Nagyot drágulnak idén a könyvek, már nem elég az inflációhoz igazítani az árakat

A globális és helyi árfelhajtó hatások okairól kérdezte a Pénzcentrum a Libri-Bookline-t és a Líra Csoportot. A cikkben szó esik a könyvek árának lélektani határairól, és hogy miért olyan drága az e-könyv Magyarországon.

sa | 2022. április 21. |

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hét év alatt 530 forinttal, 15,5 százalékkal nőtt a könyvek ára (a lap ezt a zsemléhez hasonlítja, aminek ára ugyanennyi idő alatt 13,6 százalékkal nőtt). Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy  2019 és 2020 között 7,5 százalékkal, 2020 és 2021 között kb. 4 százalékkal emelkedtek az árak, aminek okaként a könyv előállítási költségeinek emelkedését, illetve a növekvő bér- és rezsiköltségeket jelölte meg.

Papírhiány fenyegeti a könyvkiadást

Papírhiány nehezíti a könyvkiadók számára a tervezést idén ősszel. A probléma olyan mértékű, hogy elképzelhető, bizonyos könyvek csak csúszással tudnak majd megjelenni. Emellett a papír árának drasztikus emelkedése lecsapódhat majd a kiadványok árában is, illetve példányszámcsökkenést is eredményezhet.

Tovább olvasok

Kovács Péter, a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hozzájuk tartozó két könyvkereskedő összességében sikeresen vészelte át a járvány két évét, viszont 2022-ben ők is a könyvárak növekedésével számolnak.

Az e-könyvek népszerűsége ugyan megduplázódott, de ez csak azt jelenti, hogy másfélről 2-3 százalékra emelkedett a forgalma. Annak, hogy az e-könyvek ennyire drágák Magyarországon, speciális magyar oka van: csak a fizikai, papíralapú könyvre vonatkozik az 5 százalékos áfa, viszont mivel az e-könyv szolgáltatásnak van minősítve, 27 százalékos áfát kell érte fizetnünk. Ezzel a különbséggel egyébként egyedül vagyunk az Európai Unióban.

Kovács a könyvek általános áremelkedésével és a kedvezőtlen gazdasági folyamatokkal kapcsolatban elmondta, hogy 

“egyes iparági előrejelzések szerint Nyugat-Európában megállt az árak növekedése, ami egyben azt is jelenti, hogy ez idővel Magyarországra is begyűrűzik”.

Nyáry elmondta, hogy 2021 folyamán ugyan már megjelent a nagykereskedelemben a nyersanyagárak növekedése, ez a kiskereskedelmet még nem érintette, tehát a vásárlók csak az inflációs növekedést érzékelhették.

Bár a nyomdaipar képviselői 2021 végén még arra számítottak, hogy az áremelkedés maximum fél évig tart, mostanra a helyzet kiszámíthatatlanná vált, így a válság Nyáry szerint év végéig biztosan eltart, ami meg fog jelenni a könyvek árában. Emellett számítani fog a minimálbér-emelés, a logisztikai és rezsiköltségek emelkedése, az euró árfolyamának alakulása.

A drágulás miatt a lakosság várhatóan kevesebb könyvet fog venni, ezért a könyvkiadóknak ezzel is számolniuk kell. A könyvek árának lélektani felső határa 2015-ben még 4000 forint körül volt, ez 2021-re 6000 forintra emelkedett - de itt számít az is, hogy keménytáblás vagy puhakötésű könyvről van-e szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ingyenes e-olvasójeggyel válaszolt egy amerikai könyvtár a feketelistákra

A Brooklyn Közkönyvtár minden amerikai kamasznak ingyenes hozzáférést biztosít az e-könyveihez és a hangoskönyveihez, így tiltakozván az iskolai feketelisták és betiltások ellen.

...
Hírek

Kaliforniában a könyvtárjegyeddel ingyen látogathatod a nemzeti parkokat

A cél, hogy minél több kaliforniai megtapasztalhassa, mennyire jó a természetben lenni.

...
Gyerekirodalom

1500 ukrán menekült család gyereke kaphat anyanyelvű mesekönyvet

Zalka Virág Csenge díjnyertes mesekönyvének nyolc meséjét jelentetik meg ukránul, ezzel segítve az Ukrajnából menekült családok gyerekeit.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét