Tíz országban jelenik meg Rubik Ernő első könyve, amelyből az embert mint rejtvényt érthetjük meg

Tíz országban jelenik meg Rubik Ernő első könyve, amelyből az embert mint rejtvényt érthetjük meg

Fogtál a kezedben Rubik-kockát? Próbáltad kirakni? Ment? Nem ment? Sokan sokféle dolgot mondtak már a Rubik-kockáról, ami jelenleg is meghatározó kulturális jelenség, de maga a feltaláló még soha nem mondta el a saját történetét. A Librinél jelenik meg Rubik Ernő A mi kockánk című könyve magyarul, amivel párhuzamosan tíz másik országban is kiadják az eredetileg angolul írt könyvet. Halmos Ádámot, a Libri Kiadó ügyvezetőjét kérdeztük a Rubik-könyvről és a magyar szinten különleges nemzetközi megjelenésről.

Valuska László | 2020. június 16. |

“A mi kockánk nem életrajzi könyv (2019-ben Catherine Eccles irodalmi scout még memoárként hivatkozott rá - megj.: vl), a rejtvényekről szól általában, és arról a rejtvényről is, ami mi magunk vagyunk” - mondta Halmos Ádám. A kiadóvezető szerint olyan a könyv, mintha 

egy inspiráló, nagy tudású ember engedne bepillantást a gondolataiba, miközben megértjük, hogy a tanulás, a kreatív szemlélet és design mit jelent a mindennapokban,

és közben megismerjük a kocka történetét, a feltalálásától a világsikerig és azon is túl. A Kossuth- és Széchenyi-díjas játéktervezőt, építészt, Rubik Ernőt a gyermeki kíváncsiság, a játékosság és az alkotókedv összefüggése érdekelte, és most ezt egy könyvben meséli el.

Rubik Ernő Fotó: Rubik’s Brand Ltd

Halmos szerint ez a könyv arról szól, hogy Rubik mit tanult a kockának köszönhetően, és mit adott a kocka a világnak, ezért szerinte az sem túlzás, hogy ennek a könyvnek egyszerre szerzője Rubik Ernő és a kocka maga. A feltaláló összegezni akarta a saját tanulási folyamatát, ami elválaszthatatlan a kocka felfedezésétől, így bár a könyv nem önéletrajzi, a kocka létrehozásának kérdéseit és problémáit, valamint a sikerré válás útját is megmutatja, vagyis a kockán keresztül képet alkothatunk Rubikról is.

Az idén 75 éves Rubik nagyon visszahúzódó ember, kerüli a nyilvánosságot, és bár rengeteget beszélnek a kockáról, a feltaláló még nem mondta el a saját szempontjából a felfedezése, a gondolkodása és a sikere történetét, mert 

itt nem kizárólag egy népszerű játékról van szó, amivel már egymilliárdan játszottak, hanem komplex gondolkodásra nevelésről és problémamegoldásról is.

A Rubik-kocka 40 évvel ezelőtt, 1980-ban indult világhódító útjára, és lett a mai napra egy mindenki számára ismert játék. A kockát 1974-ben találta ki Rubik Ernő, három évvel később került piacra Magyarországon. A nyolcvanas években az egyik legnépszerűbb játék volt Amerikában. Volt kiállításon a New York-i Museum of Modern Artban, kapott szócikket az Oxford szótárban, a Youtube tele van kocka-tutorialokkal, kihívásokkal és versenyekkel. A magas intelligencia és az összetett gondolkodás szimbólumává vált, a filmekben rendszeresen a karakter szellemi képességeit ábrázolják a kockával. A John Malkovich-menetben, az Armageddonban, a Snowdenben, a Wall-E-ban vagy a Pókember: Irány a Pókverzumban, de még a Seinfeldben és a Simpsonban is feltűnt. A Maroon 5 és a Spice Girls klipjeiben is megjelent, ahogy a Time címlapján is, a Red Bull évente világbajnokságot szervez a legjobbaknak, és a Google-ben állítólag a hetedik legnépszerűbb keresés a kérdés, hogyan rakjuk ki a Rubik-kockát.

“Nagyon sok ellentétpár van az életünkben, amelyek együttélésének fontosságát szintén a kocka jelképezi: az amatőr és profi szemlélet egyaránt fontos a sikerhez, az egyszerűnek tűnő kihívások a kockához hasonlóan néha különösen komplexek, és rendre felmerül a kérdés, hogy belevágjunk-e lehetetlennek tűnő dolgokba vagy inkább meg se próbáljuk.

