Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál

Oprah Winfrey fontosabb a Nobel-díjnál

.:Benedek:. | 2012. június 06. |
141043934

 

 

Az 1986-tól 2011-ig sugárzott The Oprah Winfrey Show az amerikai televíziózás leghosszabb ideig futó, minden nap jelentkező beszélgetős műsora volt. Műsorvezetőjét, Oprah Winfrey-t az egyik legfontosabb és leggazdagabb médiaszereplővé tette, aki könyvklubot indított, amivel minden hónapra meghatározta, mi lesz bestseller: 2010-ben befejezett könyvklubozását most újrakezdi.

Azóta Oprah Winfrey kevesebbet van képernyőn, inkább saját csatornáját, a Discovery-birodalommal közösen elindított Oprah Winfrey Network működését vezényli. Műsorának egyik legsikeresebb része a könyvklub volt, amit most a modern kor szokásainak megfelelően az online közönség igényeit szeme előtt tartva épít újra.

A The Oprah Winfrey Show egyik jellegzetes része volt Oprah könyvklubja, azaz az Oprah's Book Club. Az 1996-ban indult adás azt tűzte ki célul, hogy minden hónapban egy új könyvet ismertet meg a nézőkkel, közösen olvasva és közösen megbeszélve az élményeket.
A klubban tizenöt év alatt hetven könyvet mutattak be, és következményként minden könyvnek ugrásszerűen megnőtt az eladási példányszáma - az ajánlott kiadványok Oprahnak köszönhetően összesen 55 millió példányban keltek el. (Az USA Today oldalán összegyűjtve találhatjátok az összes címet.) A hatás leírására egy külön kifejezés is született, az Oprah Effect.

A műsort természetesen sokan bírálták, vagy a kiválasztott irodalom minősége, vagy amiatt, hogy a beszélgetések inkább az olvasóközönségről, mint magáról a könyvekről szóltak, és az is igaz, hogy a könyvklub intézményét sem Oprah találta ki, mégis, annyi embert tudott szórakoztatóan rávenni az olvasásra, amennyire száz akadémikus se lett volna képes. Jellemző adat, hogy például Toni Morrison könyveire sokkal nagyobb hatással volt Oprah ajánlása, mint a Nobel-díj.

Külföldi irodalmak beválogatásával (pl. Gabriel Garcia Marquez) a fordítók munkájának elismerésén is nagyot lendített, ebben a cikkben például a 700 ezer példányban elkelt Anna Karenináról mesél a páros, akik abba a szerencsés helyzetbe kerültek, hogy az ő angol változatukra esett Oprah választása.

 

 

Az Oprah Book Club történetéhez persze a botrányok is hozzátartoznak. 2005-ben Oprah választása James Frey A Million Little Pieces című memoárjára esett, amiben a szerző alkohol-, illetve drogfüggőségéről és börtönben töltött napjairól ír. A visszaemlékezésről később kiderült, hogy részben kitaláció, és Oprah végül élő adásban vette rá beismerő vallomásra az írót és szerkesztőjét. A másik híres eset Jonathan Franzennel történt, aki 2001-ben visszautasította, hogy The Corrections című könyve révén szerepeljen a műsorban, mondván, jól esik neki ugyan, hogy Oprah rá gondolt, de szerinte könyve túl bonyolult a korábbi szelekcióhoz hozzászokott közönségnek. Franzent sokan megutálták emiatt, de a könyvének persze jót tett az eset, hiszen Oprah ajánlása mindettől függetlenül rajtamaradt a borítón és az egész ügy csak még jobban felhívta a figyelmet a könyvére. Franzen később bocsánatot kért, de a látványos kibékülésre végül csak 2010-ben került sor, amikor Oprah választása a Szabadságra esett, és ekkor már Franzen sem volt visszautasító, sőt újfent bocsánatot kért és megköszönte a támogatást.

Az Oprah's Book Club végét 2010-ben két Charles Dickens-regény jelentette (ezek már nem is hozták a mágikus Oprah-hatást), a napokban viszont Winfrey bejelentette, hogy újraindul a könyvklub.

 

 

A megújult könyvklub, ahogy a címében elhelyezett 2.0 is mutatja, már az internetes közönségre koncentrál. Első választott könyve a Wild, amelyben Cheryl Strayed ír arról, hogyan tett meg gyalogosan 1800 kilométert a híres Pacific Crest Trail útvonalon. A könyv akkora hatást gyakorolt Winfreyre, hogy egyből a könyvklub újraindításán kezdett gondolkozni, és mivel már nem a kilencvenes éveket írjuk, a korszellemnek megfelelően csak az online interaktivitás jöhetett szóba. Oprah új klubja tehát úgy néz ki, hogy ha rajta keresztül teszünk szert az ajánlott könyvek e-változatára, akkor a műsorvezető speciális jegyzeteit is olvashatjuk, és persze a Twitteren és a Facebookon a szerzőt is bevonva közösen beszélhetjük meg élményeinket.