Feltehetően letartóztatták a könyvtáralapító palesztin költőt

Feltehetően letartóztatták a könyvtáralapító palesztin költőt

Mosab Abu Toha egy nemrégiben, a New Yorker hasábjain közölt esszéjében félelmének adott hangot, hogy egy napon statisztika lesz a hírekben. Úgy tűnik, mostanra ő is a letartóztatott palesztinok közé került.

Nyitókép: Mosab Abu Toha - Facebook

vn | 2023. november 21. |

Éppen egy hónapja, hogy a harmincéves Mosab Abu Toha egy hosszabb szöveget publikált a New Yorkerben, amelyben leírta, miként zajlanak a napjai Gázában, valamint bemutatta, milyen mérvű pusztítást okoznak a közösségében az izraeli légicsapások. „Előfordul, hogy úgy döntök – fogalmaz ‒, nem nézem a híreket. Hiszen ennek mi is részei vagyunk.” Aztán egy kérdéssel zárja a gondolatmenetet:

„Vajon én is statisztika leszek a hírekben?”

November 20-án a NewYorker.com vezető szerkesztője, Michael Luo azt írta az X-en, hogy a lap „elvesztette a kapcsolatot” Abu Dohával, és Luo úgy tudja, a költőt letartóztatták Gáza középső részén, a tartózkodási helye pedig jelenleg ismeretlen.

Diana Buttu, palesztin-kanadai ügyvéd, a Palesztin Felszabadítási Szervezet korábbi szóvivője a közösségi médiában közzétette, hogy Abu Tohát „az izraeli hadsereg rabolta el Gázában, amikor a családjával együtt próbált menekülni”, és elmondása szerint ezt közvetlenül a költő családjától tudta meg.

Buttu a Guardiannek elmondta, hogy Abu Toha egyik fia az Egyesült Államokban született, és engedélyt kapott a Gázai övezet elhagyására,

de Mosab neve nem szerepelt az ezt biztosító dokumentumon.

Végül – folytatja Diana Buttu, arra hivatkozva, hogy a költő feleségétől szerezte az információt ‒ Abu Toha, a felesége, valamint további két gyerekük neve is rákerült a listára, „és várták, hogy kijussanak, amikor már biztonságos lesz”. Aztán egy ellenőrzőponton másokhoz hasonlóan megállították őket, Mosabot pedig sok más férfival együtt elválasztották a családjától az izraeli hadsereg fegyveresei.

A romok között egy új város bukkan fel – egy palesztin író utolsó sorai
A romok között egy új város bukkan fel – egy palesztin író utolsó sorai
Tovább olvasok

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a Washington Postnak azt nyilatkozta, jelenleg vizsgálják az esetet, az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője pedig arról tájékoztatta a CNN-t, hogy egyelőre nem kommentálják az ügyet.

Abu Toha az al-Shati menekülttáborban született 1993-ban. A gázai Iszlám Egyetemen szerzett angol szakos diplomát, majd 2017-ben szülővárosában, Beit Lahiában megalapította az Edward Said Könyvtárat, az enklávé első angol nyelvű nyilvános könyvtárát – amelyet 2019-ben, Gáza városában egy második fiók megnyitása követett.

A gázai mészárlás ellen tiltakozik Janne Teller, Sally Rooney és több száz író, művész
A gázai mészárlás ellen tiltakozik Janne Teller, Sally Rooney és több száz író, művész

Több mint 600 író és művész írta alá azt a nyílt levelet, amelyben elítélik a Gázában zajló népirtást és kérik, hogy a világ ne támogassa tovább Izraelt. Az aláírók között van a többi között Sally Rooney, Janne Teller, Naomi Klein, Esther Freud és Patricia Lockwood.

Tovább olvasok

Abu Toha 2016 és 2019 között angol nyelvet tanított az ENSZ Segélyszervezetének gázai iskoláiban. 2019 októberében hagyta el először Gázát, hogy a Harvard Egyetem vendégkutatója legyen. Tavaly jelent meg a debütáló verseskötete Things You May Find Hidden in My Ear címmel. A gyűjtemény elnyerte az Amerikai Könyvdíjat, a Palesztin Könyvdíjat,

idén pedig Derek Walcott Költészeti Díjjal is elismerték.

Abu Toha az év elején szerzett diplomát költészet szakon, a Syracuse Egyetemen, ahol tanársegédként is dolgozott, mielőtt visszaköltözött Gázába. Az október 7-én, a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött háború kitörése óta a költő számos amerikai kiadványban, köztük a New Yorkerben, a Washington Postban, a New York Times Magazine-ban, az Atlanticban, legutóbb pedig a Nationben publikált a gázai helyzetről esszéket és verseket. Emellett a közösségi médiában is dokumentálta otthona lerombolását, egyik tanítványa halálát, illetve családja helyzetéről is rendszeresen beszámolt.

Legutóbbi, november 15-i bejegyzésében azt írta: „Életben vagyok. Köszönöm az imáitokat. Nincs élelmiszerünk és tiszta vizünk. Jön a tél, és nincs elég ruhánk. A gyerekek szenvednek. Mi is szenvedünk. A hadsereg most az Al-Shifa kórházban van. Még több halál, még több pusztítás. Ki tudja ezt megállítani? Kérem, állítsák meg most!”

Forrás: Time

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Murakami a gázai helyzetről is elmondta véleményét a spanyol Nobel átvételekor

A japán író a spanyol Nobelként is emlegetett Asztúria hercegnője-díj átvétele előtt beszélt a gázai helyzetről, az álhírekről, a szépirodalom hasznáról, és arról, milyen tervei vannak a jövőre nézve.

...
Hírek

Rupi Kaur visszautasította a Fehér Ház meghívását a gázai helyzet kezelése miatt

Rupi Kaur kanadai költő elutasította a Fehér Ház meghívását a Kamala Harris alelnök által november 8-án megrendezésre kerülő Díváli ünnepre, arra hivatkozva, hogy a Biden-kormányzat „támogatja a jelenlegi támadásokat a palesztinok ellen”.

...
Hírek

Anne Frank és a gettóba zárt fiú falfestményét is megrongálták Milánóban

Az antiszemitizmus ellen készült képeket eltávolították, illetve palesztinpárti üzeneteket írtak rájuk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.