Hírek

Mennyire volt tahó Toldi Miklós?

.konyves. | 2020. április 24. |

Fotó: Henning János

A címben feltett kérdésre maga Milbacher Róbert keresi a választ - a Margó-díjas Szűz Mária jegyese és a Léleknyavalyák szerzője, egyben a Pécsi Tudományegyetem docense, az online oktatási mozgalomhoz csatlakozva a szerzői oldalán oszt meg érdekességeket a magyar irodalom tévhiteiről. Ezúttal a Toldi van soron.

Milbacher Róbert szerint a Toldiról szólva egyáltalán nem mindegy, hogy Arany János Toldiját, vagy az utóbbi forrásául szolgáló Ilosvai-művet vesszük alapul. Bár azt hihetnénk, hogy Arany alapvetően hűen követte a forrásként megjelölt művet, Milbacher szerint az igazság ezzel szemben az, hogy radikálisan átalakította azt.

"Ilosvai Toldi-figurája ugyanis mindvégig megmarad annak a zsigeri ösztönlénynek, kizárólag az erejével és testi méreteivel jellemezhető bunkónak, akinek az elején megismerjük.

Míg Arany Toldija egy érzékeny, saját ösztöneit, haragját legyűrni képes, naivan tiszta figurává válik.

Ilosvainál nem az a konfliktus alapja, hogy György paraszti sorban akarja tartani öccsét, éppen fordítva: az udvarban szolgáló báty szégyelli, hogy az öccse nem akar udvari emberré, lovaggá válni. Ilosvai Toldija megelégszik azzal, hogy emelgeti azt, amit más nem tud felemelni (persze próbálja csak utánozni valaki!), és hajkurássza a parasztmenyecskéket, ráadásul egyes kutatások szerint ángyára is, vagyis György feleségére is szemet vetett, ami a valódi konfliktus kiváltója.

Ilosvai Toldija kétszer is gyilkol, és szemben Aranyéval semmiféle lelkiismeretfurdalást sem érez tette miatt. Ilosvai Toldija minden további nélkül lenyakazza a cseh vitézt, eszébe sem jut megkegyelmezni neki, ahogy első szándékból teszi Arany hőse, aki végül csak azért öli meg ellenfelét, mert az orvul rátámad."

Milbacher szerint Ilosvai Toldi-alakjáról a szakirodalom azt tartja, hogy olyan elveszett Toldi-mondakör állhat a hátterében, amelynek a középpontjában egy karneválian túlrajzolt figura áll: "Ennek az alaknak egyetlen tulajdonsága a testi nagysága és testi ereje, és mindaz ami ezzel jár: nagyevő, nagyivó, és nagy szexuális étvággyal és potenciállal rendelkező, ámde mindennemű lovagi erénytől mentes figura.

A magyar Gargantua.

A karneváli világ effajta, szinte cirkuszi látványosságként jellemezhető alakjai a tiszta nevetést szolgálják, amely a zsigeri, ösztönélet elsődlegességének tabusértő vágyán alapul. Arany ebből az ösztönlényből alkotott egy fejlődni és ösztönkésztetéseit kontrollálni, és a jó ügy érdekében felhasználni képes lovagi figurát."

A teljes bejegyzésért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milbacher Róbert leleplezi a magyar irodalom tévhiteit

A Szűz Mária jegyese és a Léleknyavalyák szerzője az online oktatási mozgalomhoz csatlakozva a 19. századi magyar irodalom legendáiról oszt meg érdekességeket. 

...
Kritika

Milbacher Róbert kísérleti bűnregénye önmagában egy hatalmas rejtély

...
Nagy

Milbacher hőseinek hiányzik a létezésükből valami

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!

Hírek
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

...
Nagy

A vágyak és a félelmek műfajában érzem magam otthon

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

...
Hírek

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

...
Hírek

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

...
Hírek

Különös nyomozás hét költő és hét illusztrátor munkái között

...
Hírek

Családi krízisek, identitásproblémák az idei Booker-díj rövidlistás köteteiben

...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

Olvass!
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!