Marie Kondót három gyereke születése után már nem zavarja a rendetlenség

Marie Kondót három gyereke születése után már nem zavarja a rendetlenség

Legújabb könyvének online népszerűsítése közben Marie Kondo olyasmit mondott, ami sokkolta rajongóit: a japán életmód-tanácsadó ugyanis elismerte, hogy harmadik fia születése óta előfordul, hogy rendetlenség uralkodik nála. Mindez azért meglepő, mert ismertségét éppen a rendrakás módszereinek tökélyre fejlesztésével alapozta meg. 

ko | 2023. január 31. |
Marie Kondo
Tiszta öröm - a rendteremtés művészete - képes útmutatóval
Ford. Kurdiné Mohácsi Gabriella, Bookline Könyvek, 2020, 300 oldal
-

Kondo 2019-ben indította el a Netflixen futó Rakjunk rendet! sorozatát, melyben a takarításszakértő egy valóságshowban segítette az embereket abban, hogy felszámolják a körülöttük lévő rendetlenséget. Ezt követte 2021-ben egy másik reality, a Tiszta öröm, ahol rendrakási praktikáit osztotta meg azokkal, akik nehezen találták meg az egyensúlyt a munka és a családi élet között.

Világhírűvé azonban nem sorozataival, hanem korábban kiadott köteteivel vált: magyarul is megjelent a Rend a lelke mindennek, majd a Tiszta öröm (itt bele is olvashatsz), mely forradalmasította a rendrakást, és már-már filozófiai távlatokat nyitott egy hétköznapi házimunka előtt. A szerző ezekben a köteteiben azt ígérte, hogy a tanácsait és útmutatóját követők szembeszállhatnak a körülöttük uralkodó káosszal, így átláthatóbbá és boldogabbá tehetik mindennapjaikat. A KonMari néven elhíresült módszernek rengeteg követője akadt, a könyvet több, mint negyven nyelvre lefordították, és hatmillió példányban adták el világszerte. A módszer fontos eleme volt az a nyugati tárgykultúrától és fogyasztói szokásoktól idegen módszer is, melynek lényege, hogy

meg kell tudni szabadulni azoktól a tárgyakról, melyekre már nincs szükségünk.

„És ahogy pakolod ki a szemeteszsákokat az utcára, vagy viszed a szatyrokat az adományboltba, úgy fogod találni, hogy ez egy csodás érzés, ami motiválni fog, és még több energiát ad ahhoz, hogy folytasd” - mondta interjúnkban. (A teljes interjú ITT olvasható.)

Az életmód-tanácsadó legújabb, magyarul még nem olvasható könyvében azonban mintha újragondolná eddigi módszereit, és arról is beszél, hogy nemcsak a minket körülvevő fizikai, hanem a bennünk rejlő mentális és érzelmi tereket is rendben kell tartanunk. Ez utóbbiakhoz szükség lehet a rendrakásra, de arra is, hogy néha komolyzenét hallgassunk, vagy szánjunk időt a gyermekeinkre, esetleg készítsük el édesanyánk egyik különleges receptjét. A hétköznapok rituáléi, szokásai és a rendszeresség legalább olyan fontosak, mint a terekben létrehozott rend, hiszen ezek éppen a szellemi, lelki síkon varázsolnak rendezetté.  Éppen ezért gondolja úgy, hogy 

bár néha rendetlen az otthona, az élete ezen szakaszában az a legfontosabb, hogy a gyermekeivel tölthesse az ideje nagy részét, és hogy a külső rend helyett a belső felé forduljon.

Korábban professzionális rendteremtő volt, de ezt most feladta egy időre, mert más szakaszát éli az életének, és ez szerinte teljesen rendben van így, az örömöt ezúttal nem a rendből, hanem máshonnan meríti. Mindez reményt és vigaszt jelenthet azoknak, akiknek néha felfordulás honol az otthonában. Ha pedig mindezek ellenére mégis felvennénk a harcot a káosz ellen, Kondo és mások könyvei azért még mindig sokat segíthetnek.

Forrás: The Washington Post

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Marie Kondo segít rendet rakni az irodai életünkben is

Marie Kondo az élet minden területén a rendrakásra buzdít - karantén idején a home office sem lehet kivétel.

...
Nagy

Marie Kondo: A rendrakás elkötelezettséget kíván

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A rémes rendrakástól a skót tündérmesékig

Hétfői Könyvesblokkunkba ezúttal a friss gyerekkönyvek közül válogattunk: van köztük rendrakós, titkos barátokról szóló, és olyan is, amely a skót meséket mutatja be.

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe.