Oprah könyvklubja 25 éve határozza meg, mit olvassanak az amerikaiak

Oprah könyvklubja 25 éve határozza meg, mit olvassanak az amerikaiak

Oprah Winfrey huszonöt éve indította el könyvklubját, amely nagyon rövid idő alatt óriási hatást gyakorolt arra, hogy mit olvassanak az amerikaiak. Akit Oprah ajánlott, az hamarosan az eladási listák élén találta magát. A LitHub az évfordulón összeszedte a könyvklubhoz kapcsolódó legfontosabb számokat – vannak köztük rekordok, elképesztő eladások és persze botrányok.

ro | 2021. szeptember 21. |

Az amerikai kiadók egyvalamit évekig biztosra vehettek: ha Oprah Winfrey ajánlott egy könyvet a műsorában, az garantált siker lett. A tévés személyiség tizennégy éven keresztül havonta kiemelt egy könyvet a talkshow-jában, legtöbbször szépirodalmi művet, választásai pedig nemcsak az eladásokra voltak óriási hatással, de írói karrierek alakulását is nagyban befolyásolták. A kezdő írónak számító nigériai Uwem Akpan 2008-as novelláskötetéből (Say You’re One of Them) például közel 800 ezer példányt adtak el, miután Oprah olvasásra ajánlotta a műsorában. De hasonlóan kimagasló számokat produkált Cormac McCarthy Az út című regénye, amelynek szintén kilőtt az eladása és megközelítette az egymilliót.

Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál
Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál
Tovább olvasok

Oprah Winfrey könyvklubja az elmúlt kilenc évben már a digitális platformokon működik (Oprah’s Book Club 2.0), és bár már nincs olyan elsöprő befolyása, mint volt a 2000-es évek elején, de az úgynevezett Oprah-effektus még mindig él, amit olyan szerzők sikerei is bizonyítanak, mint Cheryl Strayed vagy Colson Whitehead.

Az eredeti könyvklubban, ami a The Oprah Winfrey Show című amerikai talkshow része volt, a műsorvezető összesen hetven könyvet ajánlott – köztük olyan írók műveit, mint Toni Morrison, Isabel Allende, Joyce Carol Oates vagy Jonathan Franzen. Az új könyvklubban (2.0) jelenleg huszonegynél jár az ajánlott könyvek száma – itt olyan szerzők nevével találkozhatunk, mint Marilynne Robinson, Ta-Nehisi Coates vagy Michelle Obama. A könyvklub történetében a legtöbbször amúgy a Nobel-díjas Toni Morrison könyveit ajánlotta Oprah (összesen négyszer).

Oprah 28 női szerző könyvével utazza be idén a világot
Oprah 28 női szerző könyvével utazza be idén a világot

Oprah Winfrey azt tervezi, hogy idén nyáron könyvek segítségével utazza körbe a világot, és azt szeretné, hogy az olvasók is csatlakozzanak hozzá. A koronavírus miatt éppen ezért most 28 olyan könyvet választott ki nyári könyvajánlójába, amelyeknek szerzői nők, és amelyekkel a világ legtávolibb tájait is bejárhatjuk otthonról.

Tovább olvasok

Az eredeti klubnak nagyjából kétmillió tagja volt, és kiszámolták azt is, hogy mekkora extra eladást jelentett egy szerzőnek és kiadónak, ha Oprah ajánlott egy könyvet: a könyvklub legszebb napjaiban ez a szám elérte a félmilliót, ami azt jelentette, hogy ennyivel többen vásárolták meg az adott kötetet. A műsort természetesen nem kerülték el a botrányok sem, az egyik leghíresebb pedig Jonathan Franzen nevéhez kötődik. Oprah Winfrey 2001 szeptemberében választotta ki a Javításokat a könyvklubjába, de amikor ez kiderült, Franzen eléggé fanyalgott. Az író akkor elég lekicsinylően beszélt az Oprah által a könyvklubba kiválasztott kötetekről, amik között – így Franzen – akadnak jók is, de van közöttük egy csomó nyálas, egydimenziós mű is. Később Franzen bocsánatot kért a kijelentéséért, az Oprah-showba szóló meghívását ugyanakkor visszavonták. Ettől függetlenül Franzen Szabadság című regénye 2010 szeptemberében bekerült a könyvklub válogatásába.

A közelmúltban is akadt olyan eset, ami eléggé felborzolta a kedélyeket: Jeanine Cummins Amerika földje című regényét idén januárban választotta ki Oprah. A regény egy tragikus meneküléstörténet, amelyben egy mexikói nő a fiával a drogkartell bosszújától tartva Amerika felé veszi az irányt. A kritikusok egyebek között a sztereotipikus ábrázolásmódot vetették Cummins szemére, valamint azt, hogy fehér íróként egy elnyomott, marginalizált, fenyegetett csoport traumáját kihasználva profitált, és 142 szerző odáig ment, hogy nyílt levélben követelte Oprah Winfreytől, hogy vegye ki a könyvklub kínálatából a könyvet - a botrányról itt írtunk bővebben:

A menekültek helyzetére akarta felhívni a figyelmet, ehelyett az év botránykönyve lett az Amerika földje
A menekültek helyzetére akarta felhívni a figyelmet, ehelyett az év botránykönyve lett az Amerika földje

Az idei év egyik legnagyobb botránykönyve egyértelműen Jeanine Cummins menekülttémában írt regénye, az Amerika földje. A mexikói kartellek elől menekülő anya és fia tragikus története jó céllal íródott, és állítólag több évnyi kutatás is áll mögötte, ennek ellenére kiborította a latin-amerikai írókat, akik közül több mint százan nyílt levélben is tiltakoztak a könyv ellen és még egy mozgalmat is indítottak. A felháborodás, majd az azt követő viták végigsöpörtek egész Amerikán. Írhat-e migránsokról regényt az, akinek soha nem kellett menekülnie? Van-e joga egy többségi társadalomhoz tartozó fehér írónak elmondani egy kisebbség történetét? Át lehet-e érezni, és át lehet-e adni egyáltalán a maga összetettségében egy olyan csoport helyzetét, amelynek nem vagyunk a tagjai? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel az Amerika földjével kapcsolatban, amely durván felkavarta az állóvizet a tengerentúli könyvpiacon.

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Oprah még mindig meghatározza a könyveladásokat

...
Gyerekirodalom

Gyerekeknek olvas fel Oprah Winfrey és az Obama-házaspár

Híres chicagóiakat kértek fel arra, hogy egy könyvtári online sorozat keretében gyerekeknek olvassanak fel. Illusztris a lista.

...
Hírek

Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Hírek
...
Szórakozás

Itt az új előzetes Joel Coen Macbeth-feldolgozásához!

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról