Most bárki megveheti Toni Morrison könyvtárát

Most bárki megveheti Toni Morrison könyvtárát

Toni Morrison családja eladja a tavaly elhunyt Nobel-díjas író házát, de aki szeretné, most külön is megveheti a könyvtárát. Dedikált könyvek, soha vissza nem vitt könyvtári kötetek, megjegyzetelt regények a gyűjteményben!

ro | 2020. november 12. |

A Nobel-díjas Toni Morrison halála után a családja érintetlenül hagyta a házát, most pedig bárki megveheti, aki leszurkol érte 4,75 millió dollárt (rongyos másfél milliárd forintot). Ha viszont valaki csak az író privát könyvtárára vet szemet, akkor külön azt is meg lehet venni. A családnak annyi a kikötése, hogy nem lehet szemezgetni, és egyben kell megvásárolni a gyűjteményt, amely több mint 1200 könyvet tartalmaz. Hogy mennyibe kerül, arról nincs nyilvános információ, de a család hajlandó tárgyalni az árról.

De mire számíthat az, aki megveszi a Morrison-könyvtárat? Először is egy csomó dedikált könyvre, például Elie Wieseltől vagy Denzel Washingtontól, ezenkívül James Baldwin és Mark Twain regényeit, és olyan könyveket, amelyeket az Obama- vagy Clinton-házaspárok írtak, vagy róluk szólnak. (2012-ben Barack Obama elnöktől vehette át Morrison a Szabadság-medált.)

A könyvek nagyon jó állapotban vannak: Morrison gondos olvasó volt, nem törte meg a könyvek gerincét, és nem hajtott soha szamárfület a lapokon. Nem használt klasszikus könyvjelzőt, helyette random tárgyakat használt, hogy megjelölje, hol tart az olvasásban, például egy boríték darabkáját, vagy az üzenetrögzítő használati utasítását tartalmazó kártyát. Nagyon sok Stephen King-könyve volt - érdekes mód nem a legnépszerűbbek. Ami a legviccesebb, hogy a gyűjtemény része néhány olyan könyvtári könyv is, amelyeket sosem vitt vissza a könyvtárba - köztük saját regényének, a Nagyonkéknek egy példánya, amely tele van Morrison megjegyzéseivel, aláhúzásaival és áthúzásaival.

Forrás: Galerie

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Arthur Miller lenyűgöző könyvgyűjteménye a New York-i Közkönyvtárhoz kerül

A New York-i Közkönyvtár idén egy jelentős gyűjteménnyel bővül: Athur Miller 692 kötetből álló könyvtárát kapják meg.

...
Hírek

Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.

...
Hírek

Népkonyha volt, most a világ egyik legszebb könyvtára

Volt már népkonyha, karavánszeráj, sőt még egy mecset istállójaként is funkcionált, néhány éve viszont teljes felújításon esett át az az isztambuli könyvtár, amelyet most a világ egyik legszebbjeként emlegetnek.

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

Szerzőink

...
Bányász Attila

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Forgách Kinga

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

...
Valuska László

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

...
Kritika

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre