Hírek

Mennyire volt tahó Toldi Miklós?

.konyves. | 2020. április 24. |

Fotó: Henning János

A címben feltett kérdésre maga Milbacher Róbert keresi a választ - a Margó-díjas Szűz Mária jegyese és a Léleknyavalyák szerzője, egyben a Pécsi Tudományegyetem docense, az online oktatási mozgalomhoz csatlakozva a szerzői oldalán oszt meg érdekességeket a magyar irodalom tévhiteiről. Ezúttal a Toldi van soron.

Milbacher Róbert szerint a Toldiról szólva egyáltalán nem mindegy, hogy Arany János Toldiját, vagy az utóbbi forrásául szolgáló Ilosvai-művet vesszük alapul. Bár azt hihetnénk, hogy Arany alapvetően hűen követte a forrásként megjelölt művet, Milbacher szerint az igazság ezzel szemben az, hogy radikálisan átalakította azt.

"Ilosvai Toldi-figurája ugyanis mindvégig megmarad annak a zsigeri ösztönlénynek, kizárólag az erejével és testi méreteivel jellemezhető bunkónak, akinek az elején megismerjük.

Míg Arany Toldija egy érzékeny, saját ösztöneit, haragját legyűrni képes, naivan tiszta figurává válik.

Ilosvainál nem az a konfliktus alapja, hogy György paraszti sorban akarja tartani öccsét, éppen fordítva: az udvarban szolgáló báty szégyelli, hogy az öccse nem akar udvari emberré, lovaggá válni. Ilosvai Toldija megelégszik azzal, hogy emelgeti azt, amit más nem tud felemelni (persze próbálja csak utánozni valaki!), és hajkurássza a parasztmenyecskéket, ráadásul egyes kutatások szerint ángyára is, vagyis György feleségére is szemet vetett, ami a valódi konfliktus kiváltója.

Ilosvai Toldija kétszer is gyilkol, és szemben Aranyéval semmiféle lelkiismeretfurdalást sem érez tette miatt. Ilosvai Toldija minden további nélkül lenyakazza a cseh vitézt, eszébe sem jut megkegyelmezni neki, ahogy első szándékból teszi Arany hőse, aki végül csak azért öli meg ellenfelét, mert az orvul rátámad."

Milbacher szerint Ilosvai Toldi-alakjáról a szakirodalom azt tartja, hogy olyan elveszett Toldi-mondakör állhat a hátterében, amelynek a középpontjában egy karneválian túlrajzolt figura áll: "Ennek az alaknak egyetlen tulajdonsága a testi nagysága és testi ereje, és mindaz ami ezzel jár: nagyevő, nagyivó, és nagy szexuális étvággyal és potenciállal rendelkező, ámde mindennemű lovagi erénytől mentes figura.

A magyar Gargantua.

A karneváli világ effajta, szinte cirkuszi látványosságként jellemezhető alakjai a tiszta nevetést szolgálják, amely a zsigeri, ösztönélet elsődlegességének tabusértő vágyán alapul. Arany ebből az ösztönlényből alkotott egy fejlődni és ösztönkésztetéseit kontrollálni, és a jó ügy érdekében felhasználni képes lovagi figurát."

A teljes bejegyzésért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Milbacher Róbert leleplezi a magyar irodalom tévhiteit

A Szűz Mária jegyese és a Léleknyavalyák szerzője az online oktatási mozgalomhoz csatlakozva a 19. századi magyar irodalom legendáiról oszt meg érdekességeket. 

...
Kritika

Milbacher Róbert kísérleti bűnregénye önmagában egy hatalmas rejtély

...
Nagy

Milbacher hőseinek hiányzik a létezésükből valami

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

Hírek
...
Hírek

Krasznahorkai könyve is megtalálható 2022 figyelemre méltó fordításai között

...
Szórakozás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

...
Zöld

Zöld tetős buszmegállók épülnek a méhek védelméért

...
Könyves Advent

A férfiak dominálta Norvégiában két nő minden létező szabályt megszegett

...
Szórakozás

Zsigó Jenő-bemutató, Átjáróház-premier, Tíz eszkimó [Programajánló]

...
Hírek

1200 éve élt nő jegyzeteire és rajzaira bukkantak egy kéziratban

...
Hírek

Gaiman, Atwood és King is vigasztalta a hoppon maradt elsőkönyves írót a Twitteren

...
Könyves Advent

Alan Turing mítosza szinte kitakarja az egykor élt matematikust, így az unokaöccse hiteles portrét írt róla

...
Hírek

Pető Andrea történész a tudományos szabadság védelméért kapott díjat Oslóban

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!