Menyhárt Jenő: A dalszövegírásra nincs recept [Magó Extra]

Menyhárt Jenő és az Európa Kiadó zenéje negyven éve a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplője, dalszövegei generációknak adtak kapaszkodót. A Margó Extrában Ott Anna kérdezte őt kedvenc könyveiről, a dalszövegek születéséről és arról, hogy használ-e ebookot. 

fk | 2021. június 22. |

  • Menyhárt Jenőnek máshogy alakult a karantén, mint a legtöbbeknek, neki ez egy nagyon elfoglalt időszak volt. Az Európa Kiadó online archívumán dolgozott egy kis csapattal. Nagy menet volt, de nagyon örül, hogy ez az anyag egyben megvan, ahogy annak is, hogy sikerült egy fogyasztóbarát, de informatív mai archívumformát találniuk ehhez. 
  • A dalszövegírásra szerinte nincs recept, mindegyik máshogyan születik. Vannak olyanok, amelyek viszonylag könnyen jönnek, és vannak, amikkel sokat kell küszködni.
  • Kamaszkorában ő nem írt verset, a gitár felől érkezett. Húszéves korában volt egy súlyosabb ínhüvelygyulladása és az orvosok azt mondták neki, többé nem fog tudni gitározni. Akkor kezdett el énekelni, és mivel kellett szöveg, először verseket próbáltak megzenésíteni, például Weöres Sándortól.
  • Gyerekkorában rengeteget olvasott. A szülei a bátyját bízták meg, hogy olvasson neki meséket, de mivel ő erre nem vágyott, inkább megtanította olvasni. Alsó tagozatosként sok Rejtőt olvasott, később Kerouac Útonja volt nagy hatással rá, egy picit meg is változtatta az életét. 
  • Az agitátor címmel megjelent egy könyve. Saját bevallása szerint nagyon nehéz volt megírni, főként mert akkor már jó ideje nem magyar nyelven élt és a könyvben megírt élményei sem magyar nyelven történtek vele. 
  • Ebookot nem használ, de jó dolognak tartja, már csak a környezetvédelem miatt is. Az utóbbi időben inkább online olvas, illetve van egy nagyobb könyvparkja régebbi könyvekből, azokból válogat. 
  • Fontosnak érzi az alkotásban - legyen az zene, irodalom vagy szövegírás -, hogy csak olyan dolgokat csináljon az ember, ami őt magát is izgalomba hozza, mert átjön és érezhető, ha ez nincs. 
  • Az utóbbi időben a legtöbbet angolul olvasott, legutóbb egy Bob Dylanről szóló sorozat köteteit. Az irodalmi Nobel-díja kapcsán szerinte azt kell eldönteni, hogy a dalszöveg irodalom-e. De ha igen, nem érti, miért csak most kapott Dylan Nobelt. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége

...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...