Giorgia Meloni beperelte a Gomorra világhírű szerzőjét

Kedden kell megjelennie a római bíróságon Roberto Savianónak, a Gomorra szerzőjének, akit Giorgia Meloni, Olaszország nemrég beiktatott miniszterelnöke perelt be rágalmazásért. 

fk | 2022. november 14. |

Roberto Saviano a Gomorra című világsikerű regény szerzője. 2006-ban megjelent könyvében a nápolyi Camorra működését leplezte le, a kötetből több mint 12 millió példányt adtak el és több mint 50 nyelvre fordították le, emellett film és sorozat is készült belőle. A sikernek azonban súlyos ára volt, 2008-ban ugyanis kiderült, hogy merényletet akarnak elkövetni ellene. Saviano azzal haragította magára a szervezett alvilágot, hogy saját kutatásain alapuló regényében bepillantást engedett a nápolyi maffia gazdasági ügyleteibe. Könyvében név szerint említette a Nápolyt és környékét uraló camorraklánokat, részletesen beszámolva piszkos üzleti ügyeikről a védelmi pénzek szedésétől a drog- és fegyverkereskedelmen át a szemétszállításig. Kényes témát feszegető könyve miatt a maffiacsaládok célkeresztjébe került. Mivel naponta kapott halálos fenyegetéseket és névtelen telefonhívásokat, ezért kénytelen volt folyamatosan változtatni a lakhelyét és azóta is állami védelem alatt él. Közben azonban az új olasz nemzedék szemében a szervezett bűnözés elleni harc jelképe lett (Ragadozók című könyvéről ITT írtunk).

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit
A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

Nicolas éles eszű és tehetséges fiú, a nápolyi Forcella negyedben felnőve viszont úgy látja, az érvényesüléshez és pénzhez vezető leghatékonyabb út, ha bandát szervez a barátaiból, és kiharcolja helyét a maffiában. Roberto Saviano, a nápolyi maffiát bemutató Gomorra szerzőjének 2016-os regénye végre magyarul is olvasható.

Tovább olvasok

Most Olaszország miniszterelnöke Giorgia Meloni perelte be őt rágalmazásért. Egy 2020-as tévéműsorban Saviano rohadéknak nevezte Melonit és Salvinit, amiért ellenzik a menekültek kimentését a tengerből. A nyilatkozata egy nagy vihart kavart eset nyomán történt, amikor egy hathónapos guineai kisbaba megfulladt egy hajótörést követően, Saviano pedig részben Melonit és Savianót nevezte meg felelősként.

5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni
5+2 könyv arról, hogy milyen menekültnek lenni
Tovább olvasok

Meloni még tavaly, az ellenzék vezetőjeként nyújtotta be keresetét rágalmazás miatt. Ha Savianót bűnösnek találják, az olasz törvények szerint akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik. Saviano szerint az ügy arról szól, hogy vele statuáljanak példát, így megfélemlítve másokat is, akik kritizálják a hatalmon lévőket.  Szerinte nem az a sértő, amit ő mondott, hanem az, ahogy az embertelen politikusok teljes embercsoportokat erőszakolónak és drogdílernek neveznek, és tömegek életét teszik tönkre a propagandával.

Forrás: The Guardian/ 24.hu

 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

A Gomorra után Roberto Saviano egy fiú történetét mondta el, aki egy nápolyi kölyökbanda élére állt, és a jussát követelte a Camorrában.

...
Hírek

A nápolyi maffia karácsonyig megöli az írót

...
Hírek

A maffiaüldözött írót bátorságáért díjazták

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Nagy

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Zarifa Ghafari, Afganisztán egykori egyetlen női polgármestere Budapestre látogatott, hogy bemutassa bátor és szókimondó memoárját. Könyve a háborús Afganisztán és leginkább az afgán nők mindennapjaiba enged betekintést.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

...
Karádi Gergő

“Minek kéne bármin is izgulni?” - Mmamt: Okos, hülye

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!