Oprah könyvklubja 25 éve határozza meg, mit olvassanak az amerikaiak

Oprah könyvklubja 25 éve határozza meg, mit olvassanak az amerikaiak

Oprah Winfrey huszonöt éve indította el könyvklubját, amely nagyon rövid idő alatt óriási hatást gyakorolt arra, hogy mit olvassanak az amerikaiak. Akit Oprah ajánlott, az hamarosan az eladási listák élén találta magát. A LitHub az évfordulón összeszedte a könyvklubhoz kapcsolódó legfontosabb számokat – vannak köztük rekordok, elképesztő eladások és persze botrányok.

ro | 2021. szeptember 21. |

Az amerikai kiadók egyvalamit évekig biztosra vehettek: ha Oprah Winfrey ajánlott egy könyvet a műsorában, az garantált siker lett. A tévés személyiség tizennégy éven keresztül havonta kiemelt egy könyvet a talkshow-jában, legtöbbször szépirodalmi művet, választásai pedig nemcsak az eladásokra voltak óriási hatással, de írói karrierek alakulását is nagyban befolyásolták. A kezdő írónak számító nigériai Uwem Akpan 2008-as novelláskötetéből (Say You’re One of Them) például közel 800 ezer példányt adtak el, miután Oprah olvasásra ajánlotta a műsorában. De hasonlóan kimagasló számokat produkált Cormac McCarthy Az út című regénye, amelynek szintén kilőtt az eladása és megközelítette az egymilliót.

Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál
Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál
Tovább olvasok

Oprah Winfrey könyvklubja az elmúlt kilenc évben már a digitális platformokon működik (Oprah’s Book Club 2.0), és bár már nincs olyan elsöprő befolyása, mint volt a 2000-es évek elején, de az úgynevezett Oprah-effektus még mindig él, amit olyan szerzők sikerei is bizonyítanak, mint Cheryl Strayed vagy Colson Whitehead.

Az eredeti könyvklubban, ami a The Oprah Winfrey Show című amerikai talkshow része volt, a műsorvezető összesen hetven könyvet ajánlott – köztük olyan írók műveit, mint Toni Morrison, Isabel Allende, Joyce Carol Oates vagy Jonathan Franzen. Az új könyvklubban (2.0) jelenleg huszonegynél jár az ajánlott könyvek száma – itt olyan szerzők nevével találkozhatunk, mint Marilynne Robinson, Ta-Nehisi Coates vagy Michelle Obama. A könyvklub történetében a legtöbbször amúgy a Nobel-díjas Toni Morrison könyveit ajánlotta Oprah (összesen négyszer).

Oprah 28 női szerző könyvével utazza be idén a világot
Oprah 28 női szerző könyvével utazza be idén a világot

Oprah Winfrey azt tervezi, hogy idén nyáron könyvek segítségével utazza körbe a világot, és azt szeretné, hogy az olvasók is csatlakozzanak hozzá. A koronavírus miatt éppen ezért most 28 olyan könyvet választott ki nyári könyvajánlójába, amelyeknek szerzői nők, és amelyekkel a világ legtávolibb tájait is bejárhatjuk otthonról.

Tovább olvasok

Az eredeti klubnak nagyjából kétmillió tagja volt, és kiszámolták azt is, hogy mekkora extra eladást jelentett egy szerzőnek és kiadónak, ha Oprah ajánlott egy könyvet: a könyvklub legszebb napjaiban ez a szám elérte a félmilliót, ami azt jelentette, hogy ennyivel többen vásárolták meg az adott kötetet. A műsort természetesen nem kerülték el a botrányok sem, az egyik leghíresebb pedig Jonathan Franzen nevéhez kötődik. Oprah Winfrey 2001 szeptemberében választotta ki a Javításokat a könyvklubjába, de amikor ez kiderült, Franzen eléggé fanyalgott. Az író akkor elég lekicsinylően beszélt az Oprah által a könyvklubba kiválasztott kötetekről, amik között – így Franzen – akadnak jók is, de van közöttük egy csomó nyálas, egydimenziós mű is. Később Franzen bocsánatot kért a kijelentéséért, az Oprah-showba szóló meghívását ugyanakkor visszavonták. Ettől függetlenül Franzen Szabadság című regénye 2010 szeptemberében bekerült a könyvklub válogatásába.

A közelmúltban is akadt olyan eset, ami eléggé felborzolta a kedélyeket: Jeanine Cummins Amerika földje című regényét idén januárban választotta ki Oprah. A regény egy tragikus meneküléstörténet, amelyben egy mexikói nő a fiával a drogkartell bosszújától tartva Amerika felé veszi az irányt. A kritikusok egyebek között a sztereotipikus ábrázolásmódot vetették Cummins szemére, valamint azt, hogy fehér íróként egy elnyomott, marginalizált, fenyegetett csoport traumáját kihasználva profitált, és 142 szerző odáig ment, hogy nyílt levélben követelte Oprah Winfreytől, hogy vegye ki a könyvklub kínálatából a könyvet - a botrányról itt írtunk bővebben:

A menekültek helyzetére akarta felhívni a figyelmet, ehelyett az év botránykönyve lett az Amerika földje
A menekültek helyzetére akarta felhívni a figyelmet, ehelyett az év botránykönyve lett az Amerika földje

Az idei év egyik legnagyobb botránykönyve egyértelműen Jeanine Cummins menekülttémában írt regénye, az Amerika földje. A mexikói kartellek elől menekülő anya és fia tragikus története jó céllal íródott, és állítólag több évnyi kutatás is áll mögötte, ennek ellenére kiborította a latin-amerikai írókat, akik közül több mint százan nyílt levélben is tiltakoztak a könyv ellen és még egy mozgalmat is indítottak. A felháborodás, majd az azt követő viták végigsöpörtek egész Amerikán. Írhat-e migránsokról regényt az, akinek soha nem kellett menekülnie? Van-e joga egy többségi társadalomhoz tartozó fehér írónak elmondani egy kisebbség történetét? Át lehet-e érezni, és át lehet-e adni egyáltalán a maga összetettségében egy olyan csoport helyzetét, amelynek nem vagyunk a tagjai? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel az Amerika földjével kapcsolatban, amely durván felkavarta az állóvizet a tengerentúli könyvpiacon.

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Oprah még mindig meghatározza a könyveladásokat

...
Gyerekirodalom

Gyerekeknek olvas fel Oprah Winfrey és az Obama-házaspár

Híres chicagóiakat kértek fel arra, hogy egy könyvtári online sorozat keretében gyerekeknek olvassanak fel. Illusztris a lista.

...
Hírek

Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága