Mit keresett Szentkuthy könyve Nick Cave berlini szobájában?

Mit keresett Szentkuthy könyve Nick Cave berlini szobájában?

ro | 2023. január 11. |

Izgalmas fotót és történetet osztott meg Facebook-oldalán Pallag Zoltán: a fényképet a londoni születésű Bleddyn Butcher készítette 1985-ben, a felvételen az akkor 28 éves Nick Cave látható egy kreuzbergi szoba festői összevisszaságában. Önmagában már az sem érdektelen, hogy mit keresett az ausztrál zenész a nyolcvanas évek közepén Nyugat-Berlinben, ennél sokkal izgalmasabb viszont, hogy a szobában szanaszét heverő könyvek között felfedezhető Szentkuthy Miklós Prae-je. "Vajon hogyan került Gyuláról a Dürer Nyomdából Berlinbe Nick Cave ágyába? (A Prae angol fordítása akkor még nem létezett. Az első kötet 2014-ben jelent meg angolul, a második 2022-ben.)" - írja Pallag Zoltán.

Magyarázatként egy 2018-as interjút idéz, melyet Cantu Mari színésznő adott az artmagazinnak. Ebből kiderül, hogy a Nyugat-Berlinben élő magyar művészek zenész barátaikon keresztül ismerkedtek meg az akkor még Birthday Party (későbbi Bad Seeds) együttessel, amit Nick Cave és Mick Harvey alapított. Az ausztrál zenész-énekes egy ideig lakott a magyaroknál, valamint Uli Malik operatőrnél is egy Dresdener utcai lakásban: "Kijöttem a szobámból, hogy csináljak magamnak egy kávét, ők pedig vidáman whiskyztek a konyhában". Nick Cave tehát beköltözött, Bleddyn Butcher pedig egy szép napont lefotózta, mégpedig a magyar és német művészek mindennapi tárgyai között.

A fotós 2016-ban a Guardiannek mesélt kicsit a kép készítésének körülményeiről. Elmondta, hogy Cave ekkor már dolgozott - későbbi debütáló - regényén. Ez végül 1989-ben jelent meg angolul, magyarul pedig És ​meglátá a szamár az Úrnak angyalát címmel 1992-ben Széky János fordításában. A történet központi alakja a süketnéma Euchrid, aki megteremti a saját világát, Bleddyn Butcher a fotón pedig ezt akarta valamennyire tükrözni, és rávenni Cave-et, hogy tegyen úgy, mintha Euchrid lenne. A fotózáson Cave a kéziratlapok között ült, mellette egy 19. századi Biblia fénymásolata, amelyből a nyelvezetet vette, körülötte a Butcher által fétisnek nevezett tárgyak (ide sorolta az Elvist meg a három gráciát ábrázoló képeket), valamint megjegyezte azt is, hogy a falon lógó hajtincseket Cave olyan piacokon vette, ahová vasárnap délelőttönként szívesen kilátogatott. Akkoriban épp Ezra Pound Cantók című verseskötetét olvasta (ezen a fotón talán jobban látszik, jobboldalt), ami amúgy is jellemző volt rá, a fotós szerint ugyanis Cave abban az időben egyfolytában verseket olvasott, ami odáig fajult, hogy ha az ember kis ideig nem beszélt hozzá, egyszerűen csak elővett egy kötetet és nekiállt verseket olvasni.

Pallag a bejegyzésében még megjegyzi, hogy ugyanebben az időben pár kilométerrel arrébb egy kanadai írónő lázasan gépelte művét, amely később A Szolgálólány meséje címmel vált ismertté. Utóbbiről bővebben itt írtunk:

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon
Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

A kanadai Margaret Atwoodot a legtöbben A szolgálólány meséje című disztópikus történet szerzőjeként ismerik, pedig irodalmi munkássága ennél sokkal szerteágazóbb és figyelemreméltóbb. Az HBO GO-n debütált dokumentumfilm, A szavak ereje most bepillantást enged a szolgálólány főkötője alá: megismerhetjük a könyvek mögött az embert, és kicsit bekukucskálhatunk az ő szemén át a világba, ahol élünk.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nick Cave könyvben mesél a fia halála utáni évekről

A Faith, Hope and Carnage (kábé ‘Hit, remény és vérontás’) című könyv arról szól majd, hogyan élte meg Cave a gyászt, miután a 15 éves fia hat éve meghalt, írta a Guardian.

...
Hírek

Nick Cave: Irgalom nélkül a társadalom elveszíti a lelkét

Az elnémítás kultúrájáról és a kegyelem erejéről írt Nick Cave a The Red Hand Files nevű oldalán, ahol rajongóinak kérdéseire szokott válaszolni. A posztjában többek között arról értekezett, hogy számára mit jelent az irgalom, és mit gondol a cancel culture jelenségről.

...
Hírek

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. 

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait