Hírek film olasz maffia

A nápolyi maffia karácsonyig megöli az írót

Valuska László | 2008. október 14. |

Merényletre készül Roberto Saviano olasz író, a Gomorra című világsikerű regény szerzője ellen a nápolyi maffia - jelentette kedden az olasz média, és adta ki az MTI, és mi igen vonakodva fogadtuk a hírt, hátha megint egy béna sajtókampány. De közben beszámolt róla a Time, a Daily Mail, a Guardian, a Reuters.

A merényletet még idén karácsony előtt végre akarják hajtani a két éve 24 órás rendőri védelem alatt álló nápolyi író ellen. A rendőrség egy bűnbánó maffiózótól szerzett tudomást a tervről, vallomását hihetőnek tartják, és nyomozást indítottak az ügyben.

A 29 éves Saviano azzal haragította magára a szervezett alvilágot, hogy saját kutatásain alapuló regényében bepillantást engedett a nápolyi maffia, a camorra gazdasági ügyleteibe. Kényes témát feszegető könyve miatt, amelyből csak Olaszországban 1,2 millió példányt adtak el, Saviano már régóta maffiacsaládok célkeresztjébe került. Naponta kap halálos fenyegetéseket és névtelen telefonhívásokat, ezért folyamatosan változtatja lakhelyét. Regényében név szerint említi a Nápolyt és környékét uraló camorraklánokat, részletesen beszámolva piszkos üzleti ügyeikről a védelmi pénzek szedésétől a drog- és fegyverkereskedelmen át a szemétszállításig.

Jelenet a filmből

Saviano egy új olasz nemzedék szemében a szervezett bűnözés elleni harc jelképe lett, 42 nyelvre lefordított bestsellerének filmváltozata májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, és Oscar-díjra is jelölték. A film sikere még inkább felingerelte a nápolyi alvilágot, és mihamarabb el akarja tenni láb alól az írót a testőreivel együtt - mondta az igazságszolgáltatással együttműködő camorratag, aki a Sandokan néven ismert bebörtönzött "keresztapa", Francesco Schiavone embere.

Az olasz újságok szerint a hírhedt Casalesi-család döntött úgy, hogy beváltja a korábbi fenyegetéseket, és karácsonyig végez az íróval. (A klán legutóbb hat afrikai meggyilkolása miatt szerepelt a hírekben, ami miatt zavargások törtek ki az illegális bevándorlók között.)

Politikusok szolidaritási felhívást tettek közzé az író mellett. "Senki nem nyúlhat Savianóhoz" - jelentette ki Giovanna Melandri volt kabinetminiszter, aki Olaszországot gyötrő rákos daganathoz hasonlította a camorrát.

"Nem én, hanem azok az olvasók keltettek félelmet a maffiafőnökökben, akik megvették és sikeressé tették a Gomorrát. Camorráról szóló könyv még soha nem aratott ekkora nemzetközi diadalt, ami megijesztette a maffiát" - mondta az író egy hétfői rádióműsorban.

Saviano nagy árat fizetett a sikerért. "Teljes magányban élek, két éve csak rendőrök vesznek körül. Elvesztettem barátságokat és kapcsolatokat" - vallotta meg a szerző, aki már új regényén dolgozik. Témája különösen aktuális: a Nápoly környéki szeméthegyek - mérgező hulladékok - egészségkárosító hatásaival foglalkozik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.