Giorgia Meloni beperelte a Gomorra világhírű szerzőjét

Kedden kell megjelennie a római bíróságon Roberto Savianónak, a Gomorra szerzőjének, akit Giorgia Meloni, Olaszország nemrég beiktatott miniszterelnöke perelt be rágalmazásért. 

fk | 2022. november 14. |

Roberto Saviano a Gomorra című világsikerű regény szerzője. 2006-ban megjelent könyvében a nápolyi Camorra működését leplezte le, a kötetből több mint 12 millió példányt adtak el és több mint 50 nyelvre fordították le, emellett film és sorozat is készült belőle. A sikernek azonban súlyos ára volt, 2008-ban ugyanis kiderült, hogy merényletet akarnak elkövetni ellene. Saviano azzal haragította magára a szervezett alvilágot, hogy saját kutatásain alapuló regényében bepillantást engedett a nápolyi maffia gazdasági ügyleteibe. Könyvében név szerint említette a Nápolyt és környékét uraló camorraklánokat, részletesen beszámolva piszkos üzleti ügyeikről a védelmi pénzek szedésétől a drog- és fegyverkereskedelmen át a szemétszállításig. Kényes témát feszegető könyve miatt a maffiacsaládok célkeresztjébe került. Mivel naponta kapott halálos fenyegetéseket és névtelen telefonhívásokat, ezért kénytelen volt folyamatosan változtatni a lakhelyét és azóta is állami védelem alatt él. Közben azonban az új olasz nemzedék szemében a szervezett bűnözés elleni harc jelképe lett (Ragadozók című könyvéről ITT írtunk).

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit
A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

Nicolas éles eszű és tehetséges fiú, a nápolyi Forcella negyedben felnőve viszont úgy látja, az érvényesüléshez és pénzhez vezető leghatékonyabb út, ha bandát szervez a barátaiból, és kiharcolja helyét a maffiában. Roberto Saviano, a nápolyi maffiát bemutató Gomorra szerzőjének 2016-os regénye végre magyarul is olvasható.

Tovább olvasok

Most Olaszország miniszterelnöke Giorgia Meloni perelte be őt rágalmazásért. Egy 2020-as tévéműsorban Saviano rohadéknak nevezte Melonit és Salvinit, amiért ellenzik a menekültek kimentését a tengerből. A nyilatkozata egy nagy vihart kavart eset nyomán történt, amikor egy hathónapos guineai kisbaba megfulladt egy hajótörést követően, Saviano pedig részben Melonit és Savianót nevezte meg felelősként.

5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni
5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni
Tovább olvasok

Meloni még tavaly, az ellenzék vezetőjeként nyújtotta be keresetét rágalmazás miatt. Ha Savianót bűnösnek találják, az olasz törvények szerint akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik. Saviano szerint az ügy arról szól, hogy vele statuáljanak példát, így megfélemlítve másokat is, akik kritizálják a hatalmon lévőket.  Szerinte nem az a sértő, amit ő mondott, hanem az, ahogy az embertelen politikusok teljes embercsoportokat erőszakolónak és drogdílernek neveznek, és tömegek életét teszik tönkre a propagandával.

Forrás: The Guardian/ 24.hu

 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

A Gomorra után Roberto Saviano egy fiú történetét mondta el, aki egy nápolyi kölyökbanda élére állt, és a jussát követelte a Camorrában.

...
Hírek

A nápolyi maffia karácsonyig megöli az írót

...
Hírek

A maffiaüldözött írót bátorságáért díjazták

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!