Giorgia Meloni beperelte a Gomorra világhírű szerzőjét

Kedden kell megjelennie a római bíróságon Roberto Savianónak, a Gomorra szerzőjének, akit Giorgia Meloni, Olaszország nemrég beiktatott miniszterelnöke perelt be rágalmazásért. 

fk | 2022. november 14. |

Roberto Saviano a Gomorra című világsikerű regény szerzője. 2006-ban megjelent könyvében a nápolyi Camorra működését leplezte le, a kötetből több mint 12 millió példányt adtak el és több mint 50 nyelvre fordították le, emellett film és sorozat is készült belőle. A sikernek azonban súlyos ára volt, 2008-ban ugyanis kiderült, hogy merényletet akarnak elkövetni ellene. Saviano azzal haragította magára a szervezett alvilágot, hogy saját kutatásain alapuló regényében bepillantást engedett a nápolyi maffia gazdasági ügyleteibe. Könyvében név szerint említette a Nápolyt és környékét uraló camorraklánokat, részletesen beszámolva piszkos üzleti ügyeikről a védelmi pénzek szedésétől a drog- és fegyverkereskedelmen át a szemétszállításig. Kényes témát feszegető könyve miatt a maffiacsaládok célkeresztjébe került. Mivel naponta kapott halálos fenyegetéseket és névtelen telefonhívásokat, ezért kénytelen volt folyamatosan változtatni a lakhelyét és azóta is állami védelem alatt él. Közben azonban az új olasz nemzedék szemében a szervezett bűnözés elleni harc jelképe lett (Ragadozók című könyvéről ITT írtunk).

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit
A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

A Gomorra után Roberto Saviano egy fiú történetét mondta el, aki egy nápolyi kölyökbanda élére állt, és a jussát követelte a Camorrában.

Tovább olvasok

Most Olaszország miniszterelnöke Giorgia Meloni perelte be őt rágalmazásért. Egy 2020-as tévéműsorban Saviano rohadéknak nevezte Melonit és Salvinit, amiért ellenzik a menekültek kimentését a tengerből. A nyilatkozata egy nagy vihart kavart eset nyomán történt, amikor egy hathónapos guineai kisbaba megfulladt egy hajótörést követően, Saviano pedig részben Melonit és Savianót nevezte meg felelősként.

5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni
5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni
Tovább olvasok

Meloni még tavaly, az ellenzék vezetőjeként nyújtotta be keresetét rágalmazás miatt. Ha Savianót bűnösnek találják, az olasz törvények szerint akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik. Saviano szerint az ügy arról szól, hogy vele statuáljanak példát, így megfélemlítve másokat is, akik kritizálják a hatalmon lévőket.  Szerinte nem az a sértő, amit ő mondott, hanem az, ahogy az embertelen politikusok teljes embercsoportokat erőszakolónak és drogdílernek neveznek, és tömegek életét teszik tönkre a propagandával.

Forrás: The Guardian/ 24.hu

 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

A Gomorra után Roberto Saviano egy fiú történetét mondta el, aki egy nápolyi kölyökbanda élére állt, és a jussát követelte a Camorrában.

...
Hírek

A nápolyi maffia karácsonyig megöli az írót

...
Hírek

A maffiaüldözött írót bátorságáért díjazták

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.