Menyhárt Jenő: A dalszövegírásra nincs recept [Magó Extra]

Menyhárt Jenő és az Európa Kiadó zenéje negyven éve a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplője, dalszövegei generációknak adtak kapaszkodót. A Margó Extrában Ott Anna kérdezte őt kedvenc könyveiről, a dalszövegek születéséről és arról, hogy használ-e ebookot. 

fk | 2021. június 22. |

  • Menyhárt Jenőnek máshogy alakult a karantén, mint a legtöbbeknek, neki ez egy nagyon elfoglalt időszak volt. Az Európa Kiadó online archívumán dolgozott egy kis csapattal. Nagy menet volt, de nagyon örül, hogy ez az anyag egyben megvan, ahogy annak is, hogy sikerült egy fogyasztóbarát, de informatív mai archívumformát találniuk ehhez. 
  • A dalszövegírásra szerinte nincs recept, mindegyik máshogyan születik. Vannak olyanok, amelyek viszonylag könnyen jönnek, és vannak, amikkel sokat kell küszködni.
  • Kamaszkorában ő nem írt verset, a gitár felől érkezett. Húszéves korában volt egy súlyosabb ínhüvelygyulladása és az orvosok azt mondták neki, többé nem fog tudni gitározni. Akkor kezdett el énekelni, és mivel kellett szöveg, először verseket próbáltak megzenésíteni, például Weöres Sándortól.
  • Gyerekkorában rengeteget olvasott. A szülei a bátyját bízták meg, hogy olvasson neki meséket, de mivel ő erre nem vágyott, inkább megtanította olvasni. Alsó tagozatosként sok Rejtőt olvasott, később Kerouac Útonja volt nagy hatással rá, egy picit meg is változtatta az életét. 
  • Az agitátor címmel megjelent egy könyve. Saját bevallása szerint nagyon nehéz volt megírni, főként mert akkor már jó ideje nem magyar nyelven élt és a könyvben megírt élményei sem magyar nyelven történtek vele. 
  • Ebookot nem használ, de jó dolognak tartja, már csak a környezetvédelem miatt is. Az utóbbi időben inkább online olvas, illetve van egy nagyobb könyvparkja régebbi könyvekből, azokból válogat. 
  • Fontosnak érzi az alkotásban - legyen az zene, irodalom vagy szövegírás -, hogy csak olyan dolgokat csináljon az ember, ami őt magát is izgalomba hozza, mert átjön és érezhető, ha ez nincs. 
  • Az utóbbi időben a legtöbbet angolul olvasott, legutóbb egy Bob Dylanről szóló sorozat köteteit. Az irodalmi Nobel-díja kapcsán szerinte azt kell eldönteni, hogy a dalszöveg irodalom-e. De ha igen, nem érti, miért csak most kapott Dylan Nobelt. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége

...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Nagy

Hegyi Ede: A költözés (7.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a hetedik része.

Szerzőink

...
Apró Annamária

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

...
Forgách Kinga

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

...
Ott Anna

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...