A karácsonyi malac úgy mesél a szeretetről, hogy közben jól szórakozunk

A karácsonyi malac úgy mesél a szeretetről, hogy közben jól szórakozunk

Egy elveszített plüssmalac felkutatása váratlan és varázslatos kalandokba sodorja a kis Jacket. J. K. Rowling új meseregénye várhatóan az idei karácsony egyik sztárajándéka lesz, elolvastuk, hogy megtudjuk, tényleg megéri-e betenni a fa alá.

Sándor Anna |
J. K. Rowling
A karácsonyi malac
Ford. Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 317 oldal
-

Bár a diótörő a karácsonykor hagyományosan megelevenedő játék/tárgy, ezen a szentestén egy plüssmalac kapja a reflektorfényt. J. K. Rowling legújabb gyerekkönyve már október közepétől kapható magyarul is, ám a cím egyértelműen kijelöli a mese időpontját: idén világszerte gyerekek tízezrei bontják majd ki a fa alatt A karácsonyi malacot rejtő ajándékot.

De vajon bízhatunk-e a brandben, amivé Rowling neve vált? A Harry Potterrel ugyan bebetonozta magát minden idők ifjúsági irodalmi pantheonjába, ám a varázslók kalandjai után megjelenő első gyerekkönyve, az Ickabog, a fake news korában nagyon is aktuális témája ellenére sem lett kihagyhatatlan alapmű. Azt persze szögezzük le gyorsan, hogy senkitől, így Rowlingtól sem elvárható, hogy csak remekműveket írjon - mi sem tesszük. Viszont továbbra is ott a kérdés, jó-e A karácsonyi malac? Csupán egy nem túl fantáziadús alibiajándék lesz, vagy valódi élmény a gyerekeknek, és akár az egész családnak?

Az a helyzet, hogy A karácsonyi malac szívmelengetően aranyos.

A karácsonyi műmesék legjobb hagyományait ápolja: pont megfelelő arányban keveredik benne Rowling elragadó világépítő képessége az ünnepek idején bátrabban és nyíltabban vállalt didaktikussággal, amivel olyan örök értékek fontosságát hangsúlyozza újra meg újra, mint amilyen a szeretet, a remény, a bátorság vagy az empátia. Rowlingnál a szeretet mint erő eleve visszatérő kulcsmotívum, és hogy ez így lesz a A karácsonyi malacban is, az még csak nem is spoiler.

Márpedig a szeretet az első oldalától az utolsóig átitatja ezt a meseregényt: a kis Jacknek, amióta az eszét tudja, a leghűségesebb társa Püsmac, a puha játékmalac, aminek otthon- és anyaillata van, aminek hajdani rózsaszínje mostanra kifakult és a gombszemét cserélni kellett, és aki ugyan válaszolni nem tud, de a legjobban érti a kisfiút a világon. Ez utóbbi tulajdonsága különösen felértékelődik, amikor Jack élete fenekestül felfordul: a szülei elválnak, az anyjával új környékre költözik, ráadásul új iskolába kerül. Az anyja idővel megismer egy szintén elvált férfit, akivel össze is költöznek. Brendan lánya, a kiskamasz Holly viszont a frusztráltságát Jacken vezeti le, és a forgalmas autópályán kidobja Püsmacot a kocsi ablakán. Jack kétségbeesése határtalan, és hiába vesz neki a bűnbánó Holly és a nagypapája egy ugyanolyan plüssjátékot, a karácsonyi malac nem pótolhatja Püsmacot. Szenteste varázsa viszont képes lehet arra, amire a felnőttek nem, így a megelevenedő karácsonyi malaccal Jack nagy útra indul: az Elveszettek Birodalmában próbálja megtalálni a szeretett Püsmacot.

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!
Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk olyan gyerekkönyveket, amelyekkel a karácsonyra hangolódhatunk, új összeállításunkban pedig a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk. Van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv. A kisebbektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek felé!

(Tematikus karácsonyi sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokat, pszichológiai könyveket, világirodalmi és tényirodalmi köteteket.)

