Harkivban az irrealitás nyomasztó érzése még nem múlt el teljesen

Harkivban az irrealitás nyomasztó érzése még nem múlt el teljesen

Szergej Geraszimov ukrán írót szülővárosában, az orosz határtól mindössze negyven kilométerre fekvő Harkivban érte a Vlagyimir Putyin által elrendelt háború. Első reakciójával Geraszimov írni kezdett, Harkivi naplója pedig nemrég jelent meg magyarul is Bartók Imre fordításában. A hazai kiadás érdekessége, hogy már megkezdődött a fordítás, mikor még javában születtek a bejegyzések. A Nyugati tér blogon most megjelent egy rövid interjú a szerzővel, a legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük.

ro | 2022. június 17. |
Szergej Geraszimov
Harkivi napló
Ford.: Bartók Imre, Helikon, 270 oldal
-
  • Nem a trauma volt az oka annak, hogy naplót kezdett írni, hanem „a szorongás, ami a nagyfokú meglepetéssel és hitetlenséggel keveredett, mert errefelé senki nem gondolta, hogy ez megtörténhet”.
  • Geraszimov szerint az irrealitás nyomasztó érzése még mindig nem múlt el teljesen: „Még mindig, mikor ránézek valami különösen borzalmas dologra, például egy valamikori lakóépület nyolcadik emeletéről lelógó betonlapra, egy fa legfelső ágain lógó virágos függönyre, egy véres csizmára a törmelékkupacon, úgy érzem, csak rosszat álmodom”.
  • A háború előtti kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy a Kelet-Ukrajnában élő ukránok többsége az oroszokat – a támadás megkezdéséig – a testvéreiknek tekintették. „Tehát pszichológiai értelemben ez a háború lehetetlen volt, még Donbász és a Krím után is”.
  • Szerinte a háború teljesen elkerülhető lett volna: „Ha Putyin környezetében csak néhány őszinte ember lett volna, aki elég bátor ahhoz, hogy kimondja az igazságot (a legtöbben tudták az igazságot, hogy a leendő háború őrültség), akkor a háború nem kezdődött volna el. De mindegyikük gyávának bizonyult”.
  • A mindennapjairól szólva elmondta, hogy általában nagyon korán kel, figyeli a robbanások hangját, és ha kellően távolról jönnek a zajok, akkor gyorsan leírja a legégetőbb, legfontosabb benyomásait. „Aztán történik valami, például egy áramszünet vagy valami hasonló, vagy egy különösen hangos robbanás, ami megrázza az épületet, és mindenki kiugrik az ágyból. Így marad abba az írás hirtelen egy ostrom közepén”.
  • Geraszimov úgy véli, könyvében semmi sem volt száz százalékig tudatos, és életében először fordult elő vele, hogy egy fejezet befejezése után nem tudta, mi fog történni a következőben.
  • Az író most is Harkivban tartózkodik, és bár az oroszokat kiszorították a városból, de ők mindent megtesznek, hogy visszatérhessenek. „Verseket fordítok, leírok néhány új élményt, online tanítom a diákjaimat, és sok apró, a túléléshez szükséges dolgot csinálok.”

A teljes interjút ITT olvashatjátok.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ukrajna lerohanásának egyik első irodalmi lenyomata a Harkivi napló

Harkiv ostromáról számol be Szergej Geraszimov író könyve, a Harkivi napló, amely a Könyvhétre magyarul is megjelenik Bartók Imre fordításában.

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

...
Podcast

Ki az a Putyin? Egy történet a KGB-től az ukrajnai háborúig

Sz. Bíró Zoltánnal, Oroszország-szakértővel, a Putyin Oroszországa című könyv szerzőjével beszélgettünk emlékezetpolitikáról, hatalmi játékokról és felemelkedéstörténetről.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.