Milan Kundera 40 év után visszakapta cseh állampolgárságát

Milan Kundera 40 év után visszakapta cseh állampolgárságát

.konyvesblog. | 2019. december 03. |

kundera_1.jpg

Kép forrása

Tavaly ősszel már ítunk róla, hogy a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš felajánlotta, hogy segít visszaszerezni Milan Kundera állampolgárságát, több mint negyven évvel azután, hogy a csehszlovák kommunista rezsim megfosztotta őt tőle. Egy év elteltével sikerült is elintézni, hogy a dolog megvalósuljon. Petr Drulák, a Cseh Köztársaság francia nagykövete a köztévében számolt be arról, hogy a 90 éves író múlt csütörtökön párizsi otthonában átvehette a cseh állampolgárságát igazoló okiratot. A nagykövet szerint ez egy fontos, szimbolikus gesztus volt, Kundera pedig jókedvűnek tűnt az irat átadásakor és megköszönte az állampolgárságot. 

Kunderát még a '60-as években „antikommunista tevékenysége” miatt zárták ki a pártból. Mivel részt vett a prágai tavasz eseményeiben a rendszer ellenségének kiáltották ki, állásából elbocsájtották, valamint eltiltották a tanítástól és a publikálástól is, ezért 1975-ben Csehszlovákiából Franciaországba kellett menekülnie. Pár évvel később a kormány állampolgárságától is megfosztotta, könyveit – A lét elviselhetetlen könnyűségétől A nevetés és a felejtés könyvéig – pedig betiltották.

Forrás: The Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.