Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 17. |

Kutatások bizonyítják, hogy az olvasás jót tesz az ember mentális egészségének és csökkenti a stresszt, ennek ellenére egy felmérés szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember úgy érzi, nem tud annyit olvasni, mint amennyit szeretne. Hasonló a helyzet Franciaországban is, ott a 15 éven felüliek 65%-a mondta azt, hogy szívesebben olvasna többet, ha tudna.

Az olvasás az a tevékenység, amit általában akkor csinálunk, ha nincs semmi más dolgunk, ez pedig – valljuk be – nagyon ritkán, vagy szinte soha nem fordul elő. Éppen ezért kell tudatosabban kezelni ezt a témát, és megteremteni az időt az olvasásra.

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel - Könyves magazin

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. Az utóbbi időben számos kutatás foglalkozott az olvasás pozitív hatásaival. Bizonyított tény például, hogy a könyvek csökkentik a stresszt és a szorongást.

Ahhoz, hogy az ember több időt tudjon könyvek között tölteni, arra van szükség, hogy az olvasás szokássá váljon, ehhez pedig feljebb kell jutnia a prioritási listán. A legjobb az, ha meg tudjuk találni a helyét a napi rutinunkban, ha pedig sikerül, hamar rájövünk, hogy nagyon megéri. A Psyche magazin most összegyűjtötte a legjobb stratégiákat ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani:

  • Fontos, hogy miért szeretnénk többet olvasni. Ahhoz, hogy valamilyen tevékenység a szokásunkká váljon, elengedhetetlen a motiváció. Tegyük fel magunknak a kérdést, mi a hasznunk az olvasásból (szórakozás, tudásszerzés, szociális érzékenység fejlesztése?). Minél erősebb a belső motiváció, annál nagyobb az esély arra, hogy hosszú távra szokásunkká válik az olvasás.
  • Adjuk meg az engedélyt magunknak, hogy félretehessünk egy könyvet, ha nem tetszik.
  • Teremtsük meg a megfelelő környezetet az olvasáshoz a fizikai vagy akár a digitális térben. Legyenek elérhetők a könyvek, illetve az olvasós alkalmazások.
  • Tudatosítsuk a céljainkat! Legyenek ezek a célok egyszerűek, teljesíthetők. Ha egy oldalt olvasunk el egy nap, akkor egy oldalt, de akkor ahhoz tartsuk magunkat.
  • Nézzük meg, milyen szokásaink vannak, milyen a napi rutinunk és hova tudnánk beilleszteni ebbe az olvasást. Köthetjük akár meglévő szokáshoz is (pl. kávézás, teázás). Minél specifikusabb ez a szokás, annál jobb.
  • Próbáljunk meg minden körülmények között hódolni az új szokásnak, akkor is, ha eleinte ez nehéz. Idővel természetessé és könnyűvé fog válni.
  • Kövessük nyomon, mennyit fejlődtünk. Nem az számít, hogy hány könyvet olvastunk el, hanem, hogy sikerült-e beépítenünk az olvasást a napjainkba. Két hét után azt fogjuk érezni, kezd szokássá válni az olvasás.
  • Fontoljuk meg, hogy van-e kedvünk társasággal olvasni. Csatlakozhatunk könyvklubokhoz, könyvkihívásokhoz.
  • Tekintsünk  úgy magunkra, mint akinek az identitása olvasó. Írjuk le egy papírra, hogy milyen emberré szeretnénk válni, és hogyan fogja segíteni a célunkat az olvasás.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dudolf megmutatja, milyen hibákat nem szabad elkövetni olvasás közben

Szuperaranyos animációban mutatja be nekünk Dudolf, hogy mire érdemes odafigyelni, ha könyvet veszünk a kezünkbe. Ha te se akarod elkövetni a 10 legnagyobb hibát, amely véget vet az olvasásnak, akkor nézd meg a videóját, mutatjuk!

...
Gyerekirodalom

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. A Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

...
Hírek

10 gondolat az olvasásról Harold Bloomtól

A tavaly elhunyt Harold Bloom.az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalomtörténésze volt. Most tíz gondolatot idézünk tőle, amelyben azt fejtegette, hogyan és miért olvas az ember. 

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.