Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra
Könyves Magazin

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

olvasás gyerek család könyv
 1. Hangoskönyvek
  Bármilyen furcsának tűnik is elsőre, a hangoskönyv is olvasásnak számít. Technikailag persze nem, de egyrészt kedvet csinálhat, másrészt egy nehezen olvasó gyereknek igenis segítség, ha egyszerre látja és hallja a szöveget. A MEK-en egy csomó klasszikus audiováltozata elérhető, így aki szeretné, akár az Iliászt vagy épp A kőszívű ember fiait is meghallgathatja a nyár folyamán.
 2. Alma a fájától
  Régi pedagógiai közhely, hogy nem nevelni kell, hanem példát mutatni, és ez nagyon az olvasásnál sincs másképp. Aki azt látja, hogy a szülei olvasnak, és otthon is sok könyv veszi körül, az nagy eséllyel maga is olvasó lesz. Az sem árt, ha a szülő nyitott arra, hogy megbeszélje a gyerekkel az olvasmányait, így a magányos tevékenység rögtön közös program lesz.
 3. Kuckózni ér
  Egy pszichológusnak biztosan szuperjó magyarázatai lennének arra, hogy gyerekként miért kedveljük annyira azokat a zugokat, ahová be lehet bújni és saját kis világot lehet teremteni. Ehhez néha elég két szék közé egy takarót feszíteni, és kész is van a saját bejáratú gyerekzug. A komfortos olvasókuckó kiépítésétől talán nagyobb lesz az olvasási kedv és lelkesedés is.
 4. Főzés
  Elsőre kicsit talán meredeknek hangzik, de a közös főzés szintén segíthet az olvasási készség fejlesztésében – leginkább persze akkor, ha szakácskönyvet használunk. Először is ott van az összetevők listája, aztán az instrukciók, azaz maga a recept, amit nemcsak elolvasni kell, de meg is kell érteni, ha nem akarjuk katasztrófa-sújtotta övezetté változtatni a konyhát. Egy nehezen olvasó gyereknek mindez apró sikerélmény lehet – érdemes felolvastatni vele az egyes lépéseket, majd egy idő után cserélni: a szülő olvas, a gyerek főz. Win-win.
 5. Olvass, mozizz
  Az örök kérdés természetesen mindig az, hogy mi volt a jobb, a könyv vagy a film. A könyveseknek erre persze csípőből van válaszuk, ugyanakkor az adaptáció sokszor meghozhatja a kedvet egy kevésbé lelkes gyereknél is. A Parents által megkérdezett tanár azt javasolja, hogy ez esetben elolvassák a szülők közösen a könyvet a gyerekkel, majd indulhat a családi mozizás.
 6. Vedd körül magad könyvekkel
  Ha egy gyereket kiskora óta könyvek vesznek körül, akkor nagy eséllyel könnyebben rácsúszik majd az olvasásra, legalábbis ezt állítja a syracuse-i egyetem korai fejlesztéssel foglalkozó kutatója. Szerinte érdemes variálni a szem előtt lévő könyveket, felkeltve ezzel a gyerekek kíváncsiságát. Hagyjuk elől őket (akár a kocsiban vagy a lakás különböző pontjain), így nagy eséllyel könnyebben utánuk nyúlnak, mintha csak a polcon porosodnának.
 7. Irány a könyvtár!
  Bízzatok a könyvtárosokban – rengeteg cím van a fejükben, és közösen biztosan találtok olyat, ami tetszik majd a gyerekeknek. A könyvtárak sok programot is szerveznek, érdemes ezeket is nyomon követni. A szakértők azt javasolják, hagyjuk szabadon bóklászni a gyerekeket a polcok között, hogy a saját ízlésük, érdeklődésük szerint választhassanak könyveket. Érdemes saját olvasójegyet is kiváltani nekik, ez is egy lépés a reménybeli olvasóvá váláshoz.
 8. Felolvasás
  Még ha önállóan is olvas már egy kisgyerek, akkor sem érdemes felhagyni a felolvasással, ennek nemcsak az edukáció, de az érzelmi kötődés, az együtt töltött idő szempontjából is fontos szerepe van. Az olvasmányokat érdemes kettéválasztani, így lesznek azok a – jellemzően könnyebb – történetek, melyeket a gyerekek egyedül, magukban olvasnak, illetve azok a nagyobb ívű, összetettebb mesekönyvek vagy regények, melyeket a szülők olvasnak fel nekik.
 9. A könyv mint ajándék
  Könyvet nemcsak kapni, de adni is jó. Ha a gyerekek a barátaiknak is könyvet ajándékoznak, és esetleg pár sort bele is írnak (például arról, miért ajándékozzák neki épp azt a bizonyos könyvet), azzal a szakértő szerint ő maga is megtanulja, hogy a könyv egyfajta kapocs is lehet, amely összeköti az embereket.
 10. Kérdezz!
  A legfontosabb talán, hogy soha ne hagyjuk magára a gyerekeket az olvasmányaikkal. A szöveg megértése és feldolgozása talán úgy a legkönnyebb, ha kérdezünk. Ez nem azt jelenti, hogy egy verbális olvasónaplót kell stand-up-olnia a gyereknek, de az olyan kérdések, hogy ki a kedvenc szereplője?, mit gondol, mi fog történni a következő fejezetben?, ő mit tenne egy hasonló szituációban?, sokat segíthetnek. A történet így a sajátjává is válik, és talán a folytatáshoz is nagyobb kedve lesz.

Minden gyerek Rowlingot olvas - Könyves magazin

Fotó: Pixabay Az elmúlt húsz évben nem volt olyan könyv vagy sorozat, amely annyira megváltoztatta volna a gyerekek olvasási szokásait, mint a Harry Potter. Ráadásul Rowling varázslószériája sokkal többet tett annál, mint hogy kaput nyitott egy sajátos fantáziavilágra, hiszen sok gyerek éppen ezeknek a történeteknek a hatására fedezte fel, hogy olvasni jó.