A mi kockánk azt mutatta meg nekem, hogy nem érdemes megijedni, nem érdemes nem megpróbálni egy olyan probléma megoldását, ami elsőre úgy tűnik, jóval túlmutat a saját lehetőségeinken”

 - mondta Halmos arról, mi számára a legfontosabb üzenet a könyvben.

A mi kockánkon közel 4 éve dolgozik Rubik Ernő, angol nyelven készül, amerikai szerkesztővel, a kinti címe: Cubed – the puzzle of us all. A megjelenés előtt egy évvel már tíz országba adták el a nemzetközi branddé vált kockáról és egy feltaláló gondolkodásáról szóló könyv kiadási jogait. Kevés nemzetközi szinten is értelmezhető magyar márka van, de a Rubik-kocka ilyen, ezért nemzetközi stratégiát dolgoztak ki Halmosék, amihez elsőnek Amerikában kellett kiadót találni. Tizenkét-tizenöt kiadót kerestek meg, mindenkit érdekelt a Rubik-könyv, így végleges kézirat nélkül, egy 30-40 oldalas előzetes ismertető alapján indult el a licitháború. 

Halmos a nemzetközi tárgyalásokon azt vette észre, hogy kivétel nélkül érdeklődve hallgatták a külföldi kiadók a kocka történetét, ez egy olyan jelenség, ami érzelmeket vált ki mindenkiből. 

A Rubik-kockában az is különös, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kirakod, mégis játszol vele, és ha ki is raktad, akkor újra neki akarsz kezdeni. 

Amerikában a Macmillan kiadói csoporthoz tartozó Flatiron adja ki a könyvet, a jogokat aukción nyerték el. Ez mekkora dolog? A Macmillan Publisherst 1843-ban alapította Londonban két testvér, Daniel és Alexander Macmillan, ők adták ki Lewis Carrollt és Rudyard Kiplinget is. 177 év alatt különböző felvásárlások után válhatott a világ egyik legnagyobb és legmeghatározóbb kiadójává. A Flatiron adta ki Alicia Keys memoárját, Jeanine Cummins siker- és botránykönyvét, az Amerika földjét (amiről itt írtunk). A 2014-ben alapított kiadó azzal a céllal jött létre, hogy kevés címszámmal dolgozva, minden megjelenésnek a legnagyobb támogatást megadva készítsenek könyveket, például megjelent náluk Oprah Winfrey, Jamie Oliver, Nigella Lawson, Melinda Gates (itt írtunk A nő helyéről), a volt alelnök és jelenlegi demokrata elnökjelölt, Joe Biden vagy a volt FBI-vezér, James Comey non-fictionje. Amerika mellett Nagy-Britanniában Malala, a németeknél és hollandoknál Harari kiadója vette meg a jogokat, de megjelenik Olaszországban, Kínában, Koreában, Csehországban, Szlovákiában is és miután a végleges kézirat alig néhány hete készült el, várhatóan jópár más országból is jönnek még érdeklődők. 

Halmos egyfelől ügynöki, másfelől kreatív fejlesztői feladatokat látott el, de mindvégig az volt a legfontosabb szempontja, hogy az amerikai olvasók számára is működjön a könyv, ezért amerikai szerkesztő dolgozott a kezdetektől a szövegen. A nemzetközi könyvkiadásban általában az ismeretterjesztő könyveken a kiadó és a szerző közösen dolgoznak a koncepción, ami Rubik esetében nem működött:

ő alapvetően ebben a munkában is, ahogy a kockában is, kérdésfelvetéseket látott, amelyeket meg akart válaszolni.

Rubik Ernő nem akart szokványos könyvet készíteni, folyamatosan változtatott, módosított, így négy-öt év belső érlelés után mostanra készült el a több körben szerkesztett és korrektúrázott végleges kézirat. 

Rubik Ernő A mi kockánk című könyve szeptemberben jelenik meg, de már előjegyezhető.2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós, akiről Esterházy Péter azt mondta, hogy mindannyian az ő köpönyegéből bújtak ki. Mészöly 1954-től szabadfoglalkozású íróként dolgozott, életművének gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, ezzel együtt több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet szerzője. Életét sokféleképpen be lehet mutatni, mi most tíz jellegzetes és emlékezetes fényképet választottunk ki.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Kritika

Egy nyakas skótnak és egy őrült amerikainak köszönhetik a britek a legismertebb értelmező szótárjukat

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.