Tíz országban jelenik meg Rubik Ernő első könyve, amelyből az embert mint rejtvényt érthetjük meg

Tíz országban jelenik meg Rubik Ernő első könyve, amelyből az embert mint rejtvényt érthetjük meg

Fogtál a kezedben Rubik-kockát? Próbáltad kirakni? Ment? Nem ment? Sokan sokféle dolgot mondtak már a Rubik-kockáról, ami jelenleg is meghatározó kulturális jelenség, de maga a feltaláló még soha nem mondta el a saját történetét. A Librinél jelenik meg Rubik Ernő A mi kockánk című könyve magyarul, amivel párhuzamosan tíz másik országban is kiadják az eredetileg angolul írt könyvet. Halmos Ádámot, a Libri Kiadó ügyvezetőjét kérdeztük a Rubik-könyvről és a magyar szinten különleges nemzetközi megjelenésről.

Valuska László | 2020. június 16. |

“A mi kockánk nem életrajzi könyv (2019-ben Catherine Eccles irodalmi scout még memoárként hivatkozott rá - megj.: vl), a rejtvényekről szól általában, és arról a rejtvényről is, ami mi magunk vagyunk” - mondta Halmos Ádám. A kiadóvezető szerint olyan a könyv, mintha 

egy inspiráló, nagy tudású ember engedne bepillantást a gondolataiba, miközben megértjük, hogy a tanulás, a kreatív szemlélet és design mit jelent a mindennapokban,

és közben megismerjük a kocka történetét, a feltalálásától a világsikerig és azon is túl. A Kossuth- és Széchenyi-díjas játéktervezőt, építészt, Rubik Ernőt a gyermeki kíváncsiság, a játékosság és az alkotókedv összefüggése érdekelte, és most ezt egy könyvben meséli el.

Rubik Ernő Fotó: Rubik’s Brand Ltd

Halmos szerint ez a könyv arról szól, hogy Rubik mit tanult a kockának köszönhetően, és mit adott a kocka a világnak, ezért szerinte az sem túlzás, hogy ennek a könyvnek egyszerre szerzője Rubik Ernő és a kocka maga. A feltaláló összegezni akarta a saját tanulási folyamatát, ami elválaszthatatlan a kocka felfedezésétől, így bár a könyv nem önéletrajzi, a kocka létrehozásának kérdéseit és problémáit, valamint a sikerré válás útját is megmutatja, vagyis a kockán keresztül képet alkothatunk Rubikról is.

Az idén 75 éves Rubik nagyon visszahúzódó ember, kerüli a nyilvánosságot, és bár rengeteget beszélnek a kockáról, a feltaláló még nem mondta el a saját szempontjából a felfedezése, a gondolkodása és a sikere történetét, mert 

itt nem kizárólag egy népszerű játékról van szó, amivel már egymilliárdan játszottak, hanem komplex gondolkodásra nevelésről és problémamegoldásról is.

A Rubik-kocka 40 évvel ezelőtt, 1980-ban indult világhódító útjára, és lett a mai napra egy mindenki számára ismert játék. A kockát 1974-ben találta ki Rubik Ernő, három évvel később került piacra Magyarországon. A nyolcvanas években az egyik legnépszerűbb játék volt Amerikában. Volt kiállításon a New York-i Museum of Modern Artban, kapott szócikket az Oxford szótárban, a Youtube tele van kocka-tutorialokkal, kihívásokkal és versenyekkel. A magas intelligencia és az összetett gondolkodás szimbólumává vált, a filmekben rendszeresen a karakter szellemi képességeit ábrázolják a kockával. A John Malkovich-menetben, az Armageddonban, a Snowdenben, a Wall-E-ban vagy a Pókember: Irány a Pókverzumban, de még a Seinfeldben és a Simpsonban is feltűnt. A Maroon 5 és a Spice Girls klipjeiben is megjelent, ahogy a Time címlapján is, a Red Bull évente világbajnokságot szervez a legjobbaknak, és a Google-ben állítólag a hetedik legnépszerűbb keresés a kérdés, hogyan rakjuk ki a Rubik-kockát.

“Nagyon sok ellentétpár van az életünkben, amelyek együttélésének fontosságát szintén a kocka jelképezi: az amatőr és profi szemlélet egyaránt fontos a sikerhez, az egyszerűnek tűnő kihívások a kockához hasonlóan néha különösen komplexek, és rendre felmerül a kérdés, hogy belevágjunk-e lehetetlennek tűnő dolgokba vagy inkább meg se próbáljuk.

A mi kockánk azt mutatta meg nekem, hogy nem érdemes megijedni, nem érdemes nem megpróbálni egy olyan probléma megoldását, ami elsőre úgy tűnik, jóval túlmutat a saját lehetőségeinken”

 - mondta Halmos arról, mi számára a legfontosabb üzenet a könyvben.

A mi kockánkon közel 4 éve dolgozik Rubik Ernő, angol nyelven készül, amerikai szerkesztővel, a kinti címe: Cubed – the puzzle of us all. A megjelenés előtt egy évvel már tíz országba adták el a nemzetközi branddé vált kockáról és egy feltaláló gondolkodásáról szóló könyv kiadási jogait. Kevés nemzetközi szinten is értelmezhető magyar márka van, de a Rubik-kocka ilyen, ezért nemzetközi stratégiát dolgoztak ki Halmosék, amihez elsőnek Amerikában kellett kiadót találni. Tizenkét-tizenöt kiadót kerestek meg, mindenkit érdekelt a Rubik-könyv, így végleges kézirat nélkül, egy 30-40 oldalas előzetes ismertető alapján indult el a licitháború. 

Halmos a nemzetközi tárgyalásokon azt vette észre, hogy kivétel nélkül érdeklődve hallgatták a külföldi kiadók a kocka történetét, ez egy olyan jelenség, ami érzelmeket vált ki mindenkiből. 

A Rubik-kockában az is különös, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kirakod, mégis játszol vele, és ha ki is raktad, akkor újra neki akarsz kezdeni. 

Amerikában a Macmillan kiadói csoporthoz tartozó Flatiron adja ki a könyvet, a jogokat aukción nyerték el. Ez mekkora dolog? A Macmillan Publisherst 1843-ban alapította Londonban két testvér, Daniel és Alexander Macmillan, ők adták ki Lewis Carrollt és Rudyard Kiplinget is. 177 év alatt különböző felvásárlások után válhatott a világ egyik legnagyobb és legmeghatározóbb kiadójává. A Flatiron adta ki Alicia Keys memoárját, Jeanine Cummins siker- és botránykönyvét, az Amerika földjét (amiről itt írtunk). A 2014-ben alapított kiadó azzal a céllal jött létre, hogy kevés címszámmal dolgozva, minden megjelenésnek a legnagyobb támogatást megadva készítsenek könyveket, például megjelent náluk Oprah Winfrey, Jamie Oliver, Nigella Lawson, Melinda Gates (itt írtunk A nő helyéről), a volt alelnök és jelenlegi demokrata elnökjelölt, Joe Biden vagy a volt FBI-vezér, James Comey non-fictionje. Amerika mellett Nagy-Britanniában Malala, a németeknél és hollandoknál Harari kiadója vette meg a jogokat, de megjelenik Olaszországban, Kínában, Koreában, Csehországban, Szlovákiában is és miután a végleges kézirat alig néhány hete készült el, várhatóan jópár más országból is jönnek még érdeklődők. 

Halmos egyfelől ügynöki, másfelől kreatív fejlesztői feladatokat látott el, de mindvégig az volt a legfontosabb szempontja, hogy az amerikai olvasók számára is működjön a könyv, ezért amerikai szerkesztő dolgozott a kezdetektől a szövegen. A nemzetközi könyvkiadásban általában az ismeretterjesztő könyveken a kiadó és a szerző közösen dolgoznak a koncepción, ami Rubik esetében nem működött:

ő alapvetően ebben a munkában is, ahogy a kockában is, kérdésfelvetéseket látott, amelyeket meg akart válaszolni.

Rubik Ernő nem akart szokványos könyvet készíteni, folyamatosan változtatott, módosított, így négy-öt év belső érlelés után mostanra készült el a több körben szerkesztett és korrektúrázott végleges kézirat. 

Rubik Ernő A mi kockánk című könyve szeptemberben jelenik meg, de már előjegyezhető.A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.