Hajós András: Bármit olvashattam. A szüleim azt mondták, úgyis leteszem, ami nem nekem való

Ki írja meg az életművéről szóló könyvet? Mit talált az íráshoz képest a standupban? És hogyan tudja átadni az olvasás szeretetét a gyerekeinek? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol most Hajós András volt Ott Anna vendége.

sa | 2021. június 18. |

 • Nemcsak a szeme romlik, hanem ő maga is olvasóként. Hiába “okoskodott” a gyerekeinek, ha ő az ágyba viszi a mobiltelefont. A Dalfutár miatt figyelnie kell a trendeket, de a film is eltéríti, mert a streaming szolgáltatóknál nagyon színvonalas sorozatok, dokumentumfilmek vannak angolul, magyarul. Az idő és a nyugalom is hiányzik neki, az a fajta eszképizmus, amikor a kinti világ, a holnap nem számít, hanem ott maradhat például Thomas Mann munkáival kettesben. Forgatási időszakban feladja az olvasást.
 • A szülei olvasók voltak, látta is sokat olvasni őket, ami szerinte nagyon fontos. A könyveik egy része mára már nála van. 
 • Amikor megtanult olvasni egy egész mátrix, egy “tér-idő gép” nyílt meg előtte. Ebben a másik fantáziavalóságban kevesebbet szorong.
 • A szülei hatalmas műveltsége miatt elképesztő “kiképzést” kapott, szerinte ez könnyebb is volt abban a tablet és internet nélküli korban, amikor az az emberi fantázia szárnyalásának nem volt versenytársa.
 • Kevésbé a történet, mint inkább a stílus varázsolja el: Karinthy, Rejtő, P. G. Wodehouse, Woody Allen, Gábor Andor, korai Lúdas Matyi-szerzők. Szerinte Petőfit A helység kalapácsával kellene megszerettetni. Szerinte a ma élő egyik legnagyobb írónk Krasznahorkai László, akinél az óriásmondat a legfontosabb.
 • Úgy véli, érti, mit akarnak most a hittannal, hiszen az ő generációja “szocialista hittant” tanult a szovjet gyerekirodalomból és Karl Mayból. Ezek a leegyszerűsített, sematikus mesék arról, hogy a kicsi, a gyenge-de-jó, a tiszta lelkű indián győz, nagyon szép, egyszerű erkölcsiséget közvetítenek.
 • A szülei azt mondták neki, bármit olvashat, mert ami nem neki való, azt úgyis le fogja tenni. Ha pedig valami ijesztő vagy nem érti, akkor kérdezhet. Ezért koravén olvasó lett, hamar a kezébe került Freud Totem és tabuja, az Álomfejtés. 11-12 évesen olvasott Shakespeare-t, görög tragédiát, “olyasmit, aminek a nyelve vitt inkább, a dallamossága”.
 • Az első komoly olvasós korszaka egy színes gerincű sorozathoz kötődik, ami a szülei polcán állt, és Camus, Updike, Sartre, Philip Roth, Hrabal volt benne. Erre jött a metafizikus irodalom korszaka nála, ami máig tart: Dosztojevszkij, Thomas Mann. A nehéz irodalmat szereti, bár nemrég feltette magának a kérdést, hogy biztos az-e az olvasás, hogy hajnali 2-re öngyilkos akar lenni. “Nádas Pétert vagy Polcz Alaine-t nem úgy olvas az ember, hogy kávézgat, fürdőzget, a súlyos alap létkérdések sora az amúgy is tépelődő, depresszív alkatnak kicsit sok volt.” Ma már tud könnyedebb olvasnivalót is választani.
 • A saját gyerekeinek nem nagyon tudja átadni az olvasást, viszont ajánlott egy trükköt. Tabletet adott a fiának, hogy azon olvasson, és így az eszköz menősége még egy körben megtartotta. Az apjának is bele kellett nyugodnia, hogy ő már nem tud Vergiliust idézni latinul. A világ szerinte silányul, és egy “kánontalanodás” ment végbe, úgyhogy “ember legyen a talpán, aki azt meri mondani egy felnövekvő gyereknek, hogy ez a tudás, ettől eddig tart, és eddig tanuld meg, különben senki vagy, és onnantól, az már hülyeség”.
 • A dédszülei németajkúak voltak, a felmenői közül többen Németországban tanultak, és a polgári közeg szerinte örökíti tovább a német nyelvet a magyarban is. “A magyar alkalmas arra, hogy a német mellérendelést és mondatszerkezetet hozza. Bonyolult mondatokat tanultam és hallottam otthon, bonyolult mondatokban kezdtem beszélni, és ez megtanított az agyi türelemre, figyelésre.” Szerinte nem baj, hogy a gyerekei már máshogy beszélnek, mert mindig van egy kontextus, egy hordozó médium, amin keresztül emberek kommunikálnak egymással, és mindig van egy valóság, amit az emberek annak ismernek el. Ez lehet nagyon különböző, de benne az emberi viszonyaink ugyanazok: a szeretet, a harag, a magány, a segítség minden kontextusban felmerülhet. Ő azzal nyugtatja magát, hogy ezekre a relációkra meg lehet tanítani a gyerekeket akkor is, ha nem olvastak Thomas Mannt. Látta például a fia kezében a Maus képregényt, és akkor adott még neki hasonlókat. A lányának nemrég odaadta Spiró György Fogságját, és “befalta”. Hajós szerint próbálkozni kell, nem szabad senkiről sem lemondani, hogy nem olvas. 
 • Most van egy új találmánya. Az audioüzenet még nem tudta átvenni az írásjeleket, így szerinte hangokat kell hozzájelölni a felkiáltójelhez, kérdőjelhez, kettősponthoz, vesszőhöz. “Tehát szóltam, hogy ezt feltaláltam.”
 • Szóba került az is, hogy az Emil.RuleZ! dalszövegeinek 90 százalékát Hegyi György írta. “Ilyenkor öngyilkos szokott lenni, hogy már 11 éve feloszlottunk, és még mindig senki nem tudja, de mindig elmondom.”
 • A standupban talált rá a számára sokkal izgalmasabb viszonyára a nyelvhez. Az élőbeszédszerű helyzet izgalmasabb helyekre viszi, mint az írás, talán alkalmasabb is erre.
 • Írt egy sitcom sorozatot a karanténban, amit egy tévé megvett, majd csődbe ment, így nem lett belőle forgatás. Az álma, hogy párbeszédíró lehessen, kiskamasz kora óta paródiákat ír. A szöveges üzenet 144 karakterét sem utálja, hanem kihívásnak és érdekes nyelvnek tekinti. Könyvet viszont nem ír csak azért, hogy el lehessen adni. “Annyira tisztelem az igazi irodalmat, hogy nem mernék melléjük állni.”
 • Amikor az utolsó kérdésben feljött, hogy ki írja meg az életművét, zavarba jött, ilyet még nem kérdeztek tőle. Aztán azt mondta, hogy a vicces részét többeknek odaadná, a komoly részét viszont Krasznahorkai Lászlónak vagy Esterházy Péternek. Végül azzal zárta abeszélgetést, hogy szerinte Nádas Péter olyan kiválóság, mint egy keresztes lovag, aki belovagol az egyszerű kis csuhások közé.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Pelsőczy Réka: A női történetek kiemelt helyen vannak nálam (Margó Extra)

