Sok-sok év után végre megjelenhet az Ulysses illusztrált kiadása

Hosszú várakozás után idén végre megjelenhet James Joyce leghíresebb művének, az Ulyssesnek az illusztrált kiadása, amelyet az író unokája, Stephen Joyce sokáig nem engedett kiadni.

fk | 2022. február 15. |

Stephen Joyce, James Joyce unokája nagyon nem szerette volna, ha az Ulysses illusztrálva is megjelenik, így sok-sok éven át nem engedte, hogy ilyen kiadás szülessen. A 2020-ban elhunyt örökösnek 2012-ig volt valós ráhatása erre a kérdésre, ugyanis az Ulysses abban az évben közkinccsé vált, így azóta a mű bárki számára szabadon felhasználható.

-

Az Ulysseshez nem más, mint Eduardo Arroyo spanyol festőművész és grafikus készített illusztrációkat, akit a New York Timesban annak idején Raphael Minder "nemzedékének egyik legnagyobb spanyol festőjeként" jellemzett. Mire a könyv jogai felszabadultak, Arroyo már régen el is készült a 300 illusztrációval, amelyet a történet ihletett. Egy esszéjében 1991-ben arról írt, hogy ez a munka tartotta őt életben, amikor a 80-as évek végén beteg volt és kórházba került.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

Az eredeti terv az volt, hogy az Arroyo-féle illusztrált kiadás James Joyce halálának 50. évfordulójára jelenik meg, 1991-ben. Mivel azonban a hagyaték kezelőjétől nem kapták meg az engedélyt, a projektet fel kellett függeszteni néhány évtizedre.

-

Egy biztos: Arroyo munkái nagyon izgalmasak. Az illusztrációi közt vannak kisebb fekete-fehér rajzok, amiket a szöveg margójára szánt, de akadnak kétoldalas színes festmények is, amelyeket a pop-art inspirált. A művész 2018-ban meghalt, de az Ulysses-projektben mindvégig hitt, hiszen egy nagyszabású munkát tett le az asztalra. (Joyce maga egyébként Picassót és Matisse-t is felkérte annak idején a mű illusztrálására, de egyikük sem vállalta a feladatot, ami az írót nagyon bántotta.) Az illusztrált kiadás most mindenesetre végre megjelenik, a tengerentúlon az Other Press adja ki. Arroyo kifejező illusztrációiba a Lithubon lehet belelesni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. 

...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Nagy

Megérteni az Ulyssest, megismerni Joyce-t

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket