Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

A polgárháborút vesztett Délen Tom Hanks a híreket olvasva tartja a megkeseredett emberekben a lelket, miközben egy kislányt próbál eljuttatni az övéihez. Erről szól Paulette Jiles azonos című regényéből készült A kapitány küldetése, amelyet mozi híján a Netflixen mutattak be. Tom Hanks a Phillips kapitány után újabb közös filmet készített Paul Greengrass rendezővel: a western műfajában magát először kipróbáló színésznek jól áll a cowboykalap és a dajkaszerep!

Bányász Attila | 2021. február 16. |
paulette jiles
A kapitány küldetése
Ford.: Getto Katalin, Libri, 2019, 204 oldal
-

Az amerikai polgárháború már öt éve véget ért. A konföderációs hadsereg egykori tisztje, Jefferson Kyle Kidd kapitány településről településre járva olvassa fel a híreket. Kedvelt esti szórakozás ez az amerikai Délen: az emberek a napi robot után összegyűlve meghallgatják a közeli és távoli vidékek híreit, gondolatban kicsit kiszabadulva a napi mókuskerék egyhangúságából. Kidd kapitány pedig a rendelkezésükre áll: újságos paksamétáját hóna alá csapva űzi-hajtja valami városról városra, messzire elkerülve otthonát, San Antoniót.

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen - Könyves magazin

Tom Hanks a News of the World című westernben Délen bolyong, közben újságot olvas a helyieknek. Elvállal egy különös megbízatást: elkísér egy indiánoknál nevelkedett leánygyermeket a rokonaihoz. Paulette Jiles regényéből a Bourne-filmek rendezője, Paul Greengrass készített filmet.

Egy nap egy kislányba botlik az úton, akit kajova indiánok raboltak el és neveltek, amíg a hadsereg ki nem szabadította az őslakosok fogságából. Johanna árva, de rokonai élnek San Antonio közelében. A kapitány szíve megesik a magára maradt, hallgatag gyermeken, és nekivág a veszélyekkel teli, négyszáz mérföldes útnak, hogy hazavigye Johannát az övéihez.

Paul Greengrass filmje klasszikus westernbe oltott road movie, amelytől a néző fogai közt megcsikordul az út pora.

Történelmi hátterét egy elvesztett háború adja. Átitatja a képkockákat azoknak a csalódottsága és keserűsége, akiket cserben hagyott a történelem. A déli szívekben magasba csapnak az elégedetlenség lángjai az északiak elutasító hozzáállása miatt. Ez a passzivitás nyilvánul meg abban is, ahogy a harcokba belefáradt katonák elnéznek egy árva gyermek feje felett. A háború megöli a lelket.

-

Itt kap jelentőséget a média, amely nem csupán szórakoztat és tájékoztat, hanem összekapcsolja egymással az embereket. Kidd kapitány nem pusztán felolvassa a híreket, hanem elő is adja azokat; így válhat egy kisvárosi bányaszerencsétlenségről szóló, apróbetűs hírből forradalmi kiáltvány, amely lelkesít és erőt ad. Ami fellázít, és visszaadja az önbecsülést. Amitől a méltóságától megfosztott egyén újra embernek érezheti magát.

A kapitány küldetése ebből a szempontból rendkívül aktuális: a média felelősségéről mesél, amelynek pénzérmékkel töltött sörétes puskával ad nagyobb nyomatékot.

A kapitány és Johanna texasi vesszőfutásuk során számos veszélybe keverednek. Az indiánok csak közvetve veszélyeztetik őket. Johanna családjának brutális legyilkolására és a lány elrablására csupán utalás történik. A kapitány keserűen oldozza föl az őslakosokat: „a telepesek a földjükért megölik az indiánokat, és az indiánok megölik a telepeseket, mert elfoglalják a földjeiket.” A 22-es csapdája, vadnyugati módra. Johanna már nem emlékszik a szüleire, az indián közösségbe vágyódik vissza. A fehér emberek világa idegen és érthetetlen a számára. A kapitány oldalán mégis elkezd beilleszkedni a társadalomba, Kidd számára azonban csak a film végén tudatosul, hogy mekkora felelősséget is jelent ez. Főleg, hogy kis kirándulásuk alatt a kislány leginkább azzal szembesül, hogy a fehér ember minden embernek a farkasa.

-

A 12 éves, német származású Helena Zengel ötévesen kezdte a színész szakmát, és már a két évvel ezelőtti Kontroll nélkül traumatizált kis hőseként képes volt megfagyasztani a mozik levegőjét. Első tengerentúli szerepe rögtön Golden Globe-jelölést hozott számára.

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt - Könyves magazin

Tom Hanks bolondul a régi írógépekért, rajongásáról pedig korábban a California Typewriter című dokumentumfilmben és a New York Times hasábjain is vallott. Állítása szerint több, mint 250 darab írógéppel rendelkezik, szenvedélyét pedig annyira megszeretné osztani a világgal, hogy 2014-ben mobil applikációt publikált Hanx Writer néven, amellyel érintőképernyőn szimulálható a gépírás élménye. Ezek után nem meglepő, hogy az írógépeknek központi szerep jutott első szépirodalmi próbálkozásában, a Különleges karakterek című novelláskötetben is.

Tom Hanks vállát szinte a földig húzza a bűntudat és a háború értelmetlensége, amely mindent elvett tőle. Az ebből táplálkozó magányát oldja fel a képernyőn kibontakozó, rendhagyó apa-lánya kapcsolat, amire neki talán még nagyobb szüksége van, mint Johannának. 

Egyetlen nagy hátulütője van Greengrass filmjének: a rendező hadilábon áll az érzelmekkel.

Csak megmutatni képes őket, átéreztetni nem. Így a kapitány és Johanna egymásra találása, bár a western poros realizmusában jól mutat, az érzelmi katarzistól megfosztja nézőjét.

A média és az ember felelősségét boncolgató A kapitány küldetése mondanivalójában és megvalósításában is megnyerő, csupán az érzelmek frontján veszít csatát. Greengrassnek jól állnak a markáns, szinte maszkulin produkciók (így a western is), azonban e történet gyerekszálának szívet kellene lopnia a vadnyugat karámjába, és megdobogtatnia azt. Ez nem igazán sikerül. De szökkenjen szárba bárhol, egy másik bolygón, az emberi szív kérges talajában vagy épp a Vadnyugat porában, egy a fontos: mindenki felelős a maga rózsájáért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen

Eredeti nyelvű előzetes a News of the World című filmhez, amelyben Tom Hanks egy elárvult kislányt kísér el a rokonaihoz.az amerikai polgárháború dúlta Délen. A filmet a Bourne-mozikat és a Phillips kapitányt is jegyző Paul Greengrass rendezte.

...
Kritika

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt

...
Hírek

Az ember, akit Ovénak és Tom Hanksnek hívnak

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben