Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

A polgárháborút vesztett Délen Tom Hanks a híreket olvasva tartja a megkeseredett emberekben a lelket, miközben egy kislányt próbál eljuttatni az övéihez. Erről szól Paulette Jiles azonos című regényéből készült A kapitány küldetése, amelyet mozi híján a Netflixen mutattak be. Tom Hanks a Phillips kapitány után újabb közös filmet készített Paul Greengrass rendezővel: a western műfajában magát először kipróbáló színésznek jól áll a cowboykalap és a dajkaszerep!

Bányász Attila | 2021. február 16. |
paulette jiles
A kapitány küldetése
Ford.: Getto Katalin, Libri, 2019, 204 oldal
-

Az amerikai polgárháború már öt éve véget ért. A konföderációs hadsereg egykori tisztje, Jefferson Kyle Kidd kapitány településről településre járva olvassa fel a híreket. Kedvelt esti szórakozás ez az amerikai Délen: az emberek a napi robot után összegyűlve meghallgatják a közeli és távoli vidékek híreit, gondolatban kicsit kiszabadulva a napi mókuskerék egyhangúságából. Kidd kapitány pedig a rendelkezésükre áll: újságos paksamétáját hóna alá csapva űzi-hajtja valami városról városra, messzire elkerülve otthonát, San Antoniót.

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen - Könyves magazin

Tom Hanks a News of the World című westernben Délen bolyong, közben újságot olvas a helyieknek. Elvállal egy különös megbízatást: elkísér egy indiánoknál nevelkedett leánygyermeket a rokonaihoz. Paulette Jiles regényéből a Bourne-filmek rendezője, Paul Greengrass készített filmet.

Egy nap egy kislányba botlik az úton, akit kajova indiánok raboltak el és neveltek, amíg a hadsereg ki nem szabadította az őslakosok fogságából. Johanna árva, de rokonai élnek San Antonio közelében. A kapitány szíve megesik a magára maradt, hallgatag gyermeken, és nekivág a veszélyekkel teli, négyszáz mérföldes útnak, hogy hazavigye Johannát az övéihez.

Paul Greengrass filmje klasszikus westernbe oltott road movie, amelytől a néző fogai közt megcsikordul az út pora.

Történelmi hátterét egy elvesztett háború adja. Átitatja a képkockákat azoknak a csalódottsága és keserűsége, akiket cserben hagyott a történelem. A déli szívekben magasba csapnak az elégedetlenség lángjai az északiak elutasító hozzáállása miatt. Ez a passzivitás nyilvánul meg abban is, ahogy a harcokba belefáradt katonák elnéznek egy árva gyermek feje felett. A háború megöli a lelket.

-

Itt kap jelentőséget a média, amely nem csupán szórakoztat és tájékoztat, hanem összekapcsolja egymással az embereket. Kidd kapitány nem pusztán felolvassa a híreket, hanem elő is adja azokat; így válhat egy kisvárosi bányaszerencsétlenségről szóló, apróbetűs hírből forradalmi kiáltvány, amely lelkesít és erőt ad. Ami fellázít, és visszaadja az önbecsülést. Amitől a méltóságától megfosztott egyén újra embernek érezheti magát.

A kapitány küldetése ebből a szempontból rendkívül aktuális: a média felelősségéről mesél, amelynek pénzérmékkel töltött sörétes puskával ad nagyobb nyomatékot.

A kapitány és Johanna texasi vesszőfutásuk során számos veszélybe keverednek. Az indiánok csak közvetve veszélyeztetik őket. Johanna családjának brutális legyilkolására és a lány elrablására csupán utalás történik. A kapitány keserűen oldozza föl az őslakosokat: „a telepesek a földjükért megölik az indiánokat, és az indiánok megölik a telepeseket, mert elfoglalják a földjeiket.” A 22-es csapdája, vadnyugati módra. Johanna már nem emlékszik a szüleire, az indián közösségbe vágyódik vissza. A fehér emberek világa idegen és érthetetlen a számára. A kapitány oldalán mégis elkezd beilleszkedni a társadalomba, Kidd számára azonban csak a film végén tudatosul, hogy mekkora felelősséget is jelent ez. Főleg, hogy kis kirándulásuk alatt a kislány leginkább azzal szembesül, hogy a fehér ember minden embernek a farkasa.

-

A 12 éves, német származású Helena Zengel ötévesen kezdte a színész szakmát, és már a két évvel ezelőtti Kontroll nélkül traumatizált kis hőseként képes volt megfagyasztani a mozik levegőjét. Első tengerentúli szerepe rögtön Golden Globe-jelölést hozott számára.

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt - Könyves magazin

Tom Hanks bolondul a régi írógépekért, rajongásáról pedig korábban a California Typewriter című dokumentumfilmben és a New York Times hasábjain is vallott. Állítása szerint több, mint 250 darab írógéppel rendelkezik, szenvedélyét pedig annyira megszeretné osztani a világgal, hogy 2014-ben mobil applikációt publikált Hanx Writer néven, amellyel érintőképernyőn szimulálható a gépírás élménye. Ezek után nem meglepő, hogy az írógépeknek központi szerep jutott első szépirodalmi próbálkozásában, a Különleges karakterek című novelláskötetben is.

Tom Hanks vállát szinte a földig húzza a bűntudat és a háború értelmetlensége, amely mindent elvett tőle. Az ebből táplálkozó magányát oldja fel a képernyőn kibontakozó, rendhagyó apa-lánya kapcsolat, amire neki talán még nagyobb szüksége van, mint Johannának. 

Egyetlen nagy hátulütője van Greengrass filmjének: a rendező hadilábon áll az érzelmekkel.

Csak megmutatni képes őket, átéreztetni nem. Így a kapitány és Johanna egymásra találása, bár a western poros realizmusában jól mutat, az érzelmi katarzistól megfosztja nézőjét.

A média és az ember felelősségét boncolgató A kapitány küldetése mondanivalójában és megvalósításában is megnyerő, csupán az érzelmek frontján veszít csatát. Greengrassnek jól állnak a markáns, szinte maszkulin produkciók (így a western is), azonban e történet gyerekszálának szívet kellene lopnia a vadnyugat karámjába, és megdobogtatnia azt. Ez nem igazán sikerül. De szökkenjen szárba bárhol, egy másik bolygón, az emberi szív kérges talajában vagy épp a Vadnyugat porában, egy a fontos: mindenki felelős a maga rózsájáért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tom Hanks újságot olvas és gyereket kísér az amerikai polgárháború dúlta Délen

Eredeti nyelvű előzetes a News of the World című filmhez, amelyben Tom Hanks egy elárvult kislányt kísér el a rokonaihoz.az amerikai polgárháború dúlta Délen. A filmet a Bourne-mozikat és a Phillips kapitányt is jegyző Paul Greengrass rendezte.

...
Kritika

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt

...
Hírek

Az ember, akit Ovénak és Tom Hanksnek hívnak

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.