Michael Chabon nosztalgiázott egyet, az eredmény egy erős fantasy- és SF-lista lett

ro | 2023. augusztus 02. |

Még a pandémia alatt történt, mikor mindenki otthon ült a négy fal között, hogy Michael Chabon elmerengett, és eszébe jutott az a hely, ahol fiatalon igazán komfortosan érezte magát. Utóbbi nem más volt, mint a Page One nevű könyvesbolt, a Maryland állambeli Columbiában. Hiába lehet azóta szabadon mozogni, Chabon mégsem tudja felkeresni a helyet, mivel az már rég bezárt, ez viszont nem tartotta vissza az írót attól, hogy emlékezetből újrakreálja a scifi- és fantasy-szekciót, amelynek a polcairól 1972 és 1980 között szorgosan válogatta az olvasnivalót.

-

A virtuális emlékállításban négy nagy könyvesszekrény jelenik meg, mindegyikben tíz-tíz polccal, a könyveket pedig borítóval kifelé mutatta meg. Egyrészt a vintage SF- és fantasyborítók rajongók most nagyon örülhetnek, de ennél is jobb olvasói szemszögből végigböngészni a könyveket, és látni azt, hogy fiatalon milyen olvasmányok hatottak a Fenegyerekek (kritikánk), a Ragyog a Hold (ez is a hét könyve volt), valamint a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (ITT írtunk róla) szerzőjére. Chabon virtuális polcain így olyan szerző művei lelhetők fel, mint Lovecraft, Isaac Asimov, Philip K. Dick, Arthur C. Clarke, Ursula K. Le Guin, de nem hiányozhatnak a Dűne-, az Alien- és a Star Trek-könyvek sem.

Chabon amúgy azt írja, egyfajta időteleszkópként gondol erre az összeállításra, ami vizuálisan megjeleníti és megidézi mindazt, ami fiatalon inspirálta. Jelenleg a laptopja háttérképeként használja, de azt tervezi, hogy amikor a felesége (a szintén író Ayelet Waldman) nem figyel, életnagyságban kinyomtatja és felteszi a lakásban valamelyik falra.

Forrás: Kirkus

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood és Chabon is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

Eddig nyolcezer amerikai szerző írta alá a petíciót. Azt kifogásolják, hogy az engedélyük és anyagi kompenzáció nélkül használták fel műveiket az MI fejlesztéséhez. 

...
Hírek

Rushdie, Pullman és Chabon is kiáll az SZFE mellett

Brit írók, színészek és rendezők is tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen. A Magyar Hang azt írja, a brit művészvilág aláírásgyűjtésbe kezdett, az akciót David Lan, a londoni Young Vic színház egykori igazgatója szervezi.

...
Nagy

Chabonnak még a nácivadász nagypapát is elhisszük

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

Olvass bele Zalka Csenge Virág csodálatos meseválogatásába!

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.