Tovább olvasok

A karácsonyi malac célközönsége a 6-8 éves korosztály, de az a fajta meseregény ez, amiben az egész család örömét lelheti. A kicsik a filmszerűen színes és izgalmas, de biztonságos kalandok sorában - hiszen Rowling ugyan híres a kíméletlenségéről, ha a főbb karakterei túlélési esélyeit nézzük, itt viszont egy kiemelt szereplője sem ér rossz véget, sőt. A nagyoknak az események fordulatai meglepetést nem fognak okozni, helyette átadhatják magukat annak az önfeledt játéknak, amivel Rowling elénk tárja az Elveszettek Birodalmát.

Ide Jack előtt ember még soha nem tette be a lábát, benépesíti viszont az elveszített tárgyak sora: kulcstartók és fél pár zoknik, ékköves fülbevalók és uzsonnás dobozban felejtett inhalátorok, csipeszek, költemények első változatai, de királyságok, képességek (kártyatrükk, piruett stb.) vagy emlékek is lakoznak erre - ki régóta, ki csupán átmenetileg. Filozofikusabb és egyben didaktikusabb irányba mutat, amikor Rowling elvesztett morális értékeket, rossz és jó tulajdonságokat is megszemélyesít, így lesz zsarnoki király Hatalomból, veszélyes ügynök Becsvágyból, vagy jóságos segítő Boldogságból és Reményből - az elvesztett javak történetei pedig amolyan tanmesékként szerényen meghúzódnak Jack kalandjai mögött.

A veszteségekről és a reményről szól az év legvarázslatosabb karácsonyi meséje
A veszteségekről és a reményről szól az év legvarázslatosabb karácsonyi meséje

Az univerzum nem atomokból, hanem történetekből áll – vallja A fiú, akit Karácsonynak hívnak Ruth nénije (Maggie Smith). A Matt Haig azonos című ifjúsági regényén alapuló családi film bizonyítja is, mennyi erő rejlik a történetmesélésben, közben pedig gyönyörű zenével, izgalmas vizuális világgal és sok-sok varázslattal beszéli el a karácsony eredettörténetét és azt, hogyan lehet újra rátalálni a reményre nagy veszteségek után.

Tovább olvasok

Az pedig szinte már a dantei örökséget idézi, ahogy a karácsonyi malac vezetésével Jack sorra bejárja a birodalom helyszíneit (köreit) és egyben feltérképezi az Elveszettek sorsát rendező zárt rendszer szabályait is. Hiszen oka van annak, hogy az elveszett holmi Baj-Hogy-Nincs-Meg takaros városkájába, a Hiányoltak Honának fenséges királyi központjába vagy éppen a Siratatlanok Pusztájába kerül, ahol a birodalom ura, a szörnyűséges Veszejtő falja fel azokat, amik végképp senkinek sem kellenek. A mesebeli világ hangulatához pedig ezeken felül az is sokat hozzátesz, hogy a szerző nyelvi leleményeit ismét a Rowling-fordításban immár veterán Tóth Tamás Boldizsár sziporkázó szójátékainak és magyarításainak köszönhetően élvezheti a kicsi és nagy magyar olvasó.

Rowling A karácsonyi malacban sem tagadja meg magát, empatikusan mutatja meg, mi zajlik egy kisgyerekben, amikor elválnak a szülei, és hogyan tanulunk meg nem kimondani fontos dolgokat. Átélhetően hozza közel a fogyasztói társadalom kritikáját az olyan holmik szerepeltetésével, amiket eleve eldobhatóra, rossz minőségűre gyártanak, de leírja azt is, hányféleképpen tud kialakulni a kötődés, vagy hogy egy tárgy értéke és értéktelensége gyakran mennyire szubjektív. 

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Könyves Advent

A veszteségekről és a reményről szól az év legvarázslatosabb karácsonyi meséje

A Matt Haig ifjúsági regényén alapuló családi film bizonyítja, mennyi erő rejlik a történetmesélésben, közben pedig gyönyörű zenével, izgalmas vizuális világgal és sok-sok varázslattal beszéli el a karácsony eredettörténetét. 
(Karácsonykor archív cikkeinkből válogatunk.)

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?