibornak TikTok-csatornája lenne, akkor az olyan lenne, mint ez a könyv: ötletekkel, poénokkal teli sűrű tartalomfolyam, ami ósdi módon a vizuális történetmesélés helyett még mindig a szöveget helyezi az előtérbe. A Prímszámok hóesésben a szerző műfajmeghatározása szerint miniatűröket tartalmaz, a figyelemgazdaság alaptechnikái működtetik, elkapja a tekintetet és nem engedi el: rövid szövegek, kisebb és nagyobb élethelyzetekről, történelemről, filozófusokról, drámákról, ismerős és ismeretlen személyekről olvashatsz, minden esetben szórakozol. Persze másokon, és mivel se vége, se hossza a miniatűröknek, telítődik az agyad, de csak fogyasztasz, és észre sem veszed, hogy ez a könyv rólad szól. Nem néző vagy, hanem a téma maga. Végtelen scrollozgatások Bödőcs agyában, ez a Prímszámok hóesésben.

Fotó: Valuska Gábor

Valuska László | 2023. november 06. |
Bödőcs Tibor
Prímszámok hóesésben
Helikon, 2023, 178 oldal
-Bödőcs Tibor: Prímszámok hóesésben

Hagyománytiszteletből az elején kezdtem a könyvet, nem vagyok barbár, gondoltam, de hibáztam. Ezt a könyvet bárhol és bármikor fel lehet csapni, így az olvasó saját maga alakíthatja ki az útját. De azért mégsem véletlen, hogy a legelső szövegben felkérdezik Istent, miért nem akadályozta meg, hogy egyenek a gyümölcsből. A válasza nagyszerű, hogy hallani akarja Mozartot, látni a Brian életét vagy Messit focizni. De mi van a keresztényüldözéssel, a dzsiháddal, a rabszolgatartással és az abuzált ministránsokkal, Auschwitz-cal vagy Bucsával? A kérdésre persze egy poén a válasz már amennyiben lehet erre poén a válasz. 

A Prímszámok hóesésben játékot űz abból is, hogy mi a poén. Egyáltalán: min nevetünk? 

Apokrifek, Bölcsek, Művészeti bagatellek és Történelmi anzikszok ez az első négy fejezet címe. Szórakozva jutottam el a történelemig, amikor az Üzenetek című rövid szöveg kikészített, pedig látszólag semmi extra nincs benne, két üzenetváltást ír meg Bödőcs, ahogy a fronton lévő katonák a szeretteikkel csetelnek. Ahogy a háború és az otthon nyelve találkozik a redukált, emotikonokkal terhelt csetnyelvvel, ahogy a hétköznapok a felfoghatatlannal: 

„otthon mi újság? mit csinálsz? 
tanulok, holnap vizsga
Ügyes legyél, de most abbahagyom, eltaláltak, puszi”. 

Az alulfogalmazás, hogy zavarba hozott a szöveg, egyszerűen letettem a könyvet és pörögtem rajta: a szomszédunkban az oroszok megtámadták Ukrajnát, rengeteg ember halt meg, milliók menekültek el a hazájukból, a sajtóban és a közösségi médiában követhetem az eseményeket, miközben már a figyelmünket sem tudja megragadni a téma, egyre lejjebb kerül a hírszájtokon, sőt Zelenszkij is azt mondja, hogy a gázai események nem kedveznek nekik. Mármint a nemzetközi figyelem osztódik. És akkor ezt a lehetetlen helyzetet úgy sűríti viccesen a szerző, hogy a tragédiáját is meg tudja mutatni.

Bödőcs Tibor: Inkább tollaslabdázó vagyok, mint súlyemelő
Bödőcs Tibor: Inkább tollaslabdázó vagyok, mint súlyemelő

Ahogy az várható volt, teljesen megtelt a Nemzeti Táncszínház nagyterme Bödőcs Tibor legújabb könyvének bemutatóján a Margó utolsó napján. A szerző több részletet is felolvasott Prímszámok hóesésben című kötetéből, a közbeeső időben pedig Fehér Renátó kérdéseire válaszolt többek között a könyv szövegeinek műfajával, a kisprózai formákkal és a kulturális idegenséggel kapcsolatban.

Fotó: Kállai-Tóth Anett (MÜPA)

Tovább olvasok

Nem mellesleg: Bödőcs megírta a saját válaszát Stanley Kubrick Dr. Strangelove című klasszikus háborús filmjére: mi történik, ha Putyin megnyomja a gombot, amivel elpusztítjal a világot? Tényleg vicces jelenet, de hát a szomszédban pont ez történik, és a szerző ezzel a hatással is számol, hogy nevetés közben elszégyellem magam azon, hogy szórakozom. Ez a szerző-olvasó játék vissza-visszatér a kötet szövegeiben, ami rámutat, hogy a karikírozott világot mi hozzuk létre, és nemcsak elszenvedői, hanem alakítói is vagyunk. Amikor ösztönből felnevetünk a kényelmes olvasói távolságot tartva, akkor két ütem után felhúzhatnánk magunkat, hogy milyen hülyék vagyunk. 

Olvasás közben eszembe jutott egyik nagy kedvencem, Kurt Vonnegut amerikai író, aki úgy beszélt a könyveiben az emberről, a társadalomról, a kapcsolatokról, hogy megtanított máshogy tekinteni a világra. Persze fura és fanyar humora volt. Bödőcs szövegei hasonlóan működnek, mert végeredményben nem a poént, hanem az embert keresi a történetekben. Az olvasónak el kell felejtenie, hogy tervezetten jönnek a poénok, ami nem azt jelenti, hogy nem jönnek, hanem azt, hogy teljesen váratlan helyzetekben, és minden esetben valami többet tudunk meg magunkról. Ki szerint vicces az, hogy a 20. század két legsúlyosabb figurája, Hitler és Sztálin egymásba szeretnek és a végén még egymás bajszát is levágják? Például szerintem irtó vicces, de mégis az a legkiakasztóbb benne, hogy banális figurákként jelennek meg. 

És akkor mit lehet mondani arra, ha megkérdezik, hogy vicces-e az új könyv? 

Azt gondolom, hogy a lehető legrosszabb kérdést teszik fel. Vajon miért ez érdekli őket a leginkább? Nyilván vicces, de ezzel nem mondok semmit, és az is egyértelmű, hogy aki ezzel a kérdéssel áll neki az olvasásnak, az nagyon sok mindenről le fog maradni. Az egyén és a hatalom viszonyáról, a hit, a történelem és az emberiség nagy dolgairól. Ahogy ritmusból olvastam egymás után a rövid szövegeket, ráállt az agyam arra, hogy a poént keressem mindenben. Azt várjuk Bödőcstől, hogy legyen vicces, hiszen mindig vicces. A fent említett Üzenetek után újraolvastam sok szöveget, és teljesen máshogy működtek. Mi, olvasók és nézők az elvárásainkkal együtt lépünk be az olvasásba, vagyis a szerzőnek már eleve meg kell valaminek felelnie. Ebben sok újdonság nincsen, de nem szoktunk foglalkozni vele, pedig kell.   

A nyilvánosságban Bödőcs tömegeket megszólító és szórakoztató stand-upos, aki telt házakkal turnézza körbe az országot, politikai paródiavideói a mainstream sajtóban hírekké válnak, választási kampányokat tudna eldönteni. Amikor 2017-ben megjelent az Addig se iszik című, stílusparódiákat tartalmazó kötete, akkor lekarinthyzták, ami végeredményben dicséret, megvette legalább 100 ezer ember (vagy több?), és még a kritika is szerette (mi ünnepeltük a bölcsészpornó felszabadítását). 

A második könyve, a Meg se kínáltak című regény úgy érkezett meg, hogy az utóbbi évtized egyik legnagyobb könyvpiaci sikere előzte meg. A várakozás piaci szempontból szuper dolog, szerzőiként borzasztó nyomasztó lehet. Az első könyv részleges szabadsága is elveszett, mert egy Bödőcs-könyv megjelenése eseménnyé vált, főleg, hogy ő nagyjából csak ilyenkor hajlandó interjút adni. Szerettem és értékeltem a regényt, amiből nagyon gyorsan színházi adaptáció készült Thuróczy Szabolcs főszereplésével, Keresztes Tamás rendezésében, telt házakkal játsszák. 

Őszintén szólva ki akarna ezek után harmadik kötet lenni az életműben? A barokkos-cirkuszos Mulat a manézs talán kisebbet szólt, de itt erősödött fel bennem az érzés, hogy Bödőcsöt már szívesebben olvasom, mint hallgatom a színpadon, mert egyszerűen sokkal többet és mélyebbet tud megmutatni.

A Prímszámok hóesésben olyan, mintha felrobbant volna a szerző agya, és kis szilánkokból próbálnák újra összerakni: ő ezeket nevezi miniatűröknek.

Ha valaki szeret elmélyedni egy regényben, az kapkodni fogja a fejét, mint amikor először látta a TikTok képernyőjét: minden villog és zajos. Folyik a harc a figyelmünkért, és ezek a miniatűrök látszólag ezt ígérik, a gyors villanásokat és poénokat. 

Bödőcs elbeszélő: mindig író, csak a színpad és a kinyomtatott szöveg között egy fontos különbség van, hogy előbbi előadói műfaj, dolgozik a közönség reakcióival. Egy korábbi interjúnkban azt mondta, hogy ha a stand-uppal a csúcsot, az írással a jéghegyet tudja megmutatni. Ahogy egyébként az új könyve is, ami a humor segítségével szembesít szorongásainkkal, félelmeinkkel, hitünkkel, történelmünkkel, gondolkodásunkkal, racionalitásunkkal vagy szörnyűségeinkkel. Biztos leörkényezik majd, de a miniatűröknek annak ellenére, hogy ez is abszurd, műfajilag nem sok köze van az egypercesekhez, bár mindkettő látszatra rövid, és mindkettő középpontjában mi, emberek állunk. Ha valakihez, akkor Bödőcsnek leginkább Esterházy Péterhez és Parti Nagy Lajoshoz van köze, és konkrétan a magyar nyelvhez: minden miniatűr nyelvi játék, párbeszéd a hagyománnyal és könyvekkel, de végtelenül leegyszerűsítve 

az egész egy gigantikus nyelvi orgia, csak a végén a könyvekkel megtömött hátizsákjával Bödőcs nem az ereszcsatornán távozik, hanem kinyitja az ajtót, beengedi az olvasókat, hogy együtt fejezzék be, amit ő elkezdett.

Vonneguttól sokszor idézték, hogy mivel nem tudták róla eldönteni, hogy komolyan beszél vagy sem, ezért  egy ponton úgy döntött, hogy jelezni fogja, ha viccelt. A Prímszámok hóesésben szórakoztató, de nem viccel, és bár az elvárások nagyok, nem szolgálja ki az olvasót, hanem szembesíti egy sor izgalmas kérdéssel. Olyan, mint amikor az egyik szereplő, Kőműves Sanyi befejezi az építkezést, majd a megrendelője azt mondja, „Dehát, dehát, mi csak egy olyan kis picsányi nyári konyhát szerettünk volna, ahol nyaranta tudok egy-egy fasza kis lecsót… vagy ahol a… a kukoricát meg lehet főzni. Te meg, baszod, Sanyi, iderittyentesz egy bazilikát?” Aki olvasóként egy kis nyári konyhát várt Bödőcs miniatűrjeitől, annak Kőműves Sanyi válaszát másolom ide: „Megszaladt”. 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Bödőcs tanárnője 9 éve nem nyaralt, közben elbaszták az oktatást

Bödőcs Tibor Prímszámok hóesésben című kötetének egyik szövegéből animációs film készült. 

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

Új könyve apropóján készített nagyinterjút Bödőcs Tiborral a Válasz Online. Pontokba szedtük az érdekesebb állításokat.

...
Hírek

Bödőcs: Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?

Miután az MCC 98.41 százalékot szerzett a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének számító Libriben, akad olyan szerző, aki nem kíván a továbbiakban együttműködni a Libri Kiadóval. Bödőcs Tibor egyelőre marad a cégcsoporthoz tartozó Helikonnál.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Szórakozás

Matt Smithszel érkezik Bunny Munro a képernyőre

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!