Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]
Könyves Magazin

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

népmese zalka_csenge_virág móra bookline_kids gyerekirodalom

Ma már nemcsak a klasszikus történetek határozzák meg a gyerek- és ifjúsági könyvek kínálatát, számos kortárs mesét, valamint több ismeretterjesztő kiadványt is találhatunk a könyvesboltokban és a webáruházak felületein, továbbá teret nyertek maguknak azok a kötetek is, amelyek valamilyen módon újragondolják, modernizálják a népmeséket. A Bookline Kids gyerekkönyvajánlóprogram szeptemberben egy ilyen alkotást mutat be, Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve (olvass bele) ugyanis megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

Zalka Csenge Virág
A százegy ajtajú palota – Újraálmodott népmesék
Illusztrálta: Orosz Annabella, Móra, 2022, 157 oldal
-

Dr. Zalka Csenge Virág 2006 óta járja a világot hivatásos mesemondóként, Magyarországon és Amerikában is több népmesegyűjteménye, mesemondásról szóló kézikönyve jelent meg, a szélesebb nyilvánosság 2020-ban ismerhette meg, amikor a HUBBY az Év Gyerekkönyvírójának választotta (a szerzővel nemrég podcasteltünk, ITT vissza tudjátok hallgatni). Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást. Legújabb, A százegy ajtajú palota című kötetéhez a világ számos pontjáról – Görögországból, a skandináv térségből, a Zöld-foki szigetekről és más különleges helyszínekről – válogatott meséket, mesetöredékeket, majd gondolta újra úgy, hogy a népmesékben megszokott fordulatok, karakterek és egyéb sokak által kedvelt mesei elemek ne sérüljenek.

A népmesék ugyanis fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében:

varázslattal, fantáziával töltik meg a mindennapokat,

emellett pedig számos olyan normával, üzenettel, tanulsággal látják el őket, amik viszonyítási pontként szolgálhatnak a hétköznapok során, továbbá pszichológiai vonatkozásai is vannak. Feszültséglevezető és személyiségfejlesztő hatással bírnak, illetve segíthetik a legkisebbeket az előttük álló problémák megoldásában.

„A régi történeteknek van egy időtlensége, egy mesei nyelvezete, ami kiemel minket a mindennapok valóságából, de közben segít is, hogy az igazán fontos, emberi dolgokról beszélgessünk. A magyar meséken keresztül a saját kultúrámhoz kapcsolódom, a családom hagyományait viszem tovább. Más népek meséin keresztül pedig megismerkedem rengeteg érdekes, színes, különleges kultúrával. Másrészt a hagyományos történetek olyan szimbólumokból épülnek fel, amelyek segítenek finoman, mesés formában megfogalmazni a vágyainkat, félelmeinket. Ennek pedig mindig is része volt az, hogy

nemzedékről nemzedékre csiszoltak, változtattak a mesemondók a történeteken”

– tette hozzá Zalka Csenge Virág

A Százegy ajtajú palota minden története után szerepel egy úgynevezett mese mögötti mese, amely érdekességekkel, háttértörténettel látja el az olvasót. Például arról, hogy miért ül örökké szégyenlős kifejezés a lajhármakik arcán, miért nem adták ki a Grimm testvérek legelső kéziratukat, vagy hogy miért egy 1927-es cikket lett az alapja a földikutyákról szóló történetnek. Tehát Zalka Csenge Virág kötete nem egy egyszerű mesekönyv, annál jóval több, ezért választotta a Bookline Kids a hónap kiemelt gyerekkönyvének.

A hónap kiemelt könyve mellett, most is több, kategóriájában kiemelkedő kötet került be a Bookline Kids könyvajánló programjába. Ezek közül az egyik a Robotmese, amelynek történetét Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot-figura alapján, Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki. Hasonlóan izgalmas és értékes olvasnivaló Maros Edit ifjúsági könyve A szívemben titokban, valamint Majoros Nóra Ramszesz 80 gyereke című kötete. Míg előbbi középpontjában egy fiatal lány, dédnagymamája, és Karády Katalin áll, addig az utóbbinak Ramszesz és gyerekei, akikre feleségei távollétében a fáraónak egyedül kell vigyáznia.