Pablo Neruda, fotó: Fundación Neruda

Újraindul a nyomozás Pablo Neruda gyanús halála miatt

A chilei költőt, aki aktívan politizált, az 1973-as katonai puccs után néhány nappal mérgezték meg. Egy bíróság most elrendelte az ügy újbóli kivizsgálását.

ki | 2024. február 22. |

Újra kell indítani a nyomozást Pablo Neruda halálának ügyében, döntött kedden egy chilei fellebbviteli bíróság, arra hivatkozva, hogy új eszközök segíthetnek kideríteni, pontosan mi okozta a halálát. Neruda unokaöccse, Rodolfo Reyes tavaly decemberben már kérelmezte, hogy nyissák újra az ügyet. A hivatalos álláspont sokáig az volt, hogy a Nobel-díjas költő, diplomata és politikus halálát prosztatarák miatti elgyengülés okozta, Neruda sofőrje azonban kitartóan állította, hogy megmérgezték. Reyes azt mondta decemberben, hogy kanadai, dán és chilei igazságügyi szakértők is találtak a sofőr állítását alátámasztó bizonyítékot, de akkor a bíróság elutasította a kérelmét, ezt írta felül a mostani döntés.

Reyes elmondta, hogy a szakértők olyan nagy mennyiségű Cloristridium botulinumot találtak nagybátyja testében, ami „összeegyeztethetetlen az élettel”. Ez egy botulinum toxin nevű neurotoxint termelő baktérium, mérge a legerősebbek közé tartozik, izomgörcsöket és -bénulást, majd légzésbénulást, végül halált okozhat.

A fellebbviteli bíróság elrendelte a halotti bizonyítvány írásszakértői vizsgálatát, a külföldi szakértők által végzett vizsgálati eredmények metaanalízisét,

valamint a chilei dokumentációs projekt bekérését és egy Clostridium botulinum szakértő bevonását.

Neruda halála néhány nappal az 1973-as katonai puccs után következett be, amikor a hadsereg Augusto Pinochet tábornok vezetésével megdöntötte Salvador Allende törvényes kormányát. Neruda a kommunista párt tagja volt, Allende támogatója és barátja, korábban aktívan politizált, diplomataként és szenátorként is. Sokkolta a puccs és barátai halála, megölése, és azt tervezte, Mexikóba menekül. A tervezett indulás előtt egy nappal azonban kórházba került és meghalt.

A költő-politikus halála azóta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy Chile a '90-es években újra demokratikus ország lett. 2013-ban exhumálták Neruda holttestét, de akkor nem találtak mérgező anyagokat a csontjaiban, a családja és sofőrje viszont további vizsgálatokat követelt. 2015-ben a chilei kormány kijelentette, hogy „nagyon valószínű, hogy egy harmadik fél” volt felelős a haláláért. Néhány éve egy nemzetközi igazságügyi szakértői vizsgálat már megállapította, hogy halálát nem okozhatta a prosztatarákja, azt viszont nem tudták megállapítani, hogy miért halt meg, 2017-ben viszont már találtak Cloristridium botulinumot a koponyacsontjaiban és a fogaiban.

Forrás: AP, fotó: Fundación Neruda

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Navalnijt akkor is napokig rejtegették, amikor novicsokkal mérgezték meg

Navalnij című kötet szerzői Oroszország-szakértők, akik részletes áttekintést nyújtanak az orosz ellenzéki vezető pályafutásának különböző állomásairól és változó nézeteiről. Olvass bele!

...
Hírek

A Navalnij elleni merénylet utáni időszakot mutatja be a díjnyertes dokumentumfilm

Vasárnap este mutatta be a CNN a Sundance-díjas Navalnij című dokumentumfilmet, amely az orosz ellenzéki vezető életét követi nyomon, és a novicsok-mérgezés utáni időszakra fókuszál.

...
Hírek

Atwood a Rushdie-t ért merényletről: Ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

Margaret Atwood a Guardian oldalán adott hangot véleményének a Salman Rushdiet ért pénteki támadás apropóján. Szerinte Rushdie nem akart hős lenni, kiállni mellette és a szólásszabadság mellett azonban mindannyiunk kötelessége. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.