Rowling új meséjében egy szörny - vagy a fake news - tartja rettegésben az embereket

Rowling új meséjében egy szörny - vagy a fake news - tartja rettegésben az embereket

Az Ickabognak már a keletkezéstörténete is olyan, mint egy mese: Rowling még a Harry Potter-könyvek között írta ezt a mesét a gyerekeinek, majd sok évre félrerakta. A padlásán porosodott, míg csak elő nem vette a tavaszi karantén alatt, és úgy döntött, hogy fejezetenként megmutatja az olvasóknak. Ezzel egyidejűleg meghirdetett egy pályázatot, amire a gyerekek beküldhették a meséhez kapcsolódó rajzaikat, ezekből állt össze a kötet illusztrációja – így történt ez nálunk is, a hazai változat pedig novemberben magyar gyerekek rajzaival jelenhetett meg.

Ruff Orsolya | 2020. december 11. |

Ha valaki egy olyan meghatározó sorozatot tesz le az asztalra, mint amilyen a Harry Potter, akkor bármit is ír azután, mindent azon a szűrőn keresztül vizsgálunk. Az Ickabog azonban nagyon más, mint a HP-széria bármelyik könyve: egy klasszikus, lassan építkező kalandtörténetként olvastatja magát. Az itt is elég hamar kiderül, hogy Rowling nagyon szeret világokat építeni, ebben a legjobb, és Az Ickabogban is azok a legjobban működő részek, amikor például bemutatja a Duskáldia nevű meseország belső felépítését, a királyát, Félhetetlen Frédit, az egyes városokat (van például, amelyik a sajt-, más a borkészítésben ügyes). Az ország összességében egy tejjel-mézzel folyó Kánaán képét kelti, a fővárosban, Lapuvárban is mindenkinek jól megy a dolga, igaz, északon, Lápföldén már nem ilyen fényes a helyzet, nagyobb a nyomor, és a déliek kicsit le is nézik az ott lakókat, akik igazából egyetlen dologról nevezetesek, ez pedig az Ickabog meséje.

J.K. Rowling
Az Ickabog
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2020
-

Az Ickabog az a mocsári szörny, akivel a szülők általában ijesztgetni szokták a gyerekeiket, ha nem viselkednek rendesen, de egyetlen józan gondolkodású ember sem hisz benne. Ez mindaddig így is marad, míg a király az udvaroncaival fel nem kerekedik, hogy ellátogasson Lápföldére, a látogatás pedig mindörökre megváltoztatja a királyság életét. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az Ickabog mégis létezik, a király egyik hűséges embere életét is veszti a mocsárban, hazaérve pedig Félhetetlen Frédi – az udvaroncai tanácsára – pénzt és fáradságot nem kímélve készül arra, hogy megvédje országát és annak lakóit a vérszomjas szörnyetegtől.

Azt már csak mi tudjuk, hogy a lápban nem feltétlenül úgy történtek a dolgok, ahogy a kapzsi és hataloméhes udvaroncok, Swindler és Lebrencs a királynak elmesélték. Mindenesetre ez jó alkalom arra, hogy a háttérből mozgassák a szálakat, mind nagyobb befolyásuk alá vonják az uralkodót, és elmarják a király mellől azokat, akik beleköphetnének a levesükbe. Az Ickabog elleni védekezés jegyében a királyság alattvalói egyre nagyobb adóterhek alatt nyögnek, és könnyen felségárulás vádja érheti azt, aki megkérdőjelezi az Ickabog létezését, vagy egyáltalán a védekezés jogosságát.

Duskáldiában ez a fake news kora, amikor egy vélt vagy valós ellenségre hivatkozva az egész ország állandó készültségben van. Az emberek bizalmatlanná válnak egymással szemben, az országban nyüzsögnek a kémek, és egy-egy alattvalónak sokszor az éj leple alatt tűnik nyoma. Ha a kételkedés mégis megerősödik, az udvaroncoknak lépniük kell és a hithű vagy megfélemlített katonaság segítségével (vagy megtévesztés révén) kell jobb belátásra bírniuk az embereket. Rowling hosszan taglalja, hogyan vált az egykor minden jóban dúskáló ország kisemmizett, szorongó emberek lakhelyévé, és íróként nem finomkodik a módszerekben is, bár a HP-n szocializálódott olvasók talán nem hökkennek meg annyira, hogy az író a történeteiben időről időre eltesz láb alól egy szereplőt. A fejezetek viszonylag rövidek, a lineáris vezetésű történet valahol a közepe táján kicsit leül, hogy aztán egy klasszikus kalandregényben, és „minden jó, ha a vége jó” kicsengésben csúcsosodjon ki.

Rowling Az Ickabogban érezhetően a cselekményszálra helyezte a hangsúlyt, sokat narrál, mesélőként időről időre kiszól az olvasóhoz. Szereplői összességében kevésbé kidolgozottak, bár a mesebeli archetípusok azért jól felismerhetők. Nála viszont nem a legkisebb királyfi kerekedik fel, hogy megmentse az országot, hanem négy gyerek, akik erőszak helyett a szeretetben és a megértésben bíznak, példát mutatva ezzel a felnőtteknek. Az Ickabog kellemes olvasmány, a magyar gyerekek rajzai tényleg nagyon aranyosak és jól illeszkednek a szöveghez (Tóth Tamás Boldizsár fordítása pedig megint nagyon élvezetes, a nevek magyarítása külön pacsi), de Rowlingnak ez a könyve biztosan nem fogja felforgatni a gyerekirodalmi közeget. Ha viszont csak néhány családnak tette könnyebbé és élvezetesebbé a bezártság heteit, már megérte leporolni a mesét. 

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Mától magyarul is olvasható J.K. Rowling meseregénye, Az Ickabog. A régi-új történet egyelőre folytatásokban jelenik meg online, és egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek tétje elég nagy, hiszen ősszel a nyertes rajzokkal illusztrálják majd a magyarországi kiadást.

...
Gyerekirodalom

Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Gyerekirodalom

Magyar gyerekek illusztrálták J.K. Rowling új meseregényét

Egy pályázaton választották ki azokat a rajzokat, amelyekkel J.K. Rowling új meseregényét, Az Ickabogot illusztrálták.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Beperelte a Netflixet a grúz sakklegenda A vezércsel miatt

...
Hírek

Austen megmutatta, milyen egyenlőtlennek lenni az egyenlők között

...
Hírek

Leszedették a Meseország mindenkiét egy könyvtár polcáról, miután olvasók feljelentést tettek

...
Hírek

Bödőcs cirkuszországról írt regényt, Krúbi ajánlja

...
Hírek

Jön az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, Helen Mirren fogja vezetni

...
Hírek

Afroamerikai kolóniában játszódik a Kisasszonyok újragondolt változata

...
Hírek

Az Alice Csodaországban-szindróma egy valóságban is létező betegség

...
Szórakozás

Don DeLillo Underworldjéből készül film a Netflixre

Olvass!
...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

...
Beleolvasó

A hétköznapi választások tétjeiről szól Forró Bence első novelláskötete

Szabados Ágnes kiadója, a Libertine adta ki Forró Bence televíziós műsorvezető első kötetét. A Variációk boldogtalanságra történeteit a kaleidoszkópszerűen összeálló motívumok teszik egységes univerzummá. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A múlt hosszú árnyékot vet az otthonukból elszökött ikerlányok életére

Brit Bennett regényében a tizenhat éves fekete ikerlányok elszöknek az álmos kisvárosból, ám hamarosan megszakad köztük a kapcsolat. Hiába ékelődik azonban a testvérek közé sok kilométer és hazugság, sorsuk később újra összefonódik. Mutatunk egy részletet A halványuló félből.

...
Beleolvasó

Sally Rooney író hőse egy tengerparti faluban keresi a boldogságot

Megjelent Sally Rooney harmadik regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Mamikám nyelvén feltárul egy világ, amit alig ismerünk

"A Mamikám olyan nézőpontot kínál, amely nemcsak Háy János prózájában új, hanem a kortárs magyar irodalomban is realatíve egyedinek számít" - írtuk a Mamikám recenziójában, amikor a hét könyvévé választottuk. Most itt az alkalom, hogy beleolvass a könyvbe!