Oprah még mindig meghatározza a könyveladásokat

.konyvesblog. | 2012. július 24. |

Forrás

Ha hinni lehet az amerikai talkshow-k nagyasszonyának, akkor Cheryl Strayed Wild című regénye volt az, amely arra sarkallta, hogy újra megnyissa könyvklubját. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a könyvklub – korábbi változatában – tizenöt évig működött; ezen időszak alatt Oprah Winfrey hetven könyvet mutatott be, és az általa keltett hírverésnek is köszönhetően az ajánlott kiadványok összesen 55 millió példányban keltek el.

Oprah tartotta a szavát, és a júniusban újraindult könyvklubjában (Oprah’s Book Club 2.0) a Wildot ajánlotta elsőként. A könyvet jegyző Cheryl Strayed élete a kilencvenes évek közepén hullott darabjaira: édesanyja elhunyt rákban, házassága romokban volt. Cheryl ekkor döntött úgy, hogy gyalogosan vág neki a híres Pacific Crest Trail útvonalnak.

A könyv csak részben szól arról, hogy az írónő miként is tett meg 1100 mérföldet a Mojave-sivatagtól kezdve Kalifornián és Oregonon át egészen Washington államig, mindezt teljesen egyedül, ezzel egyidejűleg azonban egy lelki felépülés története is, melynek révén betekintést nyerhetnek az olvasók abba, hogy a megrázkódtatások után hogyan sikerült Cheryl Strayednek végül egyenesbe jönnie, és újra felépítenie saját magát.

A könyvklub oldalára kattintva az érdeklődők több interjút is találnak a szerzővel, emellett elolvashatják Oprah jegyzeteit és kedvenc idézeteit, sőt, a Twitteren és a Facebookon is megoszthatják tapasztalataikat a könyvvel kapcsolatban.

A korábban sokat emlegetett Oprah-hatás most sem maradt el: a Wild már meghódította az eladási listákat, a könyvet pedig – Brazíliától kezdve Lengyelországig, Norvégiától Új-Zélandig – több országban is ki fogják adni. A megfilmesítés jogát már korábban megszerezte a Reese Witherspoonhoz köthető Pacific Standard, sőt, amerikai források szerint nem kizárt, hogy a filmben maga Witherspoon alakítaná az írónőt.