Bödőcs tanárnője 9 éve nem nyaralt, közben elbaszták az oktatást

Bödőcs tanárnője 9 éve nem nyaralt, közben elbaszták az oktatást

ko | 2023. október 30. |

Bödőcs Tibor legújabb kötetének bemutatóján, a Margó Irodalmi Fesztiválon beszélt arról, hogy részt vett egy animációs film elkészítésében, melyet a YouTube csatornáján lehet majd megtekinteni. A Zsigmond Dániel által rendezett Dióhéjban című videó egy 52 éves történelemtanárról szól, aki harminc éve tanít, nem jár nyaralni és spórol a szemeteszsákon is. A rövid alkotás a tanári pálya jelenlegi "megbecsültségéről" és a tanárok tragikus közérzetéről készített rövid és nagyon is valószerű skicc, melyben a pedagógus a következő konklúzióval búcsúzik a pályától:

„Akik el akarták, el is baszták. Akik rendbe akarták tenni, azok is elbaszták.”

A fekete-fehér videóhoz fűzött kommentek "aktuálisnak, szomorúnak, elkeserítőnek" nevezték a kisfilmet, volt, aki azt jegyezte meg, ez az a pont, "amikor a humoristának sincs már kedve viccelni". 

A film narrátora Máté Gábor, a tanárnő Udvaros Dorottya hangján szólal meg, az animációs rendező Klement Csaba, aki az animációt Csutorás Mártonnal együtt készítette. További stábtagok: Besenyői Ádám (VFX), Szőke János (kamera), Bíró Attila (kamera), Rajnai Gábor (hangkeverés és sfx), Szabó Miklós (hangfelvétel). 

A Dióhéjban című írás megtalálható a Prímszámok hóesésben című kötetben, mely megjelenésekor azonnal tetszést aratott az olvasók között, és a Bookline sikerlistájának első helyére került. Az egyik legnépszerűbb hazai humorista az előző írásaihoz hasonlóan negyedik kötetében is „jelen világunk tragikomikus képe” tárul az olvasók elé. A formátum viszont új, Bödőcs ezúttal több elkülönülő, mozaikszerű történeten keresztül osztja meg velünk gondolatait.

Bödőcs Tibor
Prímszámok hóesésben
Helikon, 2023, 178 oldal
Bödőcs Tibor: Prímszámok hóesésben könyv

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bödőcs Tibor: Inkább tollaslabdázó vagyok, mint súlyemelő

Bödőcs Tibor Prímszámok hóesésben című kötetét az őszi Margó Irodalmi Fesztivál utolsó napján, teltház előtt mutatták be. 

...
Hírek

Bödőcs Tibor új kötete vitte a szeptembert [BooklineTop50]

A Bookline havonta megjelenő sikerlistáján több, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is bemutatott kötetet találunk, köztük a rendezvény szombati napjára ellátogató Valérie Perrin regényeit vagy a Hollandiát képviselő Charlotte Von Feyerabend alkotását.

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

Új könyve apropóján készített nagyinterjút Bödőcs Tiborral a Válasz Online. Pontokba szedtük az érdekesebb állításokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré