Könyvesblokk: Popper Péter előadásaitól az időskori szerelmen át a szakítás fájdalmáig

Könyvesblokk: Popper Péter előadásaitól az időskori szerelmen át a szakítás fájdalmáig

Ezen a héten a Könyvesblokkba a Valentin-nap közelsége miatt olyan könyveket válogattunk, melyek a szerelemmel foglalkoznak. Mindhárom könyv a párkapcsolatok szövevényes útvesztőiben próbálja kalauzolni az olvasókat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt: az egyik egy olvasmányos előadásgyűjtemény, a másik az ötven év felettiek szerelmi kapcsolatairól beszél, a harmadik pedig kamaszoknak ad tanácsot, elsősorban fájdalmas szakítások esetére.

ko | 2023. február 13. |

-

Szerelemről józan nappalon - Válogatás Popper Péter (pár)kapcsolati témájú előadásaiból

popper péter
Szerelemről józan nappalon
Kulcslyuk, 2023, 201 oldal
Popper Péter: Szerelemről józan nappalon könyv

A 2010-ben elhunyt Popper Péter évtizedeken át volt hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa (Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyvéről ITT írtunk), lenyűgöző empátiájának és világos, közérthető előadásmódjának köszönhetően. Nagyon sokat foglalkozott párkapcsolati kérdésekkel, együttéléssel, házassággal, mert azt látta, hogy nagyon sokan vallanak kudarcot ebben az életünk alapjait jelentő kérdésben. A most megjelent kötetben is ezekről a kudarcokról és lehetséges megoldásaikról szóló előadásait olvashatjuk. A pszichológus hitt abban, hogy bár nincsenek mindenki számára jól működő, univerzális megoldások, néha a sors kegyéből, vagy talán saját döntéseinknek és cselekedeteinknek köszönhetően, létrejöhet két ember között a valódi összetartozás.  Az előadások között azok is találhatnak újdonságot, akik jól ismerik Popper Péter életművét, hiszen a legtöbb közülük kis közönség előtt hangzott el. Talán ez is az oka annak, hogy ezekben olyan kérdésekről is beszélt, amiről nagyobb hallgatóság előtt kevésbé. Így a durvaságról, a szemérmességről, a szakításokról, hűtlenségről, illúziókról, sőt, nagyon őszinte módon a szexről is. 

Francine Russo: Szerelem 50 felett

francine russo
Szerelem 50 felett
Ford. Garamvölgyi Andrea, HVG Könyvek, 2023, 312 oldal
Francine Russo: Szerelem 50 felett könyv

A szerelem nem életkor kérdése, de minden életszakasznak más-más problémái adódhatnak, így a szerelem is más egy huszonévesnek és egy ötvenesnek. Az ötven év felettiek bizonyos kutatások szerint nagyobb önismerettel és több élettapasztalattal rendelkeznek, tudják, mire vágynak és mit tudnak nyújtani, ami nem mellékes egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz. A karrierre és a gyermekekre is kevésbé kell már koncentrálni, így ismét van idő arra, hogy a párkapcsolatokra figyeljenek. Francine Russo újságíró, a kötet szerzője pszichológusoktól származó esettanulmányok és kutatási eredmények alapján vizsgálja meg a kérdést, és így próbál meg útmutatót adni az idősebb korosztálynak ahhoz, hogy rátalálhasson, meg tudja tartani és ki is élvezhesse a szerelmet ötven felett. A történetekben bővelkedő (köztük a szerző saját történeteit is tartalmazó) könyv az érettebb életkorban alakított kapcsolatok minden vonatkozásáról beszél: az online társkereséstől egészen a szexig.  

Tina Bremer-Olszewski: Love Hurts - A szerelem fáj

tina bremer-olszewski
Love hurts - A szerelem fáj
Ford. Bartók Imre, Scolar, 2023, 176 oldal
Tina Bremer-Olszewski: Love Hurts - A szerelem fáj könyv

A Scolar Kiadó újdonsága azt igyekszik bemutatni, hogy a szerelmi bánat egyszerre átok és áldás is lehet. A cím közhelyes, mégis mindenki számára ismerős tapasztalatot fogalmaz meg, célközönsége a 14 év feletti kamasz korosztály. A könyv a szakítás elkerülhetetlen élményének a túléléséhez ad tanácsokat, megmutatja, mi történik a testtel és a lélekkel szerelmi bánat esetén. A fülszöveg a következőket ígéri: „A szerelmi bánat mindenkinek alaposan feladja a leckét. Úgy érzed, mintha működésképtelenné válnál. Fikarcnyi energiád sincs semmire. Nem tudsz enni, nem tudsz aludni, sőt úgy érzed, hogy még felkelni sem vagy képes. Ez a könyv, azért íródott, hogy segítséget nyújtson az ilyen helyzetekben. Elkísér a fájdalom, a szomorúság és a harag útvesztőibe, és közben egy pillanatig sem hagy magadra. És egy szép napon pedig majd megállsz, és azt fogod érezni: mindaz, ami eddig szenvedés volt, megváltozott. Már erősebb vagy, és készen állsz az újabb, nagyszerű szerelmi élményekre. Egy hűséges barát, aki támogat a legsötétebb óráidban, és elkísér utána is. Mert idővel jobb lesz. Megígérem.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: A 80 éves Oravecztől, Nádori focis anekdotáin át a középkori magyar kenőpénzig 

E heti könyvesbokkunk a magyar szerzőké: találsz történeti-történelmi érdekességeket és az Oravecz Imre kerek születésnapjára újra kiadott kötetét is.

...
Hírek

Könyvesblokk: A víz értékétől a vakcinán át a szabadság filozófusáig

Ezen a héten tényirodalmi kötetekből válogattunk.

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

Három könyvújdonság, három híres ember az e heti Könyvesblokkban. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...