Elapadtak az állami támogatások, adománygyűjtő kampányt indított a Szépírók Társasága

Elapadtak az állami támogatások, adománygyűjtő kampányt indított a Szépírók Társasága

A Nemzeti Kulturális Alap harmadára csökkentette a legnagyobb független magyar írószervezet éves támogatási összegét, ami ellehetetleníti a Szépírók Társasága működését. Most viszont bárki előfizethet a független kortárs magyar irodalom jövőjére.

ro | 2023. január 10. |

A Szépírók Társaságának 2023-as költségvetése jelentős bevételtől esett el: az eddig megszokott, évente 7,5-10 millió forintos NKA-támogatási összeg 3 millió forintra csökkent, amelynek kifizetését ráadásul előre nem látható időre zárolták. A kuratóriumi döntés természetesen nemcsak gazdasági, hanem politikai döntésként is értelmezhető, azonban a Szépírók Társasága mindent megtesz azért, hogy ellenszélben is képviselje tagjainak érdekeit - derül ki a szervezet közleményéből.

Utóbbi - épp ezért - többféle lehetőséget is igyekszik megragadni az átmeneti és legalább középtávú megoldásért: nemzetközi irodalmi-kulturális érdekvédelmi szervezetekkel vették fel a kapcsolatot, megkeresték magántámogatóikat, hogy ajánlásaik alapján stabil és állandóan bővülő szponzorációs bázist hozzanak létre, valamint tárgyalnak a jelenleg is futó hazai és nemzetközi projektjeik kibővítéséről és folytatásáról. 

Mindezeken felül azonban a biztos működéshez szükség van adománygyűjtő kampányra is, amely közösségi finanszírozás keretében valósul meg. Azok, akik egyszeri 25 000 forintos vagy havonta 2500 forintos utalással magánszemélyként segítik a Szépírók Társaságának működését, cserébe

  • rendszeresen hírlevelet kapnak az irodalmi szervezet eseményeiről, könyvmegjelenésekről, publikációkról;
  • részt vehetnek kizárólag a támogatóknak szóló különleges közönségtalálkozókon, felolvasóesteken, irodalmi eseményeken;
  • limitált példányszámú, sorszámozott, dedikált kiadványokhoz juthat hozzá.

Vállalkozások, cégek számára 250 000 forinttól induló támogatói csomagot tudnak ajánlani.

Bankkártyás fizetéssel, egyszeri vagy rendszeres támogatással is lehet segíteni a Szépírók Társasága munkáját az Adjukossze.hu oldalán keresztül, tehát lehetőségeikhez mérten is támogathatják az ország legnagyobb, független irodalmi szervezetét, hogy újabb lépést tehessenek az önálló, stabil és folyamatosan fejlődő működés felé, és hogy a minőségi magyar irodalomnak ne csak múltja, hanem jelene és jövője is legyen!

A Szépírók Társaságának adománygyűjtő oldalát ITT találjátok!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új elnökséget választott a Szépírók társasága

Czinki Ferenc, Babiczky Tibor, Józsa Márta került az új elnökségbe. A májusban a társaság történetében először elektronikusan megtartott elnök- és alelnökválasztás minden korábbinál nagyobb legitimitással tisztelte meg a vezetőség újonnan választott két tagját, írják sajtóközleményükben.

...
Hírek

Az írás munka vagy hobbi? Szociális alapot indít a Szépírók Társasága

Szociális alapot indít a Szépírók Társasága, amihez mi, olvasók is hozzá tudunk járulni adományokkal. 

...
Hírek

Egy ukrán könyvkiadó adományokból küldene könyveket a menekült gyerekeknek

Az Old Lion Publishing nevű ukrán könyvkiadó azoknak az ukrán kisgyerekeknek gyűjt most könyvekre, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait