Könyvesblokk: A rémes rendrakástól a skót tündérmesékig
ro

Könyvesblokk: A rémes rendrakástól a skót tündérmesékig

könyvesblokk gyerekirodalom

-

Jessica Martinello
Rémes rendrakás
Ford.: Csapody-Szabó Noel, Manó Könyvek, 2022, 28 oldal
-

A szanaszét hagyott játékok, ruhák, a szétdobált könyvek, a feltúrt szobák rengeteg családnak jelentenek kihívást, egy új mesével viszont most a kupac aljára túrhatunk. Mindennek tetejébe kiderül az is, hogy - bármilyen rémes feladat - még a szörnyeknek is rendet kell tenniük a szobájukban. Jessica Martinello könyve felfedi, mi történt Kupikával, a rendetlen szőrmók szörnyecskével, és a szerző azt ígéri, hogy ezek után biztosan senki nem hagyja többé szanaszét a játékait. A könyvet Grégoire Mabire illusztrálta.

Mészöly Ágnes
Barni titkos barátai
Pozsonyi Pagony, 2022, 80 oldal
-

Barni szomorúan sétál anyával hazafelé az oviból a lomtalanítástól koszos utcán, amikor két kirakott plüss szólítja meg: Elek és Benő. Senki más nem hallja és érti őket, csak ő. Hiába tiltakozik anya, a vízilóforma és az elefántféle hamarosan beköltözik hozzájuk, és a kisfiú elválaszthatatlan barátai lesznek. Segítenek eldönteni Barninak, hogy milyen jelmezt vegyen fel az ovis farsangra, kitalálni, hogyan barátkozzon össze Lolkával és mit adjon anyának a szülinapjára. A kisfiú megosztja velük legnagyobb bánatát is: apa nem jön haza többet, mert autóbaleset érte. A plüssök segítségével végre meg tudják beszélni anyával a történteket, Barni pedig megerősödve, bátran vághat neki az iskolának. A kötetet Horváth Ildi illusztrálta.

Donald Alexander Mackenzie és John Charles Tibbitts
Skót tündérmesék
Ford.: Dr. Bujtor László, Digi-Book, 2022, 288 oldal
-

A 47 történet káprázatos változatosságban tárja elénk Skócia, a skót felföld és a szigetvilág természeti szépségeit. Ezt a vad, szépségében és erejében lenyűgöző világot mágikus lények, tündérek, koboldok, hableányok, lidércek, manók, beszélő állatok és megannyi mesebeli lény népesíti be. És ezek a lények lépten-nyomon az emberekbe ütköznek, az emberek pedig lépten-nyomon érzékelik jelenlétüket. Konfliktusaik, harcaik és egymás mellett létezésük számtalan történet forrása, melyek mind-mind ennek a csodálatos országnak a természeti kincseiből és a skótok lelkéből táplálkoznak.