Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

ro | 2021. november 29. |

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

Zalka Csenge Virág
Ribizli a világ végén
Ill.: Herbszt László, Móra, 2021, 240 oldal
-

Zalka Csenge Virág hivatásos mesemondó, és neve ezzel a kötettel vált ismertté a legtöbb olvasó számára. A Ribizli a világ végénben régi magyar népmeséket mesél újra, arra figyelve, hogy a történetek a mai gyerekek számára is befogadhatóak legyenek. Ismert népmesei fordulatok és rendhagyó hősök jellemzik a kötetet, amelynek történetei többek között a Szigetköz, Székelyföld, Vajdaság és Kárpátalja mesehagyományait idézik meg. A könyvet Herbszt László illusztrálta.

Kelta tündérmesék

Kelta tündérmesék
Digi-Book, 2021, 304 oldal
-

Filmek, sorozatok, regények táplálkoznak a mai napig a kelta mesékből: Joseph Jacobs 1892-ben válogatta össze egy kötetbe ezt a 26 történetet, amelyek között megtalálható Deidre balladája éppúgy, mint a fürge szabó hátborzongató kísértettörténete. Az elsősorban ír, kisebb részben walesi, skót és cornish kultúrát felvillantó válogatás először jelent meg magyar nyelven.

Világvége alsó - Mai népmesék kortárs íróktól

Világvége alsó
Ill.: Máray Mariann, Naphegy Kiadó, 2017, 125 oldal
-

Tizenegy kortárs író gondolta újra a jól ismert népmeséket ebben a kötetben, amelyet Máray Mariann illusztrált. A Világvége alsóban királylányok költöznek a Minecraft-világába és kötnek barátságot a sárkánnyal, a farkas feketemosogatónak áll egy éttermi konyhán, Mátyás király pedig a sötétben mackóbundát vesz fel véletlenül. A kötet szerkesztőjével, Kertész Edinával a kötet megjelenésekor interjúztunk, ezt a cikkünket ITT olvashatjátok.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című kötete lett a hónap könyve.

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.