Nagyot drágulnak idén a könyvek, már nem elég az inflációhoz igazítani az árakat

A globális és helyi árfelhajtó hatások okairól kérdezte a Pénzcentrum a Libri-Bookline-t és a Líra Csoportot. A cikkben szó esik a könyvek árának lélektani határairól, és hogy miért olyan drága az e-könyv Magyarországon.

sa | 2022. április 21. |

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hét év alatt 530 forinttal, 15,5 százalékkal nőtt a könyvek ára (a lap ezt a zsemléhez hasonlítja, aminek ára ugyanennyi idő alatt 13,6 százalékkal nőtt). Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy  2019 és 2020 között 7,5 százalékkal, 2020 és 2021 között kb. 4 százalékkal emelkedtek az árak, aminek okaként a könyv előállítási költségeinek emelkedését, illetve a növekvő bér- és rezsiköltségeket jelölte meg.

Papírhiány fenyegeti a könyvkiadást

Papírhiány nehezíti a könyvkiadók számára a tervezést idén ősszel. A probléma olyan mértékű, hogy elképzelhető, bizonyos könyvek csak csúszással tudnak majd megjelenni. Emellett a papír árának drasztikus emelkedése lecsapódhat majd a kiadványok árában is, illetve példányszámcsökkenést is eredményezhet.

Tovább olvasok

Kovács Péter, a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hozzájuk tartozó két könyvkereskedő összességében sikeresen vészelte át a járvány két évét, viszont 2022-ben ők is a könyvárak növekedésével számolnak.

Az e-könyvek népszerűsége ugyan megduplázódott, de ez csak azt jelenti, hogy másfélről 2-3 százalékra emelkedett a forgalma. Annak, hogy az e-könyvek ennyire drágák Magyarországon, speciális magyar oka van: csak a fizikai, papíralapú könyvre vonatkozik az 5 százalékos áfa, viszont mivel az e-könyv szolgáltatásnak van minősítve, 27 százalékos áfát kell érte fizetnünk. Ezzel a különbséggel egyébként egyedül vagyunk az Európai Unióban.

Kovács a könyvek általános áremelkedésével és a kedvezőtlen gazdasági folyamatokkal kapcsolatban elmondta, hogy 

“egyes iparági előrejelzések szerint Nyugat-Európában megállt az árak növekedése, ami egyben azt is jelenti, hogy ez idővel Magyarországra is begyűrűzik”.

Nyáry elmondta, hogy 2021 folyamán ugyan már megjelent a nagykereskedelemben a nyersanyagárak növekedése, ez a kiskereskedelmet még nem érintette, tehát a vásárlók csak az inflációs növekedést érzékelhették.

Bár a nyomdaipar képviselői 2021 végén még arra számítottak, hogy az áremelkedés maximum fél évig tart, mostanra a helyzet kiszámíthatatlanná vált, így a válság Nyáry szerint év végéig biztosan eltart, ami meg fog jelenni a könyvek árában. Emellett számítani fog a minimálbér-emelés, a logisztikai és rezsiköltségek emelkedése, az euró árfolyamának alakulása.

A drágulás miatt a lakosság várhatóan kevesebb könyvet fog venni, ezért a könyvkiadóknak ezzel is számolniuk kell. A könyvek árának lélektani felső határa 2015-ben még 4000 forint körül volt, ez 2021-re 6000 forintra emelkedett - de itt számít az is, hogy keménytáblás vagy puhakötésű könyvről van-e szó.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ingyenes e-olvasójeggyel válaszolt egy amerikai könyvtár a feketelistákra

A Brooklyn Közkönyvtár minden amerikai kamasznak ingyenes hozzáférést biztosít az e-könyveihez és a hangoskönyveihez, így tiltakozván az iskolai feketelisták és betiltások ellen.

...
Zöld

Kaliforniában a könyvtárjegyeddel ingyen látogathatod a nemzeti parkokat

A cél, hogy minél több kaliforniai megtapasztalhassa, mennyire jó a természetben lenni.

...
Gyerekirodalom

1500 ukrán menekült család gyereke kaphat anyanyelvű mesekönyvet

Zalka Virág Csenge díjnyertes mesekönyvének nyolc meséjét jelentetik meg ukránul, ezzel segítve az Ukrajnából menekült családok gyerekeit.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.

Hírek
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

...
Gyerekirodalom

Asterix kutyája saját képregénysorozatot kapott

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Szórakozás

Tom Hanks új regénye egy szuperhősfilm kulisszái mögé visz

...
Podcast

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

...
Hírek

Bereményi Géza Széna tér című költeménye végigfut majd az új emlékparkban

...
Hírek

Tízezer Nádas-kötetet kapnak a diákok az író 80. születésnapja alkalmából

...
Hírek

Alan Rickman felhívta Rowlingot a forgatás előtt, hogy többet tudjon meg Pitonról

...
Hírek

Orosz állampolgárságot kapott Edward Snowden

...
Hírek

Gárdos Péter nem forgathatott filmet, ezért könyvet írt Semmelweisről