Könyvesblokk: Popper Péter előadásaitól az időskori szerelmen át a szakítás fájdalmáig

Könyvesblokk: Popper Péter előadásaitól az időskori szerelmen át a szakítás fájdalmáig

Ezen a héten a Könyvesblokkba a Valentin-nap közelsége miatt olyan könyveket válogattunk, melyek a szerelemmel foglalkoznak. Mindhárom könyv a párkapcsolatok szövevényes útvesztőiben próbálja kalauzolni az olvasókat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt: az egyik egy olvasmányos előadásgyűjtemény, a másik az ötven év felettiek szerelmi kapcsolatairól beszél, a harmadik pedig kamaszoknak ad tanácsot, elsősorban fájdalmas szakítások esetére.

ko | 2023. február 13. |

-

Szerelemről józan nappalon - Válogatás Popper Péter (pár)kapcsolati témájú előadásaiból

popper péter
Szerelemről józan nappalon
Kulcslyuk, 2023, 201 oldal
Popper Péter: Szerelemről józan nappalon könyv

A 2010-ben elhunyt Popper Péter évtizedeken át volt hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa (Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyvéről ITT írtunk), lenyűgöző empátiájának és világos, közérthető előadásmódjának köszönhetően. Nagyon sokat foglalkozott párkapcsolati kérdésekkel, együttéléssel, házassággal, mert azt látta, hogy nagyon sokan vallanak kudarcot ebben az életünk alapjait jelentő kérdésben. A most megjelent kötetben is ezekről a kudarcokról és lehetséges megoldásaikról szóló előadásait olvashatjuk. A pszichológus hitt abban, hogy bár nincsenek mindenki számára jól működő, univerzális megoldások, néha a sors kegyéből, vagy talán saját döntéseinknek és cselekedeteinknek köszönhetően, létrejöhet két ember között a valódi összetartozás.  Az előadások között azok is találhatnak újdonságot, akik jól ismerik Popper Péter életművét, hiszen a legtöbb közülük kis közönség előtt hangzott el. Talán ez is az oka annak, hogy ezekben olyan kérdésekről is beszélt, amiről nagyobb hallgatóság előtt kevésbé. Így a durvaságról, a szemérmességről, a szakításokról, hűtlenségről, illúziókról, sőt, nagyon őszinte módon a szexről is. 

Francine Russo: Szerelem 50 felett

francine russo
Szerelem 50 felett
Ford. Garamvölgyi Andrea, HVG Könyvek, 2023, 312 oldal
Francine Russo: Szerelem 50 felett könyv

A szerelem nem életkor kérdése, de minden életszakasznak más-más problémái adódhatnak, így a szerelem is más egy huszonévesnek és egy ötvenesnek. Az ötven év felettiek bizonyos kutatások szerint nagyobb önismerettel és több élettapasztalattal rendelkeznek, tudják, mire vágynak és mit tudnak nyújtani, ami nem mellékes egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz. A karrierre és a gyermekekre is kevésbé kell már koncentrálni, így ismét van idő arra, hogy a párkapcsolatokra figyeljenek. Francine Russo újságíró, a kötet szerzője pszichológusoktól származó esettanulmányok és kutatási eredmények alapján vizsgálja meg a kérdést, és így próbál meg útmutatót adni az idősebb korosztálynak ahhoz, hogy rátalálhasson, meg tudja tartani és ki is élvezhesse a szerelmet ötven felett. A történetekben bővelkedő (köztük a szerző saját történeteit is tartalmazó) könyv az érettebb életkorban alakított kapcsolatok minden vonatkozásáról beszél: az online társkereséstől egészen a szexig.  

Tina Bremer-Olszewski: Love Hurts - A szerelem fáj

tina bremer-olszewski
Love hurts - A szerelem fáj
Ford. Bartók Imre, Scolar, 2023, 176 oldal
Tina Bremer-Olszewski: Love Hurts - A szerelem fáj könyv

A Scolar Kiadó újdonsága azt igyekszik bemutatni, hogy a szerelmi bánat egyszerre átok és áldás is lehet. A cím közhelyes, mégis mindenki számára ismerős tapasztalatot fogalmaz meg, célközönsége a 14 év feletti kamasz korosztály. A könyv a szakítás elkerülhetetlen élményének a túléléséhez ad tanácsokat, megmutatja, mi történik a testtel és a lélekkel szerelmi bánat esetén. A fülszöveg a következőket ígéri: „A szerelmi bánat mindenkinek alaposan feladja a leckét. Úgy érzed, mintha működésképtelenné válnál. Fikarcnyi energiád sincs semmire. Nem tudsz enni, nem tudsz aludni, sőt úgy érzed, hogy még felkelni sem vagy képes. Ez a könyv, azért íródott, hogy segítséget nyújtson az ilyen helyzetekben. Elkísér a fájdalom, a szomorúság és a harag útvesztőibe, és közben egy pillanatig sem hagy magadra. És egy szép napon pedig majd megállsz, és azt fogod érezni: mindaz, ami eddig szenvedés volt, megváltozott. Már erősebb vagy, és készen állsz az újabb, nagyszerű szerelmi élményekre. Egy hűséges barát, aki támogat a legsötétebb óráidban, és elkísér utána is. Mert idővel jobb lesz. Megígérem.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: A 80 éves Oravecztől, Nádori focis anekdotáin át a középkori magyar kenőpénzig 

E heti könyvesbokkunk a magyar szerzőké: találsz történeti-történelmi érdekességeket és az Oravecz Imre kerek születésnapjára újra kiadott kötetét is.

...
Hírek

Könyvesblokk: A víz értékétől a vakcinán át a szabadság filozófusáig

Ezen a héten tényirodalmi kötetekből válogattunk.

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

Három könyvújdonság, három híres ember az e heti Könyvesblokkban. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...