Menyhárt Jenő: A dalszövegírásra nincs recept [Magó Extra]

Menyhárt Jenő és az Európa Kiadó zenéje negyven éve a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplője, dalszövegei generációknak adtak kapaszkodót. A Margó Extrában Ott Anna kérdezte őt kedvenc könyveiről, a dalszövegek születéséről és arról, hogy használ-e ebookot. 

fk | 2021. június 22. |

  • Menyhárt Jenőnek máshogy alakult a karantén, mint a legtöbbeknek, neki ez egy nagyon elfoglalt időszak volt. Az Európa Kiadó online archívumán dolgozott egy kis csapattal. Nagy menet volt, de nagyon örül, hogy ez az anyag egyben megvan, ahogy annak is, hogy sikerült egy fogyasztóbarát, de informatív mai archívumformát találniuk ehhez. 
  • A dalszövegírásra szerinte nincs recept, mindegyik máshogyan születik. Vannak olyanok, amelyek viszonylag könnyen jönnek, és vannak, amikkel sokat kell küszködni.
  • Kamaszkorában ő nem írt verset, a gitár felől érkezett. Húszéves korában volt egy súlyosabb ínhüvelygyulladása és az orvosok azt mondták neki, többé nem fog tudni gitározni. Akkor kezdett el énekelni, és mivel kellett szöveg, először verseket próbáltak megzenésíteni, például Weöres Sándortól.
  • Gyerekkorában rengeteget olvasott. A szülei a bátyját bízták meg, hogy olvasson neki meséket, de mivel ő erre nem vágyott, inkább megtanította olvasni. Alsó tagozatosként sok Rejtőt olvasott, később Kerouac Útonja volt nagy hatással rá, egy picit meg is változtatta az életét. 
  • Az agitátor címmel megjelent egy könyve. Saját bevallása szerint nagyon nehéz volt megírni, főként mert akkor már jó ideje nem magyar nyelven élt és a könyvben megírt élményei sem magyar nyelven történtek vele. 
  • Ebookot nem használ, de jó dolognak tartja, már csak a környezetvédelem miatt is. Az utóbbi időben inkább online olvas, illetve van egy nagyobb könyvparkja régebbi könyvekből, azokból válogat. 
  • Fontosnak érzi az alkotásban - legyen az zene, irodalom vagy szövegírás -, hogy csak olyan dolgokat csináljon az ember, ami őt magát is izgalomba hozza, mert átjön és érezhető, ha ez nincs. 
  • Az utóbbi időben a legtöbbet angolul olvasott, legutóbb egy Bob Dylanről szóló sorozat köteteit. Az irodalmi Nobel-díja kapcsán szerinte azt kell eldönteni, hogy a dalszöveg irodalom-e. De ha igen, nem érti, miért csak most kapott Dylan Nobelt. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége

...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

Julian Assange vádalkut kötött és hazatérhet + 3 könyv a WikiLeaksről

Úgy tűnik, hosszú évek után lezárul Julian Assange, a WikiLeaks alapítójának ügye. A hír mellé könyveket is ajánlunk.

Szerzőink

...
hhz

Miért szeretem a megrongált könyveket?

...
Kolozsi Orsolya

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kicsoda Agatha Christie főfelügyelője, akiről két sorozat is készül?

A kevésbé ismert nyomozó, Battle csupán Agatha Christie öt regényében szerepelt. De mit lehet tudni róla?

...
Szórakozás

Őt csak a halál nyugdíjazhatta: 5 kedvenc adaptáció, a csodálatos Donald Sutherlandtől

Csütörtök este érkezett a hír, hogy 88 évesen elhunyt Donald Sutherland. Öt olyan nagyszerű filmjével emlékezünk rá, amelynek alapja irodalmi mű volt.

...
Szórakozás

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Westeroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről.

Polc

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...