Rowling új meséjében egy szörny - vagy a fake news - tartja rettegésben az embereket

Rowling új meséjében egy szörny - vagy a fake news - tartja rettegésben az embereket

Az Ickabognak már a keletkezéstörténete is olyan, mint egy mese: Rowling még a Harry Potter-könyvek között írta ezt a mesét a gyerekeinek, majd sok évre félrerakta. A padlásán porosodott, míg csak elő nem vette a tavaszi karantén alatt, és úgy döntött, hogy fejezetenként megmutatja az olvasóknak. Ezzel egyidejűleg meghirdetett egy pályázatot, amire a gyerekek beküldhették a meséhez kapcsolódó rajzaikat, ezekből állt össze a kötet illusztrációja – így történt ez nálunk is, a hazai változat pedig novemberben magyar gyerekek rajzaival jelenhetett meg.

Ruff Orsolya | 2020. december 11. |

Ha valaki egy olyan meghatározó sorozatot tesz le az asztalra, mint amilyen a Harry Potter, akkor bármit is ír azután, mindent azon a szűrőn keresztül vizsgálunk. Az Ickabog azonban nagyon más, mint a HP-széria bármelyik könyve: egy klasszikus, lassan építkező kalandtörténetként olvastatja magát. Az itt is elég hamar kiderül, hogy Rowling nagyon szeret világokat építeni, ebben a legjobb, és Az Ickabogban is azok a legjobban működő részek, amikor például bemutatja a Duskáldia nevű meseország belső felépítését, a királyát, Félhetetlen Frédit, az egyes városokat (van például, amelyik a sajt-, más a borkészítésben ügyes). Az ország összességében egy tejjel-mézzel folyó Kánaán képét kelti, a fővárosban, Lapuvárban is mindenkinek jól megy a dolga, igaz, északon, Lápföldén már nem ilyen fényes a helyzet, nagyobb a nyomor, és a déliek kicsit le is nézik az ott lakókat, akik igazából egyetlen dologról nevezetesek, ez pedig az Ickabog meséje.

J.K. Rowling
Az Ickabog
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2020
-

Az Ickabog az a mocsári szörny, akivel a szülők általában ijesztgetni szokták a gyerekeiket, ha nem viselkednek rendesen, de egyetlen józan gondolkodású ember sem hisz benne. Ez mindaddig így is marad, míg a király az udvaroncaival fel nem kerekedik, hogy ellátogasson Lápföldére, a látogatás pedig mindörökre megváltoztatja a királyság életét. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az Ickabog mégis létezik, a király egyik hűséges embere életét is veszti a mocsárban, hazaérve pedig Félhetetlen Frédi – az udvaroncai tanácsára – pénzt és fáradságot nem kímélve készül arra, hogy megvédje országát és annak lakóit a vérszomjas szörnyetegtől.

Azt már csak mi tudjuk, hogy a lápban nem feltétlenül úgy történtek a dolgok, ahogy a kapzsi és hataloméhes udvaroncok, Swindler és Lebrencs a királynak elmesélték. Mindenesetre ez jó alkalom arra, hogy a háttérből mozgassák a szálakat, mind nagyobb befolyásuk alá vonják az uralkodót, és elmarják a király mellől azokat, akik beleköphetnének a levesükbe. Az Ickabog elleni védekezés jegyében a királyság alattvalói egyre nagyobb adóterhek alatt nyögnek, és könnyen felségárulás vádja érheti azt, aki megkérdőjelezi az Ickabog létezését, vagy egyáltalán a védekezés jogosságát.

Duskáldiában ez a fake news kora, amikor egy vélt vagy valós ellenségre hivatkozva az egész ország állandó készültségben van. Az emberek bizalmatlanná válnak egymással szemben, az országban nyüzsögnek a kémek, és egy-egy alattvalónak sokszor az éj leple alatt tűnik nyoma. Ha a kételkedés mégis megerősödik, az udvaroncoknak lépniük kell és a hithű vagy megfélemlített katonaság segítségével (vagy megtévesztés révén) kell jobb belátásra bírniuk az embereket. Rowling hosszan taglalja, hogyan vált az egykor minden jóban dúskáló ország kisemmizett, szorongó emberek lakhelyévé, és íróként nem finomkodik a módszerekben is, bár a HP-n szocializálódott olvasók talán nem hökkennek meg annyira, hogy az író a történeteiben időről időre eltesz láb alól egy szereplőt. A fejezetek viszonylag rövidek, a lineáris vezetésű történet valahol a közepe táján kicsit leül, hogy aztán egy klasszikus kalandregényben, és „minden jó, ha a vége jó” kicsengésben csúcsosodjon ki.

Rowling Az Ickabogban érezhetően a cselekményszálra helyezte a hangsúlyt, sokat narrál, mesélőként időről időre kiszól az olvasóhoz. Szereplői összességében kevésbé kidolgozottak, bár a mesebeli archetípusok azért jól felismerhetők. Nála viszont nem a legkisebb királyfi kerekedik fel, hogy megmentse az országot, hanem négy gyerek, akik erőszak helyett a szeretetben és a megértésben bíznak, példát mutatva ezzel a felnőtteknek. Az Ickabog kellemes olvasmány, a magyar gyerekek rajzai tényleg nagyon aranyosak és jól illeszkednek a szöveghez (Tóth Tamás Boldizsár fordítása pedig megint nagyon élvezetes, a nevek magyarítása külön pacsi), de Rowlingnak ez a könyve biztosan nem fogja felforgatni a gyerekirodalmi közeget. Ha viszont csak néhány családnak tette könnyebbé és élvezetesebbé a bezártság heteit, már megérte leporolni a mesét. 

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Mától magyarul is olvasható J.K. Rowling meseregénye, Az Ickabog. A régi-új történet egyelőre folytatásokban jelenik meg online, és egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek tétje elég nagy, hiszen ősszel a nyertes rajzokkal illusztrálják majd a magyarországi kiadást.

...
Gyerekirodalom

Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Gyerekirodalom

Magyar gyerekek illusztrálták J.K. Rowling új meseregényét

Egy pályázaton választották ki azokat a rajzokat, amelyekkel J.K. Rowling új meseregényét, Az Ickabogot illusztrálták.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Kritika

Egy nyakas skótnak és egy őrült amerikainak köszönhetik a britek a legismertebb értelmező szótárjukat

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!