Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 17. |

Kutatások bizonyítják, hogy az olvasás jót tesz az ember mentális egészségének és csökkenti a stresszt, ennek ellenére egy felmérés szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember úgy érzi, nem tud annyit olvasni, mint amennyit szeretne. Hasonló a helyzet Franciaországban is, ott a 15 éven felüliek 65%-a mondta azt, hogy szívesebben olvasna többet, ha tudna.

Az olvasás az a tevékenység, amit általában akkor csinálunk, ha nincs semmi más dolgunk, ez pedig – valljuk be – nagyon ritkán, vagy szinte soha nem fordul elő. Éppen ezért kell tudatosabban kezelni ezt a témát, és megteremteni az időt az olvasásra.

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel - Könyves magazin

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. Az utóbbi időben számos kutatás foglalkozott az olvasás pozitív hatásaival. Bizonyított tény például, hogy a könyvek csökkentik a stresszt és a szorongást.

Ahhoz, hogy az ember több időt tudjon könyvek között tölteni, arra van szükség, hogy az olvasás szokássá váljon, ehhez pedig feljebb kell jutnia a prioritási listán. A legjobb az, ha meg tudjuk találni a helyét a napi rutinunkban, ha pedig sikerül, hamar rájövünk, hogy nagyon megéri. A Psyche magazin most összegyűjtötte a legjobb stratégiákat ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani:

  • Fontos, hogy miért szeretnénk többet olvasni. Ahhoz, hogy valamilyen tevékenység a szokásunkká váljon, elengedhetetlen a motiváció. Tegyük fel magunknak a kérdést, mi a hasznunk az olvasásból (szórakozás, tudásszerzés, szociális érzékenység fejlesztése?). Minél erősebb a belső motiváció, annál nagyobb az esély arra, hogy hosszú távra szokásunkká válik az olvasás.
  • Adjuk meg az engedélyt magunknak, hogy félretehessünk egy könyvet, ha nem tetszik.
  • Teremtsük meg a megfelelő környezetet az olvasáshoz a fizikai vagy akár a digitális térben. Legyenek elérhetők a könyvek, illetve az olvasós alkalmazások.
  • Tudatosítsuk a céljainkat! Legyenek ezek a célok egyszerűek, teljesíthetők. Ha egy oldalt olvasunk el egy nap, akkor egy oldalt, de akkor ahhoz tartsuk magunkat.
  • Nézzük meg, milyen szokásaink vannak, milyen a napi rutinunk és hova tudnánk beilleszteni ebbe az olvasást. Köthetjük akár meglévő szokáshoz is (pl. kávézás, teázás). Minél specifikusabb ez a szokás, annál jobb.
  • Próbáljunk meg minden körülmények között hódolni az új szokásnak, akkor is, ha eleinte ez nehéz. Idővel természetessé és könnyűvé fog válni.
  • Kövessük nyomon, mennyit fejlődtünk. Nem az számít, hogy hány könyvet olvastunk el, hanem, hogy sikerült-e beépítenünk az olvasást a napjainkba. Két hét után azt fogjuk érezni, kezd szokássá válni az olvasás.
  • Fontoljuk meg, hogy van-e kedvünk társasággal olvasni. Csatlakozhatunk könyvklubokhoz, könyvkihívásokhoz.
  • Tekintsünk  úgy magunkra, mint akinek az identitása olvasó. Írjuk le egy papírra, hogy milyen emberré szeretnénk válni, és hogyan fogja segíteni a célunkat az olvasás.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dudolf megmutatja, milyen hibákat nem szabad elkövetni olvasás közben

Szuperaranyos animációban mutatja be nekünk Dudolf, hogy mire érdemes odafigyelni, ha könyvet veszünk a kezünkbe. Ha te se akarod elkövetni a 10 legnagyobb hibát, amely véget vet az olvasásnak, akkor nézd meg a videóját, mutatjuk!

...
Gyerekirodalom

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. A Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

...
Hírek

10 gondolat az olvasásról Harold Bloomtól

A tavaly elhunyt Harold Bloom.az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalomtörténésze volt. Most tíz gondolatot idézünk tőle, amelyben azt fejtegette, hogyan és miért olvas az ember. 

...
Kritika

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

A hét könyve egy hiányos önéletrajz, egy kínos védőbeszéd és egy feldolgozhatatlan családregény keveréke: Apropó nélkül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

...
Szeder Kata

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

...
Valuska László

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

Mi is lenne jobb olvasmány 2020-ban, mint egy sci-fi, amelyben egy rejtélyes vírus kezdi tizedelni az embereket, miközben közeleg a világvége? R. J. Hendon (Juhász Roland) új könyve, a Gyomláló teljesen eltalálta az idei év hangulatát.

...
Nagy

A Pilátusban akkor kezdődik az igazi dráma, amikor lehull az álarc

Szabó Magda Pilátusának hősei minden igyekezetük dacára nem találják az egymáshoz vezető érzelmi utat. A regényből tévéfilm készült, a rendezővel, Dombrovszky Lindával pedig az eredeti könyvről, a színészek kiválasztásáról és Szabó Magda debreceni kultuszáról is beszélgettünk.