Nick Cave: Irgalom nélkül a társadalom elveszíti a lelkét

Nick Cave: Irgalom nélkül a társadalom elveszíti a lelkét

Az elnémítás kultúrájáról és a kegyelem erejéről írt Nick Cave a The Red Hand Files nevű oldalán, ahol rajongóinak kérdéseire szokott válaszolni. A posztjában többek között arról értekezett, hogy számára mit jelent az irgalom, és mit gondol a cancel culture jelenségről.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 14. |

Nick Cave szerint az irgalom olyan érték, amely minden toleráns társadalom szívében ott kellene legyen. Az irgalom annak a végérvényes elfogadása, hogy senki sem tökéletes és ezáltal lehetővé teszi, hogy védve érezzük magunkat a társadalomban a közös gyarlóságunk tudatában. Mint írta, irgalom nélkül egy társadalom elveszíti a lelkét és elpusztítja önmagát, ugyanis az irgalom az, ami megengedi számunkra, hogy szabadon beszélgessünk. Ha a kegyelem az iránymutató, akkor van egy közös megértésen alapuló biztonsági hálónk, és ahogy Oscar Wilde mondta, akkor könnyedén játszhatunk a gondolatokkal.

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel - Könyves magazin

Belelátni egy-egy ismert alkotó agyába sajnos lehetetlen - mármint szó szerint lehetetlen, hiszen a könyvei, levelei, naplói, Instagram-posztjai hasonlóakban segítenek. Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba.

Véleménye szerint azonban az irgalom jelenleg nem adott, pedig ez egy olyan érték, amelyet ápolnunk kell, és amelyre törekednünk kellene. A tolerancia az, ami segíti a tudásvágy szabad áramlását, ami megengedi, hogy olykor hibázzunk, hogy kijavítsuk magunkat, hogy bátrak legyünk, vagy, hogy kétségbe merjünk vonni dolgokat annak érdekében, hogy haladóbb eszméknek engedjünk teret. Kegyelem nélkül a társadalom rugalmatlanná, félelem telivé, bosszúszomjassá és humortalanná válhat.

A levelében arra a kérdésre is válaszolt, hogy mit gondol a cancel culture jelenségről. Az elnémítás kultúrája szerinte éppen a kegyelem ellentéte. A politikai korrektség ma a világ legboldogtalanabb vallásává vált. Az egykor tiszteletreméltó szándék az volt, hogy új, igazságosabb alapokra helyezzék a társadalmat, ugyanakkor mostanság ez a hit a legrosszabb nézőpontokat kínálja, szó szerint rossz vallás lett belőle, ámokfutás.

Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen - Könyves magazin

Többek közt J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushide is aláírták azt a nyílt levelet, amely kedden jelent meg a Harper's magazinban, és amely a cenzúra terjedésére hívja fel a figyelmet. A tiltakozás célja a cancel culture elleni felszólalás, az aláírók szerint ugyanis az elnémítás csak az ellentétes véleményekkel szembeni intoleranciához és nyilvános megszégyenítéshez vezet.

Az elnémítás kultúrájával szemben Nick Cave szerint az együttérzésnek kéne az elsődleges tapasztalatnak lennie, mert csak innen tud előbukkanni a zseni és a képzelőerő. A kreativitás ugyanis szeretetcselekedet, amely a legalapvetőbb hiedelmeknek is neki tud menni, és ezt azért teszi, hogy új perspektívákat kínáljon, amelyekből rá lehet nézni a világra. Egy olyan erő, amely az elnémításban látja a megoldást, akadályozza a társadalom kreatív szellemének kibontakozását és csapást mér a kultúra komplexitására és sokszínűségére. Ugyanakkor szerinte ez az, amiben ma élünk. Egy átmeneti kultúrában vagyunk, amely talán egy igazságosabb társadalmat hoz el. De a fő kérdés az, hogy milyen alapvető értékeket veszítünk el a folyamat során.

Nyitókép: Amelia Troubridge/ Wikimedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányós zacskókra írta legújabb regényét Nick Cave

...
Hírek

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. 

...
Hírek

Nyílt levélben tiltakozik Rowling, Atwood és Rushide az elnémítás kultúrája ellen

Többek közt J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushide is aláírták azt a nyílt levelet, amely kedden jelent meg a Harper’s magazinban, és amely a cenzúra terjedésére hívja fel a figyelmet. A tiltakozás célja a cancel culture elleni felszólalás, az aláírók szerint ugyanis az elnémítás csak az ellentétes véleményekkel szembeni intoleranciához és nyilvános megszégyenítéshez vezet.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

A spanyol Andrés Barba Fényes Köztársaság című kisregényét gyakran hasonlítják A Legyek Urához, hiszen bizarr és meghökkentő alaptörténete a gyerekkori ártatlanság képzetét és a felelősség kérdéseit is feszegeti. Ez a hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kimondatlan Név hőse egy ősi dilemmával találkozik: mi lenne, ha tudnánk, mikor halunk meg?

Kszorvejt az ősi mágia egyik szektája nevelte. Mindig is tudta, hogy a tizennegyedik születésnapján felmászik majd a hegyre, belép a szentélybe, és az istenük, a Kimondatlan áldozata lesz. Ám a halála napján felkeresi egy nagy hatalmú varázsló. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Egy grófnő, aki kiválóan értett a gyerekek nyelvén

A mezítlábas grófnő megmutathatja, milyen egy idilli világba belefelejtkezni, egy letűnt tökéletességbe elrejtőzni, és beburkolni a lelket valamibe, ami biztonságot jelent.