Nano ezúttal nagypapája megmentésére indul a véráramban

Nano ezúttal nagypapája megmentésére indul a véráramban

Nano és a testvére, Marie szeretnék meggyógyítani a nagypapájukat. Ehhez előbb ki kell szabadítaniuk a becsvágyó dr. Borzong rendelőjéből, aki egy veszélyes nanorobottal kísérletezik rajta. Aztán dr. X és az asszisztense összezsugorítják őket, hogy bekerüljenek a nagypapa véráramába. Útközben sokat megtudnak az artériákról, a vénákról, a szívről és a vérről. Vajon sikerül legyőzniük a vírusokat és meglógniuk a veszedelmes fehérvérsejtek elől? Olvass bele!

Könyves Magazin |
Dietrich Grönemeyer
Zűrzavar a véráramban; Veszélyes küldetés
Ill.  Sabine Rothmund, ford. Bartók Imre, Babilon, 2023, 144 oldal
-

Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer orvosprofesszor, a mikroterápia egyik feltalálója, aki számos könyvet is írt. Mindig örömmel meséli el, amit az emberi testről és a betegségek gyógyításáról tud. De ha Nanóval tarthatna, az ámulattól talán még az ő szava is elakadna!

-

Dr. Dietrich Grönemeyer: A kis medikus - Veszélyes küldetés (részlet)

Ford. Bartók Imre

Nano visszatér

– Mindjárt megvagyunk – szólt Micro Minitec, miközben hunyorgott, hogy jobban lássa a parányi Nanót. – Maradj ott, ahol vagy! A fogókar áthelyez majd a turbósugárzó két félgömbje közé. 

– Oké – felelte engedelmesen Nano, és a magasba fordította a tekintetét. Pár másodperccel később meg is jelent a fogókar, ami leginkább egy irtózatos méretű harapófogóra emlékeztette. Már nem félt tőle, hiszen ez ugyanaz a robotkar volt, amely a zsugorítás után a kapszulába helyezte. A szerkezet óvatosan felcsippentette, és a magasba emelte. Hamarosan meg is érkezett a hamburger alsó pogácsájára – a turbósugárzó ugyanis leginkább egy óriási szendvicsre hasonlított. 

– Ne mocorogj! – figyelmeztette még egyszer Micro Minitec. – Most bekapcsolom a turbósugárzót.

Nano szíve hevesen vert. Amikor a turbósugárzó először összezsugorította, fogalma sem volt róla, hogy mi történik. Most azonban számított a viszketésre. Abban reménykedett, hogy pillanatokon belül visszanyerheti eredeti méretét. 

Ha nem sikerül, nem marad más választása, mint hogy beköltözzön a húga babaházába…

Márpedig akkor a két baba, Klara és Berta volna a lakótársa. Klarának hiányzott a fél szeme, Bertának pedig már többször is elveszett az egyik lába. Ráadásul mindkét baba jóval nagyobb volt az ő mostani méretéhez képest. Ha arra gondolt, hogy a jövőben talán ők lesznek az új családja, könnyek gyűltek a szemébe. 

A következő pillanatban különös bizsergést érzett a testében, majd felhangzott a már ismerős zörej. A turbósugárzó működésbe lépett! Ismét rájött a viszketés, és ezúttal is nevetnie kellett. A hamburger felső felén kigyulladt a zöldeskék fénysugár, és egyenesen célba vette. Más azonban nem történt. 

-

Könnycsepp gördült le az arcán. Még mindig ugyanolyan parányi maradt, mint egy hangya. 

– És most…? – kezdte volna, ám a hamburger felső pogácsája ekkor közelíteni kezdett felé. A távolságok hirtelen már nem is tűntek olyan végtelennek. A falak szélsebesen közelebb húzódtak, és az egész labor lélegzetelállító gyorsasággal zsugorodott. Nano önkéntelenül is térdre ereszkedett, nehogy összenyomja valami. Félelme azonban alaptalannak bizonyult, a zörejek ugyanis a következő pillanatban abbamaradtak, és a viszketése is megszűnt. 

– Hihetetlen! – ünnepelt Micro Minitec ujjongva – Megcsináltad! Sikerült visszaalakulnod!

– Nagyon úgy tűnik – állapította meg dr. X Megkönyebbülten. – Ezek szerint a turbósugárzó tényleg képes összezsugorítani, majd újra felnagyítani a gyerekeket. 

Nano körbepillantott. Szemügyre vette a kezeit, majd dr. X és Micro Minitec felé fordult. 

Minden a helyén volt, és semmi különöset nem tapasztalt a testében.

Egyedül a fényt érezte túl erősnek, de erről azt gyanította, hogy a zsugorítás és nagyítás mellékhatása lehet. 

– Nyugodtan becsukhatod a szád – nevetett Micro Minitec, majd fellépett hozzá a létrán. – Na, hogy érzed magad? Minden a helyén? 

– Azt hiszem, igen – felelte Nano. 

– Akkor gyere le szépen! – válaszolta a nő. – Most elvégzünk pár tesztet. Csak a biztonság kedvéért. Utána pedig itt az ideje, hogy hazamenj. Mielőtt a rendőrök keresni kezdenek. 

Nano reszkető térddel leereszkedett az óriási hamburgerről, és követte dr. X-et a vizsgálóba, miközben Micro Minitec továbbra is ott legyeskedett körülötte. 

-

– Szent gránátalma! – rikkantotta a feltaláló, és örömében fel-alá ugrándozott. Dr. X közben megmérte Nano vérnyomását, megvizsgálta a reflexeit, majd mutatott neki néhány egyszerű logikai feladványt ábrázoló kártyát, amelyeket a lehető leggyorsabban meg kellett oldania. 

Az orvos mindent rendben talált. A rövid vizsgálatot követően dr. X elbúcsúzott a fiútól, majd Micro Minitec az önvezető, kerék nélküli autóhoz vezette Nanót.

– Elég, ha megmondod a címedet – magyarázta Micro Minitec. – A jármű már repít is a legrövidebb úton hazáig! Még találkozunk, Nano. Igazán bátor kutató vagy!

Nano meghatódott a dicsérettől. Kényelmesen helyet foglalt a járműben. Kormánykereket azonban sehol sem látott. 

– Harangvirág utca huszonhárom – mondta Nano. 

– Harangvirág utca huszonhárom – ismételte a géphang. – Érkezés tizenöt perc múlva. 

A pilótafülke hangtalanul becsukódott, és a jármű ugyanolyan nesztelenül a magasba emelkedett. Nano megfordult, és még egyszer Micro Minitecre kacsintott. A hazaút igazán szórakoztatónak bizonyult. A gyalogosok és a többi autós leesett állal figyelték a különös jelenséget a fejük felett.

Egy lebegő jármű, ráadásul egy gyerekkel az utastérben!

Ilyet sem láttak még! Nano olykor rámosolygott a bámészkodókra, máskor pedig úgy integetett nekik, akár egy filmsztár. Csak azt sajnálta, hogy olyan gyorsan véget ért az utazás. A lebegő autó pontosan a Sonntag család háza előtt állt meg.

A bejárati ajtó azelőtt szélesre tárult, hogy Nano elérhette volna. A nagypapája komor pillantással üdvözölte. Nano jól ismerte ezt a tekintetet. Nagypapi rosszkedvűen méregette. 

– Te meg merre jártál? – dörmögött. – Csak azt ne mondd, hogy az iskolában! Az igazgató felhívott minket. Véletlenül meglátott ma reggel a Verébfészek felé tartó buszon. Nem tudtunk mit felelni a kérdéseire. 

– De hát felhívhattatok volna – védekezett Nano, és előhúzta a nadrágzsebéből az okostelefonját. Meglepetésére a kijelzőn öt nem fogadott hívást látott. Ezek szerint a kapszulában nem tudott hívásokat fogadni. 

– Csak a hangpostád jelentkezett – vonta fel a szemöldökét Sonntag papa szigorúan. – Tehát, hol jártál?

– Micro Minitecnél – válaszolta Nano. – És dr. X-nél. 

– Nem azt kérdeztem, hogy milyen képregényeket olvasol mostanában, hanem azt, hogy merre csellengtél!

– Micro Minitecnél és dr. X-nél – ismételte Nano. – Ők nem képregényhősök, hanem kutatóorvosok. 

– Hát persze, én meg a tavalyi hóember vagyok! – nevetett fel Sonntag papa élcelődve. – Nem léteznek ilyen nevű orvosok. 

-

– De igen. Sőt, ők a legjobb orvosok a világon! – tiltakozott Nano. 

– A legjobb orvos a világon Borzong professzor – igazította ki a nagyapja. – De most már elég ebből. Mars a szobádba! Hihetetlen! Lóg az iskolából, hogy zavartalanul olvasgathassa a képregényeit a buszon. 

– De hát ez nem igaz! – kiáltotta Nano, és elslisszolt volna a nagyapja mellett, de az öreg egyszer csak különös képet vágott. 

– Mi az? – kérdezte tőle. – Nem vagy jól? Elsápadtál. Menjünk be gyorsan, hogy le tudj ülni. Hozok neked egy pohár vizet. 

– Fáj a fejem – felelte a nagypapa, és a székre rogyott. – A te hibád. Nem szokott fájni. 

– Szóljak Rosa mamának? – kérdezte Nano. – Neki vannak receptjei az ilyesmire. A borsmentaolaj eddig bevált. 15 

– Nem, menj csak – hunyorgott a nagypapa erőtlenül. 

– Biztos vagy benne?

– Eredj a szobádba! – morogta még egyszer, majd a tenyerébe temette az arcát, és halkan felnyögött. 

Nano kelletlenül elindult, amikor egyszer csak valami puhához ért a lába.

Be akarta csukni a még mindig nyitva álló bejárati ajtót, de elkésett.

– Nyuszi! – kiáltotta a húga, Marie, aki ebben a pillanatban bukkant fel a folyosón. A kislány elszaladt mellette, majd kirohant a házból. Nano vetett még egy pillantást a nagyapjára, majd követte a testvérét. 

– Nyuszi! – szólongatta Marie. – Maradj ott, ahol vagy! – Csakhogy a kiskutya villámgyorsan eltűnt a bozótban. 

– Marie! – szólt utána Nano. – Várj meg!

Csak a halastónál tudta utolérni. Marie éppen a vízparton kereste a kutyust. 

– Megszidtam szegényt – panaszolta könnyes szemmel. – Nem akarta megenni az új kutyatápot. Tényleg elég undorítóan nézett ki. De a kutyakaják általában undorítóak. 

– Szóval elszökött – állapította meg Nano. – Jellemző. Ne aggódj, meg fogjuk találni. 

Habár Nyuszi általában szófogadóan viselkedett, ha megsértődött, előfordult, hogy elviharzott. Ahogyan 

most is. Meg kellett találniuk, mert durcás hangulatában még a forgalmasabb utcákra is kimerészkedett. 

– Mi történt? – kérdezte váratlanul egy hang. Nano megfordult. Lilly volt az. 

– Nyuszi elszökött – felelte. 

– Segítek megtalálni – ajánlkozott sietve a lány. – Manuel is mindjárt itt lesz. Meg akartuk kérdezni tőled, hogy miért nem jöttél ma iskolába. 

– Hosszú történet – mondta Nano. – Majd később elmesélem. Először próbáljuk befogni Nyuszit.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Zsebaljai időjárók segítenek a gyerekeknek felismerni az érzelmeket

Kertész Erzsi új mesekönyve, a Zsebaljai időjárók az óvodás és kisiskolás korosztálynak segít megismerni és megérteni az alapérzelmeket. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mit kezdjünk magunkkal, ha a szenvedélyből szenvedés, az együttlétből magány, a szerelemből veszteség lett?

Dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az Átkelők az első regénye, hőse pedig egy olyan nő, aki magányos szenvedéséből kilépve végül szakember segítségét kéri. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A munka világának kimondatlan szabályai rengeteg humorral fűszerezve

Hogyan ne legyen szívás a munka? fergetegesen humoros könyv a munka világáról. A szerző saját bevallása szerint nem önsegítő könyvet írt és nem is karrierútmutatót – okos tanácsaival mégis sok pályaválasztónak, munkakeresőnek vagy munkahelyi változásra vágyónak nyújt segítséget. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Szabadság, egyenlőség, tolerancia a rajzolásban és az életben – gyerekeknek (is)
...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

...
Gyerekirodalom

Ausztrál őslakos gyerekekkel foglalkozó szervezet nyerte a gyerekirodalmi Nobelt

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

...
Gyerekirodalom

Ronja, a rabló vadóc lánya eredetileg Astrid Lindgren tollán kelt életre

...
Gyerekirodalom

A First Lady a Fehér Ház macskájáról ír gyerekkönyvet

...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.