Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

A polgárháborút vesztett Délen Tom Hanks a híreket olvasva tartja a megkeseredett emberekben a lelket, miközben egy kislányt próbál eljuttatni az övéihez. Erről szól Paulette Jiles azonos című regényéből készült A kapitány küldetése, amelyet mozi híján a Netflixen mutattak be. Tom Hanks a Phillips kapitány után újabb közös filmet készített Paul Greengrass rendezővel: a western műfajában magát először kipróbáló színésznek jól áll a cowboykalap és a dajkaszerep!

Bányász Attila | 2021. február 16. |
paulette jiles
A kapitány küldetése
Ford.: Getto Katalin, Libri, 2019, 204 oldal
-

Az amerikai polgárháború már öt éve véget ért. A konföderációs hadsereg egykori tisztje, Jefferson Kyle Kidd kapitány településről településre járva olvassa fel a híreket. Kedvelt esti szórakozás ez az amerikai Délen: az emberek a napi robot után összegyűlve meghallgatják a közeli és távoli vidékek híreit, gondolatban kicsit kiszabadulva a napi mókuskerék egyhangúságából. Kidd kapitány pedig a rendelkezésükre áll: újságos paksamétáját hóna alá csapva űzi-hajtja valami városról városra, messzire elkerülve otthonát, San Antoniót.

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen - Könyves magazin

Tom Hanks a News of the World című westernben Délen bolyong, közben újságot olvas a helyieknek. Elvállal egy különös megbízatást: elkísér egy indiánoknál nevelkedett leánygyermeket a rokonaihoz. Paulette Jiles regényéből a Bourne-filmek rendezője, Paul Greengrass készített filmet.

Egy nap egy kislányba botlik az úton, akit kajova indiánok raboltak el és neveltek, amíg a hadsereg ki nem szabadította az őslakosok fogságából. Johanna árva, de rokonai élnek San Antonio közelében. A kapitány szíve megesik a magára maradt, hallgatag gyermeken, és nekivág a veszélyekkel teli, négyszáz mérföldes útnak, hogy hazavigye Johannát az övéihez.

Paul Greengrass filmje klasszikus westernbe oltott road movie, amelytől a néző fogai közt megcsikordul az út pora.

Történelmi hátterét egy elvesztett háború adja. Átitatja a képkockákat azoknak a csalódottsága és keserűsége, akiket cserben hagyott a történelem. A déli szívekben magasba csapnak az elégedetlenség lángjai az északiak elutasító hozzáállása miatt. Ez a passzivitás nyilvánul meg abban is, ahogy a harcokba belefáradt katonák elnéznek egy árva gyermek feje felett. A háború megöli a lelket.

-

Itt kap jelentőséget a média, amely nem csupán szórakoztat és tájékoztat, hanem összekapcsolja egymással az embereket. Kidd kapitány nem pusztán felolvassa a híreket, hanem elő is adja azokat; így válhat egy kisvárosi bányaszerencsétlenségről szóló, apróbetűs hírből forradalmi kiáltvány, amely lelkesít és erőt ad. Ami fellázít, és visszaadja az önbecsülést. Amitől a méltóságától megfosztott egyén újra embernek érezheti magát.

A kapitány küldetése ebből a szempontból rendkívül aktuális: a média felelősségéről mesél, amelynek pénzérmékkel töltött sörétes puskával ad nagyobb nyomatékot.

A kapitány és Johanna texasi vesszőfutásuk során számos veszélybe keverednek. Az indiánok csak közvetve veszélyeztetik őket. Johanna családjának brutális legyilkolására és a lány elrablására csupán utalás történik. A kapitány keserűen oldozza föl az őslakosokat: „a telepesek a földjükért megölik az indiánokat, és az indiánok megölik a telepeseket, mert elfoglalják a földjeiket.” A 22-es csapdája, vadnyugati módra. Johanna már nem emlékszik a szüleire, az indián közösségbe vágyódik vissza. A fehér emberek világa idegen és érthetetlen a számára. A kapitány oldalán mégis elkezd beilleszkedni a társadalomba, Kidd számára azonban csak a film végén tudatosul, hogy mekkora felelősséget is jelent ez. Főleg, hogy kis kirándulásuk alatt a kislány leginkább azzal szembesül, hogy a fehér ember minden embernek a farkasa.

-

A 12 éves, német származású Helena Zengel ötévesen kezdte a színész szakmát, és már a két évvel ezelőtti Kontroll nélkül traumatizált kis hőseként képes volt megfagyasztani a mozik levegőjét. Első tengerentúli szerepe rögtön Golden Globe-jelölést hozott számára.

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt - Könyves magazin

Tom Hanks bolondul a régi írógépekért, rajongásáról pedig korábban a California Typewriter című dokumentumfilmben és a New York Times hasábjain is vallott. Állítása szerint több, mint 250 darab írógéppel rendelkezik, szenvedélyét pedig annyira megszeretné osztani a világgal, hogy 2014-ben mobil applikációt publikált Hanx Writer néven, amellyel érintőképernyőn szimulálható a gépírás élménye. Ezek után nem meglepő, hogy az írógépeknek központi szerep jutott első szépirodalmi próbálkozásában, a Különleges karakterek című novelláskötetben is.

Tom Hanks vállát szinte a földig húzza a bűntudat és a háború értelmetlensége, amely mindent elvett tőle. Az ebből táplálkozó magányát oldja fel a képernyőn kibontakozó, rendhagyó apa-lánya kapcsolat, amire neki talán még nagyobb szüksége van, mint Johannának. 

Egyetlen nagy hátulütője van Greengrass filmjének: a rendező hadilábon áll az érzelmekkel.

Csak megmutatni képes őket, átéreztetni nem. Így a kapitány és Johanna egymásra találása, bár a western poros realizmusában jól mutat, az érzelmi katarzistól megfosztja nézőjét.

A média és az ember felelősségét boncolgató A kapitány küldetése mondanivalójában és megvalósításában is megnyerő, csupán az érzelmek frontján veszít csatát. Greengrassnek jól állnak a markáns, szinte maszkulin produkciók (így a western is), azonban e történet gyerekszálának szívet kellene lopnia a vadnyugat karámjába, és megdobogtatnia azt. Ez nem igazán sikerül. De szökkenjen szárba bárhol, egy másik bolygón, az emberi szív kérges talajában vagy épp a Vadnyugat porában, egy a fontos: mindenki felelős a maga rózsájáért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen

Eredeti nyelvű előzetes a News of the World című filmhez, amelyben Tom Hanks egy elárvult kislányt kísér el a rokonaihoz.az amerikai polgárháború dúlta Délen. A filmet a Bourne-mozikat és a Phillips kapitányt is jegyző Paul Greengrass rendezte.

...
Kritika

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt

...
Hírek

Az ember, akit Ovénak és Tom Hanksnek hívnak

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

...
Beleolvasó

Joe Hill a Fekete telefonnal is bizonyítja, hogy "egy lesből támadó rohadék"

Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

...
Hírek

Dokumentumfilm készült az első magyar nyelvű szövegemlékről

...
Hírek

Szakértők vitatják, hogy egy zsidó közjegyző árulta volna el Anne Frank családját

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

...
Podcast

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...
Szórakozás

Ms. Columbo Live!, Galaxis útikalauz stopposoknak, A Birodalom visszavág [Programajánló]

...
Podcast

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...
Hírek

A Bambi sokkal több, mint egy derűs gyerekmese

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.