Magyarország is megérezte a tongai vulkánkitörést

Magyarország is megérezte a tongai vulkánkitörést

Hétvégén Magyarországot is elérte a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma. Bár elsőre szokatlannak hangzik, a történelemben számos példa van arra, hogy a vulkánkitörések messzi földrészek lakóinak az életére is kihatnak. Ajánlunk is a témában egy könyvet.

ro | 2022. január 17. |

Szombaton kitört a csendes-óceáni Tonga-szigetek vízalatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és 5 kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül körülbelül 190 ezer villámot detektáltak - írja az Időkép. A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, amelyet hét órával a kitörést követően a több mint 9 ezer kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett, de a nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott. Magyarországot 15 órával a kitörést követően érte el, a légnyomásmérők szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedést és -süllyedést, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat mutattak.

Marcus Rosenlund
Az időjárás és a történelem
Ford.: Patat Bence, Cser, 2021, 288 oldal
-

Nem példa nélküli, hogy a vulkánkitötések hatását szó szerint a világ másik felén is érzékelni lehet. Egyebek között erre a témára is kitér Marcus Rosenlund Az időjárás és a történelem című könyve. Cikkünkben ezt írtuk: „Abban, hogy Napóleon alulmaradt a waterlooi csatában, nem kizárt, hogy szintén egy vulkán volt a ludas. Az összecsapás előtti napon és éjjel rengeteg eső esett, a hajnali támadásról így le kellett tennie a hadvezérnek, de a sártenger így is megnehezítette a dolgukat. Wellington szerint nagyon kevésen múlt a győzelmük, így utólag talán nem túlzás kijelenteni, hogy minden kisebb-nagyobb tényező igenis szerepet játszott a csata kimenetelében, így az időjárás is. Egy friss tanulmány szerint a vacak időt vulkánkitörés okozhatta, az indonéziai Tamboráé két hónappal korábban. Rosenlund persze nem állítja tényként, hogy valóban így is történt, hiszen bizonyítéka nincs, mindenesetre megjegyzi, hogy nem ez volt az egyetlen eset, amikor Napóleon tervei dugába dőltek az időjárás miatt: elég csak az 1812-es kudarcos oroszországi hadjáratra gondolni.”

A vulkánkitörések hatása a művészetben is tetten érhető: Edvard Munch A sikoly című festményének narancsosan vöröslő háttere nem a festői fantázia terméke. Abban az időben a nem mindennapi naplementéket az indonéz Krakatau vulkán kitörése okozta, akkor ugyanis elképesztő mennyiségű hamu és vulkáni por került a sztratoszférába:

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az évszázadok során csaták menetét, birodalmak sorsát dönthette el az időjárás

Marcus Rosenlund könyve, a popkulturális utalásokban gazdag Az időjárás és a történelem számos példán keresztül mutatja meg, hogy Földünk időjárása egy olyan mátrix, amelyben egy-egy komponens megváltozása birodalmak, civilizációk és kultúrák felemelkedését vagy hanyatlását okozhatja.

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Nagy

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?

Mi köze a gleccserkutatók nászútjának a Dalai Lámához, a krokodilkutató nagybácsihoz vagy Tolkienhoz? Az Időről és vízről lírai szépségű, vállaltan kísérleti munka, amiben Andri Snær Magnason az irodalom és a történetmondás eszközeivel teszi felfoghatóbbá a globális felmelegedésről szóló tudásunkat. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét