Michael Chabon nosztalgiázott egyet, az eredmény egy erős fantasy- és SF-lista lett

ro | 2023. augusztus 02. |

Még a pandémia alatt történt, mikor mindenki otthon ült a négy fal között, hogy Michael Chabon elmerengett, és eszébe jutott az a hely, ahol fiatalon igazán komfortosan érezte magát. Utóbbi nem más volt, mint a Page One nevű könyvesbolt, a Maryland állambeli Columbiában. Hiába lehet azóta szabadon mozogni, Chabon mégsem tudja felkeresni a helyet, mivel az már rég bezárt, ez viszont nem tartotta vissza az írót attól, hogy emlékezetből újrakreálja a scifi- és fantasy-szekciót, amelynek a polcairól 1972 és 1980 között szorgosan válogatta az olvasnivalót.

-

A virtuális emlékállításban négy nagy könyvesszekrény jelenik meg, mindegyikben tíz-tíz polccal, a könyveket pedig borítóval kifelé mutatta meg. Egyrészt a vintage SF- és fantasyborítók rajongók most nagyon örülhetnek, de ennél is jobb olvasói szemszögből végigböngészni a könyveket, és látni azt, hogy fiatalon milyen olvasmányok hatottak a Fenegyerekek (kritikánk), a Ragyog a Hold (ez is a hét könyve volt), valamint a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (ITT írtunk róla) szerzőjére. Chabon virtuális polcain így olyan szerző művei lelhetők fel, mint Lovecraft, Isaac Asimov, Philip K. Dick, Arthur C. Clarke, Ursula K. Le Guin, de nem hiányozhatnak a Dűne-, az Alien- és a Star Trek-könyvek sem.

Chabon amúgy azt írja, egyfajta időteleszkópként gondol erre az összeállításra, ami vizuálisan megjeleníti és megidézi mindazt, ami fiatalon inspirálta. Jelenleg a laptopja háttérképeként használja, de azt tervezi, hogy amikor a felesége (a szintén író Ayelet Waldman) nem figyel, életnagyságban kinyomtatja és felteszi a lakásban valamelyik falra.

Forrás: Kirkus

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood és Chabon is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

Eddig nyolcezer amerikai szerző írta alá a petíciót. Azt kifogásolják, hogy az engedélyük és anyagi kompenzáció nélkül használták fel műveiket az MI fejlesztéséhez. 

...
Hírek

Rushdie, Pullman és Chabon is kiáll az SZFE mellett

Brit írók, színészek és rendezők is tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen. A Magyar Hang azt írja, a brit művészvilág aláírásgyűjtésbe kezdett, az akciót David Lan, a londoni Young Vic színház egykori igazgatója szervezi.

...
Nagy

Chabonnak még a nácivadász nagypapát is elhisszük

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Nyolcadikos TikTok-királynő a történelem színpadán – Olvass bele Mészöly Ágnes ifjúsági regényébe!

A Vitéz János Nyolcosztályos Gimnázium időutazói ezúttal a három részre szakadt Magyarországot fedezik fel. Olvass bele az Abszolút Töri sorozat legújabb kötetébe!

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

...
Beleolvasó

Holly Jackson tini detektívje egy kisvárosi gyilkosság valódi elkövetőjét keresi – Olvass bele!

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló ifjúsági regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal. Olvass bele!