Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

Szeptember utolsó hétvégéje különösen gazdag programokot kínál az irodalom szerelmeseinek, hiszen párhuzamosan zajlanak a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, illetve a PesText rendezvényei. És ez még nem minden! Író-olvasó találkozók és dedikálások mellé ajánlunk programokat.

vn | 2023. szeptember 28. |

A másik érintése

 

Mikor? Szeptember 28-ától.

Hol? A mozikban.

Buvári Tamás filmje az emberi érintés hiányáról szól. A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú: egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával, velük keressük a megoldást ebben a rendkívüli roadmovie-ban. A történet jelene nem véletlenül télen játszódik. És nem véletlenül Európa legnagyobb tavánál. Ahol a táj jeges és hideg, és kék és fehér. És csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban. Amikor még minden rendben lévőnek látszott.

Megelevenedő nevek ‒ Léda Ady-doboza / Ady Endre képeslapjai

-

Mikor? Szeptember 29., 17 óra.

Hol? Ady Endre Emlékmúzeum (1053 Budapest, Veress Pálné utca 4-6.)

Mit rejt vajon Ady nagy szerelmének párizsi dobozkája? A tárgyakhoz nem ragaszkodó költőzseni által képződő kis gyűjtemény is titokzatos kalandozásra ad alkalmat, és ezek kapcsán érdekességekben bővelkedve sejlik fel a múlt. Az Ady-házaspárral és a velük kapcsolatban előkerülő nevekkel, emblematikus személyekkel és viszonyrendszereikkel behatóbban foglalkozni érdekes és egyben tanulságos lehet a ma embere számára is. Közel kerülni, ráeszmélni a dolgok és az emberi lélek összetettségére, kirajzolni a komplexitásukban árnyalt személyiségeket magával ragadó és katartikus, meghatározó élmény lehet. Ez a tudás a különféle hagyatékokból táplálkozik, amely a leghívebb kulcsot, a leghitelesebb kapaszkodót, kapcsolatot jelenti.

Léda Ady-doboza / előadó: Rózsafalvi Zsuzsanna

Ady Endre képeslapjai / előadó: Varga Katalin

Részletek erre>>

Magyar Népmese Napja

-

Mikor? Szeptember 30., egész nap.

Hol? Pénzmúzeum (1122 Budapest, Krisztina körút 6.)

A Pénzmúzeum is megünnepli a népmese napját, azaz Benedek Elek születésnapját szeptember 30-án. Az eseményen a történetmesélés kapja a főszerepet! Lesz bábszínház, online közvetített népmese maraton, kézművesfoglakozás, valamint mesesarok, ahol Kopek Janka, a Vígszínház színész olvas fel népmeséket.

Részletek erre>>

Változatok élővízre – vers és zene Závada Péter költővel és Balogh Máté zeneszerzővel

-

Mikor? Szeptember 30., 16 óra.

Hol? Duna Múzeumban (2500 Esztergom, Kölcsey utca 2.)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság fenntartásában működő esztergomi Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria 2022-ben Vízrajzi térkép hívószóval hirdetett pályázatot képzőművészek számára, hogy az együttműködés keretében szorosabbá tegye tudomány és művészet kapcsolatát, előmozdítsa új műalkotások létrejöttét és kifejezze a kortárs művészet iránti elkötelezettségét. A kiállítás záró rendezvényén, 2023. szeptember 30-án a pályázat ötletgazdája, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István köszönti a vendégeket, majd Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészi vezetője mutatja be a tárlat nyomtatott katalógusát. A megjelenteknek egyúttal rendhagyó tárlatvezetésben is lehet részük a kiállító művészek részvételével. Mindezeken túl a hazai művészeti élet két jeles szereplőjének, Závada Péternek és Balogh Máténak kifejezetten erre az alkalomra készített verses-zenés előadása színesíti a programot, amely igazi csemegének ígérkezik a művészetkedvelő látogatók számára!

Részletek erre>>

Roderik Six Özönvíz című kötetének bemutatója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

-

Mikor? Szeptember 30., 18 óra.

Hol? Millenáris B épület Szabó Magda Terem

Hónapok óta megállás nélkül szakad az eső. Egy kollégium tetejéről négy diák figyeli, ahogy az utcákat lassan elönti a víz ‒ ők a város utolsó megmaradt lakói. Miközben a fiatalok szexszel, alkohollal és egy új szintetikus droggal, az Ultrával küzdenek az unalom ellen, a víz szintje egyre csak emelkedik. Amikor aztán egyikük egy vihar során halálos sebesülést szenved, és készleteik is lassan apadni kezdenek, nekik is dönteniük kell, hogyan nézzenek szembe a kíméletlenül közeledő végítélettel. Az ökológiai katasztrófa díszletei között Roderik Six hátborzongató történetet mesél el az emberi alkalmazkodókészségről és a túlélés könyörtelen ösztönéről.

A szerzővel Lénárt Zsuzsa és Valuska László beszélget.

Részletek erre>>

Kiss Noémi / A város mint könyvtár 03

-

Mikor? Október 4., 18 óra
Hol? Tompa 17 Könyvtár és Kávézó

A generációkon át felgyülemlett családi könyvtárak, a gondosan ápolt személyes kánonok alakítják életünket. Egy várost a könyvei felül is megközelíthetünk, ahogy tesszük a Tompa17 Könyvtár és Kávézóban: személyes történetek egyenesen a könyvespolcról. Hogyan áll össze egy személyes könyvtár? Hogyan öröklődik a hagyomány a könyveken keresztül? Hogyan lesznek az írók könyvei az elképzelt közös budapesti könyvtár elemei?  Nyolc író, nyolc történet, amely közelebb vezet a metaforikus könyvtárhoz, amit a város jelent számunka. Beszélgetések városról és könyvekről. A beszélgetéssorozat partnere a Könyvesmagazin.hu. A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A népmesék nem biztonságot adtak, hanem erőt, hogy megváltoztassam az életem

A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója. Pontokba szedtük, mi mindenről esett szó a beszélgetésben, a teljes adást pedig meg is hallgathatod.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré