Az NKA egyáltalán nem ad támogatást a Szépírók Társaságának 2024-re

Az NKA egyáltalán nem ad támogatást a Szépírók Társaságának 2024-re

A társaság szerint a döntés diszkriminatív, mert a pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül egyedüliként ők nem kaptak támogatást.

ki | 2023. november 01. |

A Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszünteti a Szépírók Társasága támogatását – közölte kedden a társaság a Facebook-oldalánEzúttal is a korábbiakhoz hasonló színvonalon állították össze a pályázati anyagot, szerényebb méretű keretösszeggel. Az NKA a tavalyi évben már harmadára csökkentette a szervezet támogatását.

"Mivel »a jelentős, legalább egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, reprezentatív magyarországi (...) írószervezetek, melyek taglétszáma a pályázatot megelőző évben legalább száz fő, és éves rendszerességgel szerveznek a pályázati célban megjelölt programokat« számára kiírt pályázaton éppen a negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága nem bizonyult érdemesnek a támogatásra,

így a döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként.

Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül. Az imént ismertetett pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül ráadásul egyedüliként, ami újfent megerősíti a döntés diszkriminatív voltát.”

A Szépírók Társasága ezért ismét adománygyűjtő kampányba kezdett, hogy folytatni tudják működésüket. Emellett azt is bejelentették, hogy december 20-ára Támogatói Estet szerveznek.

A szakmai és érdekvédelmi közösséget 1997-ben alapították „azzal a céllal, hogy a korszerű irodalomszemlélet, a hatékony érdekképviselet és a demokratikus kultúrpolitika fóruma legyen”. A tagság nagy része a Magyar Írószövetségből vált ki.

FRISSÍTÉS

A Nemzeti Kulturális Alap közleményben cáfolja, hogy megszüntette volna a Szépírók Társaságának támogatását, "mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság". 

Azt írják, a NKA "projektek (rész)támogatását végzi.

 Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával.

A pályáztatást – kezdve a pályázati felhívások során alkalmazott kritériumrendszer megfogalmazásától a döntések meghozataláig bezárólag szakemberekből álló szakmai kollégium végzi." Visszautasítják továbbá, hogy a Szépírók Társasága politikai döntésnek akarja beállítani az NKA "Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést".

A döntésről és a jogorvoslati lehetőségről a következőket írják: az "NKA-kollégiumában a szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kulturális és Innovációs miniszter delegál 3-3 főt, tehát egy 9 fős szakemberekből álló kuratóriumról van szó, ahol a kurátorok többségi szavazással döntenek, ki-ki a maga szakmai belátása szerint és a maga felelősségére, a demokratikus rendszerek szokásjoga szerint. Jelen esetben elutasító döntés született úgy, hogy egyetlen tagnak sem volt kifogása és észrevétele a szavazati eredménnyel kapcsolatban. Az öt altémában meghirdetett felhívásra 187 db pályázat érkezett, amelyből 76 részesült támogatásban, 111-et elutasított a kuratórium.

Ami a fellebbezést illeti, a pályázati eljárás során az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően lehetséges jogorvoslati lehetőségként az eljárás minden fázisában, a hivatkozott jogszabály által meghatározott módon kifogást benyújtani, melynek feltételeit mind a felhívás, mind az elutasító levél tartalmazza."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Danyi Zoltán, Deczki Sarolta és Borda Réka kapta a Szépíró-díjakat

2023. október 28-án adták át a Szépírók Társasága idei díjait. 

...
Hírek

Elapadtak az állami támogatások, adománygyűjtő kampányt indított a Szépírók Társasága

A Nemzeti Kulturális Alap harmadára csökkentette a legnagyobb független magyar írószervezet éves támogatási összegét, ami ellehetetleníti a Szépírók Társasága működését. Most viszont bárki előfizethet a független kortárs magyar irodalom jövőjére.

...
Hírek

A kormány homofób intézkedései ellen tiltakozik a Szépírók Társasága

A napokban magyar, angol, német, spanyol, katalán, olasz és szlovák nyelven jelenik meg a Szépírók Társasága tiltakozása a magyar kormány homofób, kirekesztő intézkedései ellen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.