Mikor vált szenvedélyes olvasóvá? Melyek azok a szerzők, akiket annyira megszeretett, hogy több könyvüket is elovasta? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Margó Extrában, ahol Pelsőczy Réka volt Ott Anna vendége

...
Nagy

Koncz Zsuzsa nagy olvasási élmények mentén nőtt fel

Gyerekként vajon mit olvasott a takaró alatt Koncz Zsuzsa? Mit gondol az iskolai verselemzésekről, és énekesként melyik kortárs költőtől fogadna el bármikor verset? Margó Extra.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

A manhattani pornómozi gépészének filmjei a teljes filmipart felforgatják

1977 nyara. A manhattani pornómozi gépésze titokzatos csomagot talál az ajtaja előtt. Olvass bele Lichter Péter Kubrick-akció című regényébe!

...
Beleolvasó

Egy gyilkosságsorozat után nyomoz a zsaru, mikor a testvérének nyoma veszik

Barack Obama 2020 egyik legjobb könyvének nevezte Liz Moore bestsellerét, a Hosszú, fényes folyót. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lorenzo de Medici bátyját a szeme láttára szúrták halálra a firenzei dómban

A Medici család legdicsőségesebb korszaka Lorenzo il Magnifico, a Nagyszerű Lorenzo idejére esett. Olvass bele a történetébe!

...
Beleolvasó

Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

Olykor a fantáziavilágok hősei is megbontlanak polgárjogi értelemben, sőt, az is előfordul, hogy bűncselekményt követnek el. De milyen következménye lenne a tetteiknek a mi valóságunkban?

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!