Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az idei Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, 40 külföldi szerzővel, 180 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Nagycsarnokban, az Üvegcsarnokban, az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

Könyves Magazin | 2023. szeptember 22. |

A Könyvfesztivált az idén 60. születésnapját ünneplő Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, meseterapeuta, néprajzkutató nyitja meg. Az idei Fesztivál díszvendége a népszerű amerikai science-fiction író – John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is. 

John Scalzi nem szégyelli, hogy science-fictiont ír
John Scalzi nem szégyelli, hogy science-fictiont ír
Tovább olvasok

Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be, melynek képviseletében Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete és Arnon Grunberg író, újságíró fog beszédet mondani. A megnyitó esemény helyszíne a Nemzeti Táncszínház lesz, időpontja pedig szeptember 28., 16.00 óra.

A Könyvfesztiválra látogatók tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. 

A Fesztiválon olyan nemzetközi bestseller szerzőkkel is találkozhatnak az érdeklődők, mint Chris Carter, a világhírű Robert Hunter-sorozat szerzője, és a többszörös díjnyertes francia szerző Clara Dupont-Monod, akinek Egy közülünk című regénye az idei év egyik legfelkavaróbb kötete. Emellett debütáló szerzőkkel is megismerkedhetünk, a vasárnapi programok között szerepel Patkó Ágnes és Hidas Bence könyvbemutató beszélgetése is.

2023-ban folytatódik a PesText és a Könyvfesztivál együttműködése: a PesText őszi Irodalmi és Kulturális Fesztiváljára érkező írókkal a Könyvfesztiválra érkezők is találkozhatnak. A PesText szervezésében résztvevő szerzők között található ­- többek között – Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi szerző; valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard.

A Könyvfesztivál keretében szeptember 29-én pénteken kerül sor az Európai Írótalálkozóra az Európa Pontban. Az egész napos eseményen kerekasztal-beszélgetésekkel várjuk az európai irodalom iránt érdeklődőket, akik angol-magyar szinkrontolmácsolással követhetik a különböző tematikájú eseményeket. Az Írótalálkozó programjában szerepel – többek között – a holland írók kerekasztala (résztvevők: Arnon Grunberg, Roxane Van Iperen, Manon Uphoff), és Európai Irodalmi-díjas írók beszélgetése (résztvevők: Federico Pedreira, Piia Leino, Peter Karoshi, Anja Mugerli, Richard Pupala).

A család érzékeny ökoszisztéma, mert a kötőanyaga a bizalom
A család érzékeny ökoszisztéma, mert a kötőanyaga a bizalom

A szlovén Anja Mugerli A méhcsalád című kötetében olyan családokat mutat be, amik a bomlás különböző szakaszába lépnek: állandósul a hiány, csorbát szenved a bizalom, felerősödnek a játszmák. A köteten mégsem uralkodik el a reménytelenség, hiszen Mugerli abban is az életszerűség mellett teszi le a voksát, hogy a nehéz helyzeteket ugyan fájdalmasnak, de elviselhetőnek ábrázolja, amik nem egyszer előszobái az építő változásoknak is. A méhcsalád 2021-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, nálunk ez a hét könyve.

Tovább olvasok

A Nemzetközi Könyvfesztiválhoz idén is csatlakozik a Budapest 150 és a Könyvfőváros programsorozat. A Könyvfőváros fő gondolatai: a Könyv tett, a Könyv híd és a Könyv szabadság. A programok célja, hogy bemutassák a könyv összetartó, összekapcsoló erejét és közösségi élménnyé tegyék az olvasást; a társművészetek bevonásával felhívják a figyelmet a környezetvédelem, a fenntarthatóság fontosságára, és bemutassák Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját.

Hallgass bele a Budapest Nagyregénybe a Könyvfesztiválon!
Hallgass bele a Budapest Nagyregénybe a Könyvfesztiválon!

Különleges meglepetés készül az ősz egyik legfontosabb könyves eseményére. Szeptember 28. és október 1. között a fesztivál látogatói exkluzív részleteket hallgathatnak meg a Budapest Nagyregény 23 fejezetéből a Millenárison. Újra felkereshetik a Budapest Nagyregény jól ismert és népszerű zöld olvasószoba-installációját. Ezúttal is lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődők Polaroid képet készítsenek, könyvet kölcsönözzenek és tájékozódjanak az alkotói projektről.

Tovább olvasok

A Nemzetközi Könyvfesztiválon minden évben az oktatást és a nevelést legjobban segítő könyvért és CD-ért adják át a Budai-díjat. A díjat 1994-ben alapították, az adományozó a II. kerületi Önkormányzat, a zsűri pedig idén a Móricz Zsigmond Gimnázium tanáraiból áll. A díjátadó ünnepségre hagyományosan a Könyvfesztivál utolsó napján kerül sor.

A Millenáris D épületében két helyszínen is várjuk a legkisebb olvasókat: a Gyerek(b)irodalom-ban hagyományosan a kiadók által szervezett programokon vehetnek részt a gyerekek, a Zsibongóban pedig kézműves foglalkozásokat és állandó rajzolási lehetőséget biztosítunk a kicsiknek.

A Könyvfesztivál teljes programja elérhető honlapunkon.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Janne Teller és John Scalzi is érkezik a szeptember 28-án kezdődő Könyvfesztiválra

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2023. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, melynek helyszíne a Millenáris lesz. Az idei Fesztivál 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit.  

...
Hírek

Hallgass bele a Budapest Nagyregénybe a Könyvfesztiválon!

Különleges meglepetés készül az ősz egyik legfontosabb könyves eseményére. Szeptember 28. és október 1. között a fesztivál látogatói exkluzív részleteket hallgathatnak meg a Budapest Nagyregény 23 fejezetéből a Millenárison. 

...
Hírek

Hollandia lesz az idei könyvfesztivál díszvendégországa

A tavalyi évhez hasonlóan a könyvhetet június első felében, a könyvfesztivált pedig szeptember végén tartják Budapesten, így döntött a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) Elnöksége.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.