Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 17. |

Kutatások bizonyítják, hogy az olvasás jót tesz az ember mentális egészségének és csökkenti a stresszt, ennek ellenére egy felmérés szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember úgy érzi, nem tud annyit olvasni, mint amennyit szeretne. Hasonló a helyzet Franciaországban is, ott a 15 éven felüliek 65%-a mondta azt, hogy szívesebben olvasna többet, ha tudna.

Az olvasás az a tevékenység, amit általában akkor csinálunk, ha nincs semmi más dolgunk, ez pedig – valljuk be – nagyon ritkán, vagy szinte soha nem fordul elő. Éppen ezért kell tudatosabban kezelni ezt a témát, és megteremteni az időt az olvasásra.

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel - Könyves magazin

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. Az utóbbi időben számos kutatás foglalkozott az olvasás pozitív hatásaival. Bizonyított tény például, hogy a könyvek csökkentik a stresszt és a szorongást.

Ahhoz, hogy az ember több időt tudjon könyvek között tölteni, arra van szükség, hogy az olvasás szokássá váljon, ehhez pedig feljebb kell jutnia a prioritási listán. A legjobb az, ha meg tudjuk találni a helyét a napi rutinunkban, ha pedig sikerül, hamar rájövünk, hogy nagyon megéri. A Psyche magazin most összegyűjtötte a legjobb stratégiákat ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani:

  • Fontos, hogy miért szeretnénk többet olvasni. Ahhoz, hogy valamilyen tevékenység a szokásunkká váljon, elengedhetetlen a motiváció. Tegyük fel magunknak a kérdést, mi a hasznunk az olvasásból (szórakozás, tudásszerzés, szociális érzékenység fejlesztése?). Minél erősebb a belső motiváció, annál nagyobb az esély arra, hogy hosszú távra szokásunkká válik az olvasás.
  • Adjuk meg az engedélyt magunknak, hogy félretehessünk egy könyvet, ha nem tetszik.
  • Teremtsük meg a megfelelő környezetet az olvasáshoz a fizikai vagy akár a digitális térben. Legyenek elérhetők a könyvek, illetve az olvasós alkalmazások.
  • Tudatosítsuk a céljainkat! Legyenek ezek a célok egyszerűek, teljesíthetők. Ha egy oldalt olvasunk el egy nap, akkor egy oldalt, de akkor ahhoz tartsuk magunkat.
  • Nézzük meg, milyen szokásaink vannak, milyen a napi rutinunk és hova tudnánk beilleszteni ebbe az olvasást. Köthetjük akár meglévő szokáshoz is (pl. kávézás, teázás). Minél specifikusabb ez a szokás, annál jobb.
  • Próbáljunk meg minden körülmények között hódolni az új szokásnak, akkor is, ha eleinte ez nehéz. Idővel természetessé és könnyűvé fog válni.
  • Kövessük nyomon, mennyit fejlődtünk. Nem az számít, hogy hány könyvet olvastunk el, hanem, hogy sikerült-e beépítenünk az olvasást a napjainkba. Két hét után azt fogjuk érezni, kezd szokássá válni az olvasás.
  • Fontoljuk meg, hogy van-e kedvünk társasággal olvasni. Csatlakozhatunk könyvklubokhoz, könyvkihívásokhoz.
  • Tekintsünk  úgy magunkra, mint akinek az identitása olvasó. Írjuk le egy papírra, hogy milyen emberré szeretnénk válni, és hogyan fogja segíteni a célunkat az olvasás.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dudolf megmutatja, milyen hibákat nem szabad elkövetni olvasás közben

Szuperaranyos animációban mutatja be nekünk Dudolf, hogy mire érdemes odafigyelni, ha könyvet veszünk a kezünkbe. Ha te se akarod elkövetni a 10 legnagyobb hibát, amely véget vet az olvasásnak, akkor nézd meg a videóját, mutatjuk!

...
Gyerekirodalom

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. A Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

...
Hírek

10 gondolat az olvasásról Harold Bloomtól

A tavaly elhunyt Harold Bloom.az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalomtörténésze volt. Most tíz gondolatot idézünk tőle, amelyben azt fejtegette, hogyan és miért olvas az ember. 

...
Nagy

Az Ányék és csont szerelmi háromszöge világokat teremt és rombol le egyszerre

Leigh Bardugo elbűvölő fantáziabirodalmat teremtett, amely a 19. századi cári Oroszország varázslatos világán alapul. Az Árnyék és csont (Shadow and Bone) egzotikus árnyuniverzumára nyitott most ablakot a Netflix.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál.