Fogadási csalás miatt vizsgálják az irodalmi Nobel-díj kihirdetését

.:wendy:. | 2011. október 10. |

Tomas Tranströmer az irodalmi Nobel-díj kihirdetése előtt hirtelen a legesélyesebbé vált a fogadóirodáknál, ezért felmerült a gyanúja, hogy idő előtt kiszivárogtatták a győztes nevét. A svéd hatóságok vizsgálják az ügyet.

A svéd országos korrupcióellenes testület egyik ügyésze a hétvégén bejelentette, hogy megvizsgálja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint kiszivárogtatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról az irodalmi Nobel-díj várományosának nevét, így ő lett a nyertesre fogadók favoritja az eredményhirdetés előtt.

"Világossá kell tenni, volt-e például pénz ellenében történő kiszivárogtatás" - szögezte le Alf Johansson ügyész. "Vizsgálni fogjuk a körülményeket. Átvizsgáljuk a svéd akadémia adatait, és tájékozódunk a fogadások működéséről" - mutatott rá az ügyész, aki szerint nem indítanak hivatalos vizsgálatot, csak feltárják a helyzetet.

Tomas Tranströmer svéd költő, akit évek óta esélyesnek tartottak a Nobel-díjra, az idei irodalmi Nobel-díj nyertesének csütörtöki kihirdetése előtt közvetlenül a fogadások nagy favoritja lett Svédországban. Míg a díj kihirdetésének napján a reggeli órákban még 13:1 arányban lehetett fogadni rá, közvetlenül a győztes megnevezése előtt már csak 1,66:1 volt a tét Ladbrokes brit fogadóiroda svédországi honlapján, aminek következtében a svéd médiában felmerült, hogy esetleg kiszivárogtatás történt.
Sofia Hjärtberg, a Ladbrokes svédországi részlegének szóvivője elmondta, korábban soha nem tapasztalták, hogy ilyen gyorsan változtak volna a fogadási arányok. Egy nappal a kihirdetés előtt még Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző volt a fogadási listák élén legesélyesebbként.

A TT svéd hírügynökségnek egy esetleges kiszivárogtatásra vonatkozó kérdésére válaszolva Per Wästberg, az akadémia tagja kijelentette, hogy "ezt egyáltalán nem hiszi". Az akadémia tagjain kívül a személyzet talán öt tagja tudta, hogy ki kapja a díjat. "És ezt vagy tíz nappal előbb tudták" - tette hozzá.

A Dagens Nyheter című napilap a szombati számában emlékeztet, hogy 2008-ban már felmerült az akadémiáról való kiszivárogtatás gyanúja, amikor a francia Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta a Nobel-díjat. A lap szerint a Ladbrokes akkor nem fogadott el fogadásokat az irodalmi Nobel-díjra, mert a fogadók valószínűleg tudták, hogy ki kapja a rangos kitüntetést.

Az irodalmi Nobel-díj előtt nem sokkal Dobrica Cosic szerb íróról elterjedt egy álhír, amely szerint ő nyerte a díjat. Erről a hírről később kiderült, hogy szerb politikai aktivisták terjesztették.

(MTI)